StoryEditorOCM
HrvatskaBEZOBZIRNOST DIVLJIH GRADITELJA

Načelnik Vira Kristijan Kapović: Ministre, u kući na kotačima pobjeći će vašim bagerima!

Piše PSD.
27. travnja 2012. - 21:41
Izgleda kao prava kuća za odmor: boroviti šumarak, crijep na krovu, elegantan polukat s potkrovljem, metalni oluci, drvene škure na prozorima, velika ulazna vrata, bijela fasada djelomično obložena kamenom... Ali umjesto temelja - metalni kotači.

Riječ je o montažnoj kući slovenskog državljanina koja je za manje od 48 sati “podignuta” na poljoprivrednom zemljištu na otoku Viru. Naravno, potpuno bespravno!

Otok koji je zadnjih godina postao sinonim za bespravnu gradnju, doduše čvrstih objekata, sada bilježi novi, protuzakoniti fenomen: masovno postavljanje montažnih kućica, stambenih kontejnera i kamp-kućica na negrađevinskom zemljištu. Rušenje? Prije će Slovenac pobjeći s kućom na kotačima nego što ministar Ivan Vrdoljak upali bagere!

- Ovo je užas, gore od klasične bespravne gradnje. Jer otok Vir ovako nešto dosad nije poznavao. To je, nažalost, postao novi trend koji se otokom širi kao virus. Zbog takvih smo objekata uputili gotovo stotinu prijava građevinskoj inspekciji, ali do danas nismo dobili niti jedan jedini odgovor - priča nam ogorčeno načelnik Općine Vir Kristijan Kapović dok sa čudom obilazimo kućicu na kotačima od čelika.

- Bio sam u Zagrebu kad mi je komunalni redar javio da su podignuti betonski temelji. Rekao sam da ih fotografira i pošalje građevinskoj inspekciji. Međutim, kad sa se za dva dana vratio, na temelje je dovezena montažna kuća. Pokraj nje iskopana je rupa za crnu jamu i arteški bunar. I sve to na poljoprivrednom zemljištu, izvan građevinske zone, bez ikakvog papira i naše suglasnosti. I, što da sad radimo? Hoće li i sada opet kao i 2006. godine, kad je bilo rušenje na Viru, u Ministarstvu u Zagrebu i Građevinskoj inspekciji u Zadru za sve biti krive općinske vlasti? Tko treba sada zaustaviti stvaranje novog kaosa u prostoru? Mi? Kako, s kojim ovlastima? Pa to je da poludiš! - iskreno će Kapović.

Uistinu, nova “ideja” širi se Virom kao kakav maligni virus. Spomenuta montažna kućica nalazi se na lokaciji Progon, a slično bespravno stanje, štoviše, još i puno gore, raširilo se na području Virića, Srpice gornje, Šepunatke, Pedinke i Virskog polja gdje su neugledni kontejneri i kamp-kućice, razmješteni po malim poljoprivrednim parcelama, pretvoreni u idealne ljetne kućice za odmor. Vlasnici su uglavnom hrvatski državljani iz unutrašnjosti zemlje.

- Ideja je sljedeća - tumači nam načelnik - jeftino kupe poljoprivredno zemljište, parcele od stotinjak kvadrata, metar po pet eura. Kao, fol, na njima će uzgajati masline. Međutim, prvo što naprave je da na parcelu dovezu montažni objekt ili započnu gradnju tzv. poljske kućice. Potom iskopaju poljski WC, postave rezervoar s vodom i nadstrešnicu. Na taj način, da budem otvoren, zapravo “zapišavaju” teren. Jer njihov konačni cilj je od male kućice izgraditi čvrsti objekt na negrađevinskom zemljištu. Takvih je objekata u zadnjih deset mjeseci, dakle nakon ortofoto snimanja zemlje, ‘niknulo’ nekoliko desetaka. Sve smo ih uredno prijavili građevinskoj inspekciji, ali država na to ni prstom da makne. Ako država nije u stanju zaustaviti bespravnu gradnju u roku sedam dana, neka nama daju ovlasti pa ćete vidjeti kako se ruši, poručuje virski načelnik Kristijan Kapović.
PIŠE IVICA NEVEŠĆANIN
Snimio: Jure Mišković / CROPIX 

 

Plati 18.200 eura i - ‘vozi’

Na ulazu u parcelu vlasnik “putujuće” kućice je izvjesio reklamu slovenske tvrtke Brugor koja proizvodi niskoenergetske montažne kuće. Kućica ima tlocrtne dimenzije 5,5 puta 4,5 metra, s prizemljem i polukatom, dakle ukupno oko 35 metara četvornih korisne površine. Kad su komunalni redari upozorili vlasnika da tu ne smije postavljati stambene objekte, on im je odgovorio da će tu biti desetak dana, da neće biti problema jer se želi baviti biznisom.

Tih desetak dana je odavno prošlo, a ime vlasnika nismo uspjeli doznati jer se zemljište na kojem je kuća još uvijek vodi na prodavatelja. Na internetskim stranicama tvrtke Burgor cijena četvornog metra montažne kuće je 520 eura, odnosno oko 18.200 eura za kućicu tlocrtne veličine 35 metara četvornih, poput ove dovežene na Vir. Na stranicama je prikazan i način na koji se kuća postavlja na uređenu parcelu. Za primjer je uzeta stotinjak metara velika parcela u mjestu Rtina, općina Ražanac, nedaleko Zadra do koje je kompletna kućica dopremljena u košu na kamionu.

Krive agencije za prodaju nekretnina

Za načelnika Kapovića glavni krivci za nesmiljeno širenje nove pošasti po otoku Viru su agencije za prodaju nekretnina. One kupce uvjeravaju da poljoprivredno zemljište mogu prenamijeniti u građevinsko, ako za to podnesu zahtjev nadležnim tijelima.

- Ne mogu reći da su svi kupci obmanuti, ali nitko od njih prije kupnje nije došao u općinu da se raspita može li na toj i toj parceli graditi. Smatram da se radi o krajnje bezobraznim ljudima koji koriste priliku da savršeno ljetuju za male novce. Sto kvadrata kupe za 500 eura, dovezu kontejner ili montažnu kuću i dvadesetak dana ljetuju bez troška. Takavo ljetovanje u kampu Zatonu, primjerice, u sezoni dnevno košta 150 eura. Svoju bespravnu investiciju isplate u jedno ljeto! Zbog toga je cijena poljoprivrednog zemljišta na Viru porasla za čak tri puta, na 15 eura. Ali i to je ništa prema 150 eura koliko košta kvadrat u građevnoj zoni, kaže Kapović.

Komunalni redari rade u dvije smjene

- Jedini način da se ovakve pojave zaustave vidim u decentralizaciji ovlasti građevinske inspekcije. To sam rekao i ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku i njegovoj zamjenici gospođi Ani Mrak Taritaš. Oni su, načelno, suglasni s tom idejom koja bi trebala biti dio novog Zakona o prostornom uređenju. U tom bi slučaju prvostupanjski postupak, odnosno prijavu bespravne gradnje, provodile komunalne službe ili komunalni inspektori općina i gradova, a država bi bila prisutna u drugom stupnju. Naša općina zapošljava šest komunalnih redara koji u dvije smjene rade sve dane u tjednu. Oni u roku 24 sata registriraju svaku novu bespravnu gradnju. Važno je djelovati preventivno i takve pojave zaustaviti u početku, a ne čekati po šest mjeseci građevinske inspektore da izađu na teren, ako uopće izađu. Sve drugo, pisanje naših prijava, požurnica, papirologija, gubljenje je novaca i vremena, kaže Kapović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 02:55