StoryEditor
HrvatskaMINISTRI, USUGLASITE SE

Vrdoljak: Novih poreza neće biti; Linić: Porez na nekretnine je stari porez

Piše PSD.
18. prosinca 2012. - 16:03
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas na susretu s članovima Američke gospodarske komore (AmCham) da Hrvatska tijekom sljedeće godine neće uvoditi nove poreze gospodarstvu.

Ta je njegova najava primljena o odobravanjem, a Vrdoljak je po završetku skupa u izjavi za novinare na pitanje znači li to da Vlada odustaje od poreza na nekretnine, ponovio da "novih poreza neće biti".

Vrdoljak je u istupu pred članovima AmCham-a rekao da trenutno stanje u gospodarstvu nije dobro, ali da je kao takvo prilika i izazov za krupne korake koje bi Vlada trebala poduzeti.

"Godinu dana smo potrošili i sad stvarno trebamo početi s reformama", rekao je Vrdoljak.

Prema njegovim riječima, zakon o strateškim investicijama čije se donošenje očekuje početkom 2013. godine, olakšat će realizaciju javnih i privatnih investicija. Ona je sada otežana, kaže Vrdoljak, pa mnoge značajne investicije stoje u Agenciji za investicije i konkurentnost.

Hrvatska po njegovu mišljenju treba i industrijsku strategiju kako bi poduzetnici znali u što ulagati u sljedećih 10-15 godina, a nju bi također trebalo donijeti tijekom 2013. godine.

Pokrenu li se reforme, iduća godina mogla bi biti godina početka promjene nepovoljnih trendova, kazao je Vrdoljak.

Posebni potencijal razvoja vidi u energetici te je čak ustvrdio da bi Hrvatska, uz pretpostavku realizacije investicija i korištenja domaćih potencijala, posebno plina, mogla 2017. godine biti izvoznica električne energije.

(H)

 

Linić: Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine

Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine jer to nije novi porez nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice, poručio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada tijekom iduće godine neće uvoditi nove poreze gospodarstvu.

Taj porez neće građanima donijeti veće obveze nego što su plaćali do sada, a više će plaćati samo bogataši koji ne znaju što bi sa svojim praznim kućama i stanovima, rekao je Linić novinarima nakon konferencije za novinare o fiskalizaciji.

Ministarstvo financija nastavlja još intenzivnije kampanju objašnjavanja javnosti što bi značilo uvođenje poreza na nekretnine, nakon razgovora s predstavnicima stranaka i stručnjaka za porezni sustav u siječnju će se usmjeriti na informiranje građana, od kojih očekuje potporu tom prijedlogu.

Porezu na nekretnine protivi se koalicijski partner HNS, no Linić kaže da HNS u dosadašnjoj raspravi nije imao ništa protiv prijedloga, samo je smatrao da sada nije pravo vrijeme za to.

"I poduzetnici kažu da nije vrijeme, u Hrvatskoj nikad nije vrijeme, ne bi htjeli promijeniti ništa. Kriza jest vrijeme da se nešto promijeni ako želimo biti uspješni", rekao je Linić dodavši da je Ministarstvo financija obavilo najvažnije razgovore sa zainteresiranima, a na kraju će Vlada odlučiti što će biti s tim porezom.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 19:05