StoryEditorOCM

Vrdoljak u Zadru: HDZ i Most su trebali pripremiti reforme dok su bili u oporbi

Piše PSD.
17. siječnja 2016. - 14:51
„U HNS/u moramo dati oslonac onim građanima koji žele građansku i sekularnu Hrvatsku, onima koji žele da ravnopravnost, jednakost i sloboda izbora budu neosporne činjenice u hrvatskom društvu. To je naš posao, tim građanima trebamo dati perspektivu budućnosti ove zemlje i hrvatske politike. Uvjeren sam da ćemo nakon ovog obilaska i unutarstranačkih izbora pokazati da smo organizirani, jaki i da je budućnost HNS-a u Hrvatskoj daleko bolja nego što je bila prije“, poručio je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na konferenciji u Zadru u sklopu sastanka organizacijskog jačanja stranke.

U prilog uvjerenju u dobru perspektivu stranke u budućnosti, Vrdoljak je iznio rezultate postignute u resorima koje je u Vladi u proteklom mandatu vodio HNS. „U Vladu smo došli u teškom razdoblju globalne krize, kao manjinski koalicijski partner, ali iza sebe smo, zajedno s našim partnerima, ostavili zemlju koja je izašla iz recesije, zemlju sa snažnim rastom BDP-a, u kojoj je uveden red, sređeno stanje u prostoru, donesena industrijska strategija, restrukturirana brodograđevna industrija i tvrtke u državnom vlasništvu“, podsjetio je Vrdoljak.

Uz sve to, HNS je zadržao glasove građana, što pokazuje i 100.000 preferencijalnih glasova osvojenih na parlamentarnim izborima. To, istaknuo je Vrdoljak, vrijedi 10 mandata, a HNS u Saboru ima 9 zastupnika. „Na svakim izborima, svaki naš mandat zarađen je glasovima naših birača i zarađen je zahvaljujući jakoj organizaciji. Rezultat na izborima pokazuje važnost komunikacije i definiranja iskrene, otvorene, stabilne politike“, rekao je Vrdoljak. Slična je priča i s anketama koje HNS-u daju male postotke i nakon kojih se mnogi čude broju HNS-ovih mandata nakon izbora.

„Tek nakon izbora vidimo koliko vrijedimo. Nema tu iznenađenja, stvar je jednostavna – imamo stabilno biračko tijelo, kontinuitet ozbiljne politike i ne odajemo se populizmu. Nije ni prvi ni zadnji put da gledamo stranke koje dobivaju na račun populizma u kampanjama, a kasnije pokažu nesposobnost i neodgovornost“, istaknuo je.
Osvrnuo se i na pregovore MOST-a i Domoljubne koalicije, rekavši kako se puste reforme koje su se najavljivale, posljednjih dana niti ne spominju.

„Dogodit će se ono čega smo se svi pribojavali, a to je da populizam u kampanji donese loš rezultat u Vladi. Ne očekujem da će ova Vlada, čiji su rezultati bili bazirani na najavama bez stručnosti, bez nekih ozbiljnih analiza i bez odlučnosti, biti efikasna. Imamo situaciju da im treba tri tjedna oko izbora ljudi koji će voditi resore, da za reforme sada trebaju raditi analizu sektora, što su mogli raditi dok su bili u oporbi, pa doći s gotovim sadržajem i reći 'sada preuzimamo odgovornost i donosimo odluke'. Odustat će se naravno i od novih lica koja su najavljivali“, zaključio je potpredsjednik HNS-a.

PSD
Foto: Luka Gerlanc / EPH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 10:12