StoryEditor
Regijačudna priča

Zaraženi Mostarac, koji je koronavirusom inficirao vlastitu ženu i trudnu zaposlenicu, iz bolesničke postelje poslao priopćenje medijima

18. ožujka 2020. - 18:05

'Korona' je opasna bolest, to je valjda već znaju i ptice na grani. Ali očito nije isto bolovati u Wuhanu, Italiji, SAD-u, Singapuru ili nama najbližem Mostaru. BIH je zemlja čudesa i to je svima jasno, ali ovo što se dogodilo s 'koronom' nadmašilo je sva očekivanja.

Mostarac, prvi pacijent obolio od korone, koji zarazio 'pola' mostarske bolnice na Bijelom brijegu (pravi razmjeri će se znati tek za pet-šest dana kad zalegne medicinsko osoblje koje je s njim bilo u kontaktu na otvorenom Plućnom odjelu) poslao je priopćenje medijima u kojem demantira da je išao u Italiju i da je od tamo donio koronu u grad na Neretvi.

To je zasigurno jedini bolesnik na svijetu, kojemu pada na pamet baviti se tričarijama iz bolesničke postelje (usput kada se otkrilo da je zaražen prebačen je s Bijelog brijega na Infektologiju u staru zgradu kod Mepasa). I odatle dalje ustrajava da nije bio u Italiji i da ga je netko zarazio iz grada.

Taj Mostarac, već se pouzdano zna zarazio je vlastitu ženu i jednu trudnicu koja je bila zaposlena u njegovom prijevozničkom poduzeću, a koja je u međuvremenu rodila, no testovi su, na sreću pokazali da beba nije zaražena. I dok se drugi pacijenti po svijetu bore za goli život kada ih ščepa 'korona' akter naše priče, koji je na noge digao Hercegovinu i Dalmaciju (neki kažu da je bio i u dolini Neretve), šalje javna priopćenja da nije legao na otvoreni Plućni odjel preko kumske veze.

Ova priča, koju profesorica Markotić u Zagrebu i ministar Beroš koji se nadljudskim naporima bore da zaustave epidemiju ne bi mogli zamisliti niti u najcrnjim snovima, krenula je u ponedjeljak navečer kada su u bolnicu na CUM (centrali medicinski prijem kao naša hitna) pristupili otac i sin iz Mostara s poprilično teškim respiratornim simptomima među kojima je dominirala upala pluća. Kod starijeg, kasnije će se ispostaviti prvozaraženog, upala je bila obostrana praćena bolovima u prsima, a kod mlađega nešto manjeg intenziteta. Ništa to ne bi bilo čudno da njih dvojica nisu smještena na otvoreni Plućni odjel navodno, po vezi kuma, odjelnog liječnika. Nitko od osoblja nije postavljao previše pitanja, možemo samo nagađati razlog, a prvozaraženi nije smatrao za shodno reći gdje je bio. Kasnije će u demantiju više puta isticati da nije išao nigdje izvan Mostara.

Ova bi priča prošla možda i nezapaženo u poplavi loših vijesti da se javnosti dramatičnom audio porukom nije obratila jedna medicinska sestra koja je zorno opisala što se sve događalo na Plućnom odjelu mostarske bolnice. I tako je sve krenulo.

Nažalost, ta medicinska sestra navodno je ostala bez posla, što je kasnije demantirano, ali na njezin istup u javnosti nikako ne gleda blagonaklono ravnatelj bolnice dr. Ante Kvesić, kojemu to nikako nije sjelo što je javno demonstrirao na izvanrednoj presici ispred bolnice.

No, njegov istup će ostati zapamćen ne po koronavirusu niti rodiljama koje s djecom bježe glavom bez obzira i čistačicama koje plaču i čiste odjele kroz koje su tutnjali 'poduzetnici“ - otac i sin već po famoznoj rečenici 'Umisto sprida, uša nam je straga'. Tako je, naime, slikovito opisao dolazak prvozaraženog na hitni prijem bolnice.

Nažalost, njegovo obraćanje javnosti i tumačenje nesreće u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kojoj Hrvatska osigurava lijepe novce da bi mogla liječiti tamošnje ljude više je sličilo „top listi nadrealista“ negoli obraćanju jednoga sveučilišnog profesora.

Ne znamo jesu li hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš i profesorica Alemka Markotić gledao svog kolegu Kvesića, ali svako bi bilo zanimljivo čuti njihovo mišljenje o tome.

A do tada županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije istražuje slučaj pa će se vjerojatno nakon istrage znati je li „prvozaraženom“ kum pomogao da legne u krevet i je li bio igdje osim u Mostaru, kako tvrdi u priopćenju medijima iz bolesničke postelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 21:38