StoryEditorOCM
Hrvatskakoncert "Za istinu" održan u splitskoj spaladium areni izazvao mnoge kontroverze

JOSIPOVIĆ TRAŽI ISTRAGU Bralić: Klapa HRM je pjevala za generale po službenoj zapovijedi

Piše PSD.
16. lipnja 2010. - 12:08

Veliki nedjeljni koncert u Spaladium areni na kojemu se prikupljao novac za obranu hrvatskih generala izrodio se u pravi skandal: zbog nastupa klape „Sveti Juraj“, koja se nalazi u sastavu Hrvatske ratne mornarice, prosvjedovao je dio utjecajnih europskih diplomata, upozoravajući službene organe vlasti u Hrvatskoj da bi ovakve situacije mogla ugroziti otvaranje pregovora s EU o preostalim poglavljima, među kojima je i ono o pravosuđu.

Koncert je uz pokroviteljstvo grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije organizirala HVIDR-a. Među glazbenicima koji su nastupili bili su i Marko Perković Thompson, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Tomislav Bralić te Dražen Zečić, a čitav je koncert u udarnom je terminu prenosila i Hrvatska televizija.

Zbog ovog je slučaja predsjednik Republike Ivo Josipović zatražio od zapovjednika Glavnog stožera generala Josipa Lucića izvješće o nastupu klape „Sveti Juraj“, kako bi se utvrdilo je li klapa nastupila uz suglasnost ili bez znanja nadređenih u Oružanim snagama i MORH-u.

- Nikada i nigdje ne nastupamo bez službene zapovijedi. Tako je bilo i ovaj put. Mi smo profesionalni vojnici i ispunjavamo zapovjedi. Na početku smo otpjevali himnu i jednu domoljubnu pjesmu, nakon čega smo otišli. Više od toga ne mogu komentirati – kazao je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju voditelj klape „Sveti Juraj“ Marko Bralić.

Josipovićev zahtjev u utorak navečer nije želio komentirati niti glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić dok, kako nam je kazao, ne vidi točno o čemu se radi.
U krugu predsjednika Josipovića upozoravaju da ovakav potez može predstavljati problem na putu Hrvatske u Europsku uniju.

- Dok predsjednik Josipović, premijerka Jadranka Kosor i čitava hrvatska diplomacija dušu ispuštaju da Hrvatska dobije pozitivnu ocjenu u Bruxellesu, netko radi ovakve greške. Jasno je da nije kriva klapa, nego onaj tko joj je izdao takvu zapovijed – kazao nam je jedan blizak Josipovićev suradnik.

Posebno problematičnom ocjenjuje se i činjenica da su na koncertu bila i dva časnika HV-a. Neslužbene informacije govore da je riječ o pomoćniku zapovjednika HRM Dragiši Konzi te zamjenika ravnatelja personalne središnjice HRM Ivana Zelića.

Na koncertu je prikupljeno 400 tisuća kuna. Najveći dio sredstava namijenjen je pokrivanju troškova pravne pomoći hrvatskim generalima u Haagu. Zanimljivo je da u istu svrhu novčana sredstva obranama optuženih generala već godinama isplaćuje hrvatska Vlada – isprva ova Ivice Račana, potom Sanaderova, a sada i Vlada Jadranke Kosor.

Trideset posto prihoda namijenjeno je generalima koji se nalaze u pritvoru u Hrvatskoj, što je u diplomatskim krugovima izazvalo posebno zgražanje, budući da se među njima nalazi i Mirko Norac, pravomoćno osuđen za ratni zločin.

Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

HVIDRI nisu radili telefoni

Predsjednik Hvidre Splitsko-dalmatinske županije Kristian Petric dan nakon održanog koncerta „Za istinu“ požalio se da su telefoni u call centru na koje su građani nazivali i svojim pozivima prikupljali novac u vrijeme koncerta bili blokirani.

'Nisu nam poznati razlozi zbog kojih su telefoni bili 'blokirani', ali nastojat ćemo ih utvrditi. Nakon završetka koncerta, kad su telefoni odblokirani, uslijedili su brojni pozivi te vjerujemo da će to doprinijeti dodatnom prikupljanju novca, izjavio je tada Kristian Petric.

Na koncertu 'Za istinu' od telefonskih poziva prikupljeno je više od 100.000 kuna, a oko 50.000 kuna prodajom slika, priopćili su organizatori nakon koncerta kojem je nazočilo više tisuća posjetitelja.

Josipović: Potencijalno štetan događaj

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je danas kako je zatražio istragu o nastupu vojne klape na koncertu potpore hrvatskim generalima u Splitu, javlja HRT.

- Potencijalno je riječ o štetnom događaju - rekao je Josipović, izrazivši nadu da ipak neće naštetiti.

psd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 16:56