StoryEditorOCM
Hrvatskaborba pred izbore

Raskol HNS-a i SDP-a: Šokirani smo novim Milanovićevim planom

Piše JL
13. srpnja 2016. - 13:12
milanovic4-10062016

Vodstvo HNS-a od članstva ima puni mandat da prekine pregovore sa SDP-om i donese odluku da idemo sami na izbore. Ako u SDP-u ne mogu shvatiti da bez HNS-a nemaju šansu dobiti izbore, onda neka idu sami i uvjere se u to. Ili ćemo ići na izbore na isti način kao i prije sedam mjeseca, dakle s istim brojem HNS-ovih kandidata na listama i njihovim rasporedom, ili od predizborne koalicije nema ništa - riječi su kojima je jedan od istaknutijih članova HNS-a prepričao stavove u njihovoj stranci i ljutnju koja je izazvao SDP-ov plan što su im ga dostavili u utorak, a po kojem je skresan broj HNS-ovaca i ponuđene lošije pozicije na listama, javlja Jutarnji.hr.

- Danas je još jedna runda razgovora, i ako se ne postigne dogovor, onda idemo sami na izbore. Nećemo dozvoliti da se ne respektira naših 86.000 preferencijalnih glasova. i 17 posto svih glasova koji su osvojeni na listama Kukuriku koalicije - rekao je HNS-ovac napomenuo da predsjednik SDP-a Zoran Milanović mora shvatiti da s Ivanom Vrdoljakom ne razgovara kao sa svojim ministrom u Vladi kojemu je bio nadređen, već kao s predsjednikom stranke.

Dodao je i kako na današnje razgovore sa SDP-om pored predsjednika stranke Vrdoljaka i glavnog tajnika Srećka Ferenčaka ide proširena delegacija HNS-a koja će biti ojačana s Matijom Posavcem kao predsjednikom Središnjeg odbora HNS-a, te zamjenikom predsjedika stranke Predragom Štromarom.

Na prošlim izborima HNS je na listama koalicije Hrvatska raste istaknuo 24 kandidata od čega je 7 mjesta bilo takozvanih dobitnih. Uz to su preferencijalnim glasovima dobili još dva mandata. Na ovim izborima očekuje se najmanje takav raspored, a u odnosu na neke HNS-ove kanidate i bolji plasman na listi nego na prošlim izborima.

Tako sugovornik Jutarnjeg spominje Anku Mrak Taritaš, ministricu graditeljstva u Milanovićevoj vladi koja je na prošlim izborima ušla u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima. I na ovim bi izborima bila kandidatkinja u Drugoj izbornoj jedinici, a HNS zbog njenog uspjeha i popularnosti smatra da treba biti među prvih pet kandidata na listi, dok bi je SDP gurnuo na osmo mjesto.

Izvor navodi kako je još na prošloj sjednici Središnjeg odobra HNS-a veliki broj članova iznio stav da bi bilo dobro da sami izađu na izbore, kao i da je dogovoreno da se za njih pripremaju kao da idu sami.

SDP-u se zamjera pasivnost, što ih uopće nema u javnosti, što još nemaju izborne stožere i ponašaju se kao da će im vlast pasti s neba. - Politika je ozbiljan posao, a HNS u koaliciju unosi veliki kapital. Kada zbrojimo sve preferencijalne glasove, dobili smo ih oko 100.000. Za usporedbu valja reći da je HSS dobio 35.000 glasova. Danas će se ponovo ozbiljno razgovarati i znati će se jesmo li postigli dogovor ilil na ove izbore ide svatko za sebe - kazao je HNS-ovac, piše Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 17:54