StoryEditorOCM
HrvatskaIblerov trg šuti

SDP-u bi bilo pametnije da službeno sve objasni

Piše Anita Belak-Krile
19. srpnja 2016. - 23:18

Neka institucije rade svoj posao - poznati odgovor zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na svaki medijski upit i napis koji je ukazivao na sumnju da se u zagrebačkoj gradskoj upravi s njim na čelu događa kriminal, odavno je omiljen i u HDZ-u, a na isti način u najnovijoj aferi "Madison“ ponašaju se SDP-ovci.

Kad su u pitanju afere u susjednom dvorištu, politički aktivisti međusobno se vole nadglasavati trudeći se iz petnih žila što dalje pljunuti u neprijateljski teritorij, a kad se pak radi o vlastitoj avliji, tad nisu skloni davati dodatna pojašnjenja. Ne žele se, kažu s "muljatorima valjati po blatu".

- Ne samo da je DORH rješenjem odbacio kaznenu prijavu već je nakon toga priopćenjem pojasnio i da je tu prijavu odbacio zato što ne postoje dokazi koji bi na bilo koji način potkrijepili činjenične tvrdnje onoga tko je kaznenu prijavu poslao – komentirao je jučer Peđa Grbin, član Predsjedništva SDP-a

 Podsjećamo, radi se o kaznenoj prijavi dojučerašnjeg poslovnog partnera SDP-a, vlasnika PR agencije Madison Consulting Mladena Hrgareka koji je prijavio šefa SDP-a Zorana Milanovića da je od njega 2009., tražio da dade fiktivni posao njegovu prijatelju Igoru Kneževiću i isplaćuje 15.000 kuna mjesečno. Milanović je pred istražiteljima prije 15 dana odbacio Hrgarekove navode, a zagrebačko Državno odvjetništvo potom odbacilo prijavu.

Izbori na vratima

Jučer je u Milanovićevu obranu stao i nedavni protukandidat na izborima za šefa stranke Zlatko Komadina po čijem se sudu u ovoj priči radi o podmetanju i prljavoj kampanji protiv Milanovića i SDP-a.

- Rekao bih da je to slučaj HDZ-a, a ne slučaj Milanovića. Znakovit je tajmnig, izbori su na vratima i sad isplivavaju priče – kratko je ocijenio Komadina.

Za razliku dvojice riječkih esdepeovaca službeni SDP nije se oglasio oko ove priče, kao ni vinovnici koji su bili na razgovoru u DORH-u Gordan Maras i Zoran Milanović. Prema neformalnim informacijama službeni Ibler ne želi ovome davati publicitet jer bi time, tvrde, cijeloj priči dali na važnosti, a ona to ne zaslužuje.

Dragan Zelić iz GONG-a pak smatra kako su građani ionako nepovjerljivi prema političarima i da šutnja nije dobra taktika, jer se tek onda pletu razne priče i spinovi, a s njim se slaže i profesor politologije na Odjelu komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. Pero Maldini.

Maldini tako kaže kako tajming i nejasnoće u ovoj prijavi, pa i oko toga tko ju je podnio i na koji način, jer Hrgarek nije jasan u tom pogledu, ostavljaju kod njega dojam da se radi o političkom spinu kojim se Milanovića želi difamirati u političkoj kampanji i izjednačiti s Tomislavom Karamarkom i drugima koji su zbog koruptivnih radnji izgubili političku vjerodostojnost.

U Švedskoj bi sve već završilo

- Baš zato smatram da bi se SDP trebao jasno očitovati oko svega i formalno i službeno sve objasniti. Da je u pravno uređenim zemljama kao što je Danska ili Švedska stiglo priopćenje Državnog odvjetništva koje je odbacilo optužbe protiv nekadašnjeg premijera, tu bi svaka javna rasprava završila. Međutim, kod nas to nije slučaj, jer postoji veliko nepovjerenje građana prema državnim institucijama i nužno je i da politički akteri objasne o čemu se radi – drži Maldini.

U priču oko Milanovića i Kneževića jučer se samoinicijativno uključio i Milan Bandić koji je, predstavljajući novi raspored odvoza miješanog komunalnog otpada novinarima, jedva dočekao komentirati cijeli slučaj.

- Gospodin Knežević mene je mjesec dana pratio u stopu. Ne znam po čijem nalogu. Nije mi dao održavati termine o bespravnoj gradnji. Taj čovjek je mene pratio svuda, više nego moja supruga. Samo što nije spavao sa mnom. Nije mi dao da govorim, disati mi nije dao – ispričao je Bandić uz opasku kako, da je kojim slučajem njega optužio Knežević umjesto Milanovića, da bi zasigurno odavno završio u Remetincu.

- Volio bih da institucije rade svoj posao. Ja se ne bih ni sjetio tog Kneževića da me nije pratio. Ne vidim ga sada. Kad prođu izbori, opet će doći. I policija mu je, nažalost, asistirala. Prekidali su nam sastanke, tribine. Ne znam zašto je to radio. Ali ima ona narodna: Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju – likovao je Bandić.

 

Plenković: Optužbe su ozbiljne, očekujem nastavak

- Nemam nikakvih saznanja o podmetanjima iz naših redova. Koliko sam ja pročitao, riječ je o vrlo ozbiljnom optužbama. Mislim da institucije moraju sve rasvijetliti i očekujem nastavak cijelog slučaja - komentirao je novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 01:40