StoryEditorOCM
Hrvatskamalo je zakasnio

Poštar mortus pijan dolazio na posao pa dobio otkaz, a onda je on tužio HP. Ovako se pokušao opravdati, nije mu prošlo

Piše Vijesti SD
19. srpnja 2024. - 16:47

Poštar Marko dobio je otkaz jer je često bio pijan na poslu i nije na vrijeme uručivao zadužene pošiljke.

Odluci o otkazu usprotivilo se radničko vijeće Hrvatske pošte “smatrajući da HP nije uzeo u obzir sve okolnosti slučaja, prije svega da se poštar liječi od alkoholizma te da nije namjerno počinio povrede, kao i da mu treba poticaj u liječenju”.

Sve je na koncu završilo i na sudu jer je Marko tužio Poštu tražeći da se odluka o otkazu poništi. Kao argument u parnici koristio je protivljenje sindikata, odnosno radničkog vijeća, njegovu otkazu, piše Danica.hr.

“Ja sam liječeni alkoholičar, pokleknuo sam i više nisam mogao stati nakon jednog pića. Otišao sam 15 dana u bolnicu na liječenje. Sada sam dobro i molim još jednu priliku”, naveo je poštar.

Sudac, međutim, primjećuje kako iz dokumentacije proizlazi da je Marko krenuo na liječenje tek nakon otkaza u kolovozu lani. Sve se događalo na području Zagreba gdje je Marko radio.

Kao neposredan povod otkazu Pošta je navela kontrolu na radnom mjestu lani u lipnju kad mu je izmjereno 1,11 promila alkohola. Ranije je već bio upozoravan na kršenja: jednom zbog neisporučivanja pošiljke, a drugi put jer je na poslu imao čak 3,17 promila.

“Prilikom zadnje kontrole, osim alkohola, utvrđene su i druge velike nepravilnosti u radu. Točnije, dostava više stotina pošiljaka koje je zadužio nije bila na vrijeme, kašnjenje preko mjesec dana, te su neke pošiljke nedostajale, na što je poštar rekao da ih je izgubio”, rekli su u Pošti.

U ranijem slučaju za jednu pošiljku, koja se vodila kao uručena na dostavi, utvrđeno je da se nalazila u njegovom domu, što “upućuje na voljni element prikrivanja propusta u radu koji su mogli rezultirati štetom za korisnika i poslodavca”.

Sudac je zbog toga odbio Markovu tužbu i potvrdio da je otkaz bio potpuno zakonit i opravdan. Osim toga, naloženo mu je da Pošti podmiri 625 eura troškova parničnog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2024 05:25