StoryEditor
Hrvatskapresudna bitka

Premijer Milanović mora pobijediti Karamarka ili više neće biti šef SDP-a

Piše PSD.
2. svibnja 2014. - 00:03
Podrška Hrvata Vladi Zorana Milanovića pala je na najniže grane: čak četiri od pet građana – njih 77 posto – uvjereno je da SDP-ova garnitura u Banskim dvorima vodi zemlju u lošem smjeru. Tek nešto manji dio (73 posto) uopće ne odobrava rad Vlade.

Mršavi ekonomski rezultati i niz korupcijskih afera odrazili su se i na osobni imidž premijera. Rejting, iza kojega je stajalo 50 ili 60 posto podrške koju je predsjednik SDP-a imao prije dvije godine, sada se čini tek kao nedostižan san. Danas je Milanović postao jedan od najnepopularnijih političara u zemlji. O njemu pozitivan stav ima samo 25 posto građana. Čak tri četvrtine birača ne podržava njegov rad.

Je li predsjednik SDP-a, nakon dvije i pol godine mandata, sposoban izvući zemlju iz dugogodišnje recesije? Dio naših sugovornika smatra da je upravo Milanović najslabija karika na Markovu trgu. Dio ih, pak, smatra da je greška sistemska i da leži u duboko ukorijenjenome modelu vladanja u kojemu troma, spora i neinventivna administracija koči promjene, a time i napredak zemlje. Milanović se u to sivilo, sude oni, zapravo samo – uklopio.

Otpor prema promjenama

Dr. Ante Babić poznati je hrvatski ekonomist sa stažem u Hrvatskoj narodnoj banci i na Ekonomskom institutu. Glavni je tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku. On smatra da je osnovni Milanovićev problem nedostatak vizije. Premijer sam ne zna što treba učiniti sa zemljom u krizi, a ne želi poslušati savjete onih koji znaju.

– Ako nemate nikakvih iskustva u realnom životu, ako do sada niste ništa radili, onda je tragično stručnjake nazvati katastrofičarima, a posao prepustiti administraciji regrutiranja po stranačkom ključu. Ona je ta koja koči promjene – smatra dr. Babić, podsjećajući na to da je taj otpor prema promjenama postojao u državnoj birokraciji i u vrijeme Milanovićevih prethodnika Ivice Račana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

– Ekonomska znanost ima rješenja za izlazak iz krize. No, onda neki načelnik u ministarstvu kaže da se nešto ne može provesti, pa se to i ne provodi. Kada još čelni čovjek Vlade javno proklamira da ne želi stručnjake, nego samo stranačke ljude, onda se ova sistemska pogreška dodatno multiplicira, a posljedice na zemlju postanu tragične – zaključuje dr. Babić.

Za lidera Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa dvojbe nema. I Milanović i njegova Vlada trebaju otići jer nemaju kapaciteta izvesti zemlju iz krize.

– Zoran Milanović izuzetno je slaba karika ove vlasti. On je koji put rob taštine, neki put tvrdoglavosti, neki put potrebe da drugima docira, pa i onima koji znaju više od njega. On nema ni snagu vođe ni liderskih sposobnosti da povede zemlju naprijed. Nema čak snage ni da smijeni dio nekompetentnih ministara, a rezultati su za Hrvatsku katastrofalni – upozorava Sever, posebno zamjerajući premijeru što, kako kaže, ruši socijalni dijalog.

Stručnjak za politički marketing i nekadašnji Račanov PR savjetnik Krešimir Macan procjenjuje da je Milanović nizom nespretnih političkih poteza i javnih istupa ozbiljno doveo u pitanje svoju lidersku poziciju.

– Najbolji dokaz da s njom nešto ne valja jest posljednji potez predsjednika Ive Josipovića. On je glavne političare pozvao na konsenzus za izlazak iz krize. To je, inače, posao premijera. No, kako je on očito zarobljenik vlastitog ega, tu je ulogu preuzeo Josipović – analizira Macan. Za njega, ovi su mjeseci točka preokreta u kojoj premijeru opasno prijeti pad kredibiliteta u javnosti.

Slobodan pad

– Ovo je točka nakon koje ništa više neće biti isto. Ako nešto drastično ne promijeni, Milanović će nastaviti padati još dublje – zaključuje Macan.

Premijer još uvijek ima prostora promijeniti smjer svoje političke putanje. Do parlamentarnih izbora je godina i pol dana, dovoljno vremena da mudrom i ciljanom politikom Vlada osigura prve znakove ekonomskog oporavka. A to će, bez obzira na sve padove, birači znati honorirati.

Iako nitko u SDP-u ravnodušno ne gleda na slobodni pad rejtinga socijaldemokrata koji se zbiva posljednjih nekoliko mjeseci, za sada nitko ozbiljnije ne planira svrgavanje Zorana Milanovića sa stranačkog trona.

– Zoran je siguran do parlamentarnih izbora. Do tada će imati našu podršku. No, ako izbore izgubimo, neće biti dileme tko će biti glavni krivac – kazao nam je u neslužbenom razgovoru jedan visoki dužnosnik SDP-a, koji ne spada u Milanovićevu struju unutar stranke.

Unutarstranački mir nasušno je potreban premijeru u mjesecima koji slijede. Ako pobijedi Karamarka, ostat će na čelu SDP-a. Ako pak izgubi, njegov opstanak na mjestu lidera socijaldemokrata bit će više nego upitan.

Marina Karlović Sabolić
foto: cropix

PREDNOSTI

- DOBAR RETORIČAR
- IZVRSNO OBRAZOVAN
- KONTROLIRA VEĆINU U SABORU

MANE

- NEMA VIZIJU OPORAVKA ZEMLJE
- PREDNOST DAO POSLUŠNIMA, A NE SPOSOBNIMA
- IMA KRATAK FITILJ
#ZORANMILANOVIĆ#TOMISLAVKARAMARKO

Izdvojeno

05. lipanj 2020 17:20