StoryEditorOCM
Hrvatska‘neprimjereni kadrovI’ u TV prijenosu koncerta ‘za istinu’ izazvali lavinu reakcija

ODJECI IZ SPALADIUMA Latin: Komentator se treba ispričati

Piše PSD.
19. lipnja 2010. - 00:28

Tijekom humanitarnoga koncerta “Za istinu”, koji je nedavno održan u Spaladium Areni radi prikupljanja financijskih sredstava za pomoć obrani hrvatskih generala optuženih u Haagu i Hrvatskoj za ratne zločine, u publici smo primijetili pojavnosti poput podizanja ruku i isticanja fašističkih obilježja, koje su, u najmanju ruku, neprimjerene za emitiranje u udarnom terminu na javnoj televiziji.

- Na inicijativu vršitelja dužnosti našega glavnog ravnatelja, odlučeno je da će se oformiti komisija koja će utvrditi eventualne propuste vezane uz spomenuti prijenos – rekao je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić.

Neupitna je činjenica da su gledatelji u obiteljskom terminu vidjeli neprimjerene kadrove, a komisija, kako doznajemo, mora utvrditi razinu odgovornosti HTV-ovih djelatnika koji su dopustili da takve slike završe u televizijskom prijenosu.

- Javna televizija bi morala imati nadzor nad svakom minutom svoga programa. Prije svega je nužna procjena mogućnosti za incidente na svakom događaju koji se prenosi – ustvrdio je poznati HTV-ov urednik Denis Latin, pojasnivši kako bi Oliverov koncert spadao u događaje s niskim, a Thompsonov u one s visokim stupnjem opasnosti od sličnih ekscesa.

– Takvi kadrovi su primjereni jedino u dokumentarnim filmovima jer tada služe u edukativne svrhe – nastavio je Latin, dodajući kako bi se u slučaju iznenadnih ispada, koji bi se, primjerice, mogli dogoditi tijekom prijenosa sportskih događaja, komentator morao ograditi od takvih negativnosti i istaknuti da uredništvo kuće ne dijeli iznesene stavove.

- Za eventualne programske propuste odgovoran je urednik prijenosa i po zapovjednoj odgovornosti svi njegovi nadređeni kadrovi – istaknula je Hloverka Novak-Srzić, naglasivši kako bi dosljedno provođenje HTV-ovih odredbi dovelo do restrikcija prema onima koji su odgovorni za propuste, a to bi, smatra ona, rezultiralo boljom prevencijom i manjim brojem propusta.

- Za mene bi bilo prelako iznositi stavove o nečemu za što nisam odgovoran – kazao nam je najpoznatiji HTV-ov novinar Goran Milić, istaknuvši da bi on, u slučaju da se nađe u takvoj situaciji, dobro znao što treba napraviti da bi se izbjegle slične neugodnosti.

ANTE PODRUG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 14:56