StoryEditor
PolitikaIZ PORTA

Plenković: Milanović u kampanji nastoji džepove SDP-a učiniti živima, jer Grbin ne postoji! Njegovo političko divljaštvo i primitivizam prema medijima je neviđen

Piše /JL
8. svibnja 2021. - 17:23
Luis Vieira/AFP

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na europskom Socijalnom samitu u Portu. Nakon samita se obratio novinarima - piše Jutarnji list.

- Sinoć smo raspravljali o daljnjim aktivnostima u pogledu borbe protiv covida, o cjepivu i o zelenoj digitalnoj potvrdi. To bi trebalo omogućiti lakši protok ljudi za vrijeme turističke sezone i očekujemo dogovor u idućih nekoliko tjedana. Danas smo imali i konferenciju s Indijom i razgovarali smo o strateškom partnerstvu Indije i EU, sporazumima o slobodnoj trgovini, klimatskim promjenama... 

Kada je riječ o cjepivu, Plenković je rekao da su sada svi fokusirani na jačanje proizvodnih kapaciteta, a manje na intelektualno vlasništvo.

Upitan o zelenim potvrdama koje bi trebale omogućiti ljudima da putuju u uvjetima pandemije, Plenković je rekao:

- Ideja je da sustav bude kompatibilan, riječ je o tri kategorije: oni koji su preboljeli Covid, oni koji su cijepljeni i oni koji imaju negativan test. Tako ćemo imati osiguranje za kretanje iz jedne u drugu državu članicu.

Osvrnuo se i na članstvo u Eurozoni i Schengenu.

- Covid je ostavio traga i na proračunski deficit. Idemo dobrim smjerom i pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti članstvo u eurozoni u idućem razdoblju.

Komentirao je i ograničavanje rada nedjeljom te izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je to 'predizborna finta'.

- Nisam vidio što je on rekao, pretpostavljam da je i dalje u nekoj kampanji gdje nastoji preostale džepove SDP-a učiniti živima jer Grbin ne postoji. Ovo je kampanja dosad neviđena da ju radi predsjednik republike, a bivši predsjednik SDP-a. To je valjda neko novo poimanje demokracije kao i salva uvreda prema novinarima HRT-a... Očekivao sam da će ga HRT i novinari prijaviti Europskoj federaciji novinara i tražiti zaštitu i osuditi takav čin. Takvo političko divljaštvo i primitivizam prema medijima je neviđen.

- Što se tiče rada nedjeljom, mi smo u proteklim mjesecima temeljito radili na prijedlogu izmjena zakona o trgovini. Većina građana je za zabranu rada nedjeljom. Želimo omogućiti rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini čime bismo apsolvirali sve potrebe što se tiče turističke sezone, omogućilo bi se rad centara u vrijeme blagdana a našao bi se balans između radnih aktivnosti i obiteljskog života. To je izbalansiran i primjeren prijedlog, nije ni na koji način povezan s ovom izbornom kampanjom, poručio je Plenković iz Porta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 15:09