StoryEditorOCM

Vlada nastavlja s pripremama za uvođenje poreza na nekretnine i kamate na štednju

Piše PSD.
29. srpnja 2014. - 18:04
Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić potvrdio je danas da Vlada nastavlja s pripremama za uvođenje poreza na nekretnine u 2016. godini i poreza na kamate od štednje 2015. godine, ali istodobno ne isključuje mogućnost nekih poreznih rasterećenja.

"Idu pripreme za uvođenje poreza na nekretnine od 1. siječnja 2016., kao i poreza na kamate od štednje od 1.siječnja 2015.", rekao je Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Grčić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.

"Hoće li biti poreznih rasterećenja, o tome ćemo izvjestiti javnost. No, nakon što je usvojen Plan konvergencije i Nacionalni program reformi, novih poreznih opterećenja, pored ovih koje smo naveli, neće biti", istaknuo je Grčić.

Vlada je uvođenje ta dva poreza predvidjela Nacionalnim programom reformi i Programom konvergencije za razdoblje od 2014. do 2017. godine, koje je Europska komisija (EK) prihvatila uz osam preporuka.

Vlada je na preporuke odgovorila akcijskim planom o kojem će možda raspravljati u srijedu, ali vjerojatnije tek nakon godišnjih odmora, rekao je Grčić.

Jedna od preporuka EK-a bila je i da se ranije uvede dobna granica za odlazak u mirovinu od 67 godina starosti, dok Vlada predlaže postupno povećanje dobne granice u razdoblju od 2030. do 2038. godine.

Odgovarajući na pitanje o povećanju životne dobi za odlazak u mirovinu, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako je u razgovorima s Europskom komisijom ukazano na određene specifičnosti našeg mirovinskog sustava, okarakteriziravši ga „dualnim“ jer ga čine tzv. radničke mirovine i one po posebnim zakonima, te je najavio i proceduru u kojoj će se ocjenjivati adekvatnost mirovina i mirovinskog sustava u odnosu na naše ekonomske mogućnosti i samu životnu dob.

„Zasad ostajemo na onim našim stajalištima da je prva godina za produljenje dobi za odlazak u mirovinu 2030. jer smatramo da pomicanjem tog datuma prema naprijed nećemo napraviti nikakve uštede što se tiče mirovinskog sustava i nećemo imati onaj efekt koji imaju druge zemlje koje su produžile dob za odlazak u mirovinu ranije, te ćemo u diskusiji s Europskom komisijom i ta pitanja razmotriti“, istaknuo je ministar Mrsić.

Mrsić: Nećemo rezati linearno


Mrsić je izjavio da se zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati.

Rebalans proračuna za jesen najavio je jučer ministar financija Boris Lalovac, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati a proračun treba svesti u realne okvire.

Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

„S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi“, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.

Dodao je i da se 'rezanja' mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

„Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a“, izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 15:02