StoryEditor
HrvatskaMilanović: Ako pregovori ne budu gotovi krajem lipnja, zna se tko će biti odgovoran

KONZULTACIJE KOD JOSIPOVIĆA Kosor: Ne pristajem na ulitmatume

Piše PSD.
11. ožujka 2011. - 15:31

Kastavska skupina daje apsolutnu podršku što skorijem završetku pregovora s EU, ako je moguće do kraja lipnja. No to ovisi o Vladi. Mi nećemo niti jesmo tome stali na put - kazao je nakon 45 minuta konzultacija predsjednika Ive Josipovića s čelnicima Kastavske skupine šef SDP-a Zoran Milanović.

Ustvrdio je kako je u najboljem je nacionalnom interesu da se izbori odvoje od referenduma i da se održe prije referenduma, u što je moguće kraćem razumno roku kako se referendum o EU ne bi pretvorio u izjašnjavanje podršci Vladi, koju ona u narodu više nema. Na pitanje jesu li s predsjednikom razgovarali o mogućem datumu izbora, Milanović je rekao da je na potezu vladajuća većina.

- Mi želimo da završetak pregovora bude krajem lipnja, a ako ne bude, zna se tko je za to odgovoran. A i neki koalicijski partneri su rekli da u tom slučaju treba ići na izbore - zaključio je Milanović.

Konzultacijama s predsjednikom odazvala su se, uz Milanovića i ostala tri čelnika Kukuriku koalicije Radimir Čačić (HNS), Ivan Jakovčić (IDS) i Silvano Hrelja (HSU).

Završene su konzultacije s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor u čijoj su pratnji potpredsjednici Vlade Gordan Jandroković i Petar Čobanković, ministar gospodarstva Đuro Popijač, ali i glavni pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak.

Kosor: Ne pristajem na ulitmatume

Sa europskim zvjezdicama na reveru Jadranka Kosor jedina je u Ured predsjednika stigla kao premijerka, a ne kao šefica HDZ-a, kako je pozvana, te je predsjednika pitala: ima li Vlada potporu predsjednika za završetak pregovora s Europskom unijom. Što joj je predsjednik odgovorio na jednoipolsatnom sastanku ostaje tajna do izjava predsjednika Ive Josipovića u 17 sati.

Najavila je da će, nakon ovog sastanka na Pantovčaku najprije okupiti stranke vladajuće koalicije, a nakon toga i oporbene parlamentarne strane. Zanima ju, kazala je, je li moguće obnoviti Savez za Europu. Ipak, u Sabor na poziv oporbe neće doći. Pričekat će, po svemu sudeći, da je pozove vladajuća većina.

- U Sabor ću doći kad me pozovu da govorim o stanju u državi - ustvrdila je Kosor te, osvrnuvši se na izjave oporbenog čelnika Zorana Milanovića, zaključila kako na ultimatume ne pristaje.

Na pitanje oko datuma izbora, Kosor je ustvrdila kako će izbori biti do kraja godine, uz napomenu kako je zakonski rok najkasnije u ožujku.

- Mogli smo se još jučer dogovoriti, da su oporbeni čelnici mogli preskočiti svoje taštine - osvrnula se Kosor na sastanak u Banskim dvorima na koje su došli tek predstavnici dviju stranaka - HSP-a i HDSSB-a.

- Oporba je pokušala rušiti Vladu cijelu prošlu godinu. Tri puta su to pokušali, kad je donošen rebalans, kad su zatražili moju smjenu i zadnji put, kad je donošen proračun i kad su žestoko radili na tome da dio vladajuće koalicije ne podrži proračun. I nisu uspjeli - zagrmila je Jadranka Kosor.

HSLS traži od vladajućih da odredi datum izbora prije ljeta

HSLS podržava završetak pregovora s Europskom unijom, a od vladajuće koalicije traži da odredi termin izbora, po mogućnosti i prije ljeta, ali ako to nije opcija, onda najkasnije od 1. listopada – kazao je nakon sastanka s predsjednikom Josipovićem šef HSLS-a Darinko Kosor koji je na konzultacije stigao u pratnji stranačkih dužnosnika Davora Žmegača i Velimira Sriće.

Friščić: Izbori će biti prije svinjokolje

Ako završimo pregovore u lipnju, čemu se HSS nada, izbori će biti prije svinjokolje, a ako u lipnju pregovore ne završimo, izbori bi trebali biti odmah. Ovim je riječima stavove Hrvatske seljačke stranke izrazio njihov šef Josip Friščić nakon sastanka s predsjendikom Ivom Josipovićem.

- Ništa strašno neće se dogoditi ako se se pregovori ne završe, bit će izbori, neće biti smak svijeta – ustvrdio je Friščić koji je u predsjedničke dvore došao u pratnji potpredsjendika Vlade Božidara Pankretića i saborske zastupnice Marijane Petir. Naglasio je kako jako bitno da se izbori odvoje od referenduma za članstvo u EU, ali nije precizirao da li je HSS za to da se izbori održe prije referenduma. Kada će biti izbori, zaključio je, znat će se u lipnju.

Što se tiče dolaska premijerke u Sabor, Friščić je kazao kako su joj vrata širom otvorena, a s predsjendikom su HSS-ovci razgovarali i o gospodarstvu, odnosno investicijama.

HSP protiv ulaska Hrvatske u EU, žele izbore što prije

U pratnji Danijela Srba na Pantovčak je stigao Anto Đapić što je predstavlja njegov formalni povratak u politiku. Za razliku od drugih stranaka, HSP ne podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju jer je to, u gospodarskom smislu veća šteta nego korist – kazao je u Predsjendičkim dvorima predsjendik HSP-a Danijel Srb te ustvrdio da njegova stranka smatra da da izbore treba održati što je prije moguće „kako bi se riješili problemi i da se deblokira cijeli državni sustav“.

Na Pantovčaku je pauza do 14.30 kada se konzultacije nastavljaju dolaskom šefice nezavisnog kluba zastunika Đurđe Adlešič.

Poslijepodne su na rasporedu zastupnici manjina te nezavisni zastunici, a predsjednik će izjavu nakon cjelodnevnih konzultacija dati u 17 sati.

(jl)
Foto: Goran Mehkek / Cropix

#ZORANMILANOVIĆ

Izdvojeno

31. svibanj 2020 06:59