StoryEditor
HrvatskaVAŽNE UPUTE

Jaki potres i prijeteći koronavirus u kombinaciji, može li gore? Može, ali ne mora, zato ostanite pribrani i držite se ovih savjeta

22. ožujka 2020. - 10:23

Ožujak 2020. Hrvatska nikada neće zaboraviti, sad je već sasvim sigurno.

Već danima živimo kao u ratnom stanju i taman kad smo se počeli privikavati na novi režim života u karanteni, koja se samo tako još službeno ne zove, jutros nas je probudila vijest kako je Zagreb pogodio razoran potres, najjači u zadnjih 140 godina.

Da stvar bude još gora, uz za svu golemu materijalnu štetu, najteže je bilo prihvatiti vijest da je jedno dijete stradalo i da mu se liječnici bore za život.

Strašne scene rodilja s bebama ispred zgrade najvećeg hrvatskog rodilišta, onoga u Petrovoj, uništeni automobili, fasade, strah, strašan strah... Ali, taj strah nikako ne smije prerasti u paniku i iracionalno ponašanje, a pogotovo ne u okolnostima kad imamo koronavirus.

Danima nam se, opravdano, govori da ostanemo doma i pomognemo sprječavanje širenje te zarazne bolesti koja je pretvorila cijelu Europu u crvenu zonu, a sad je odjednom Zagreb i okolicu pogodila nepogoda u kojoj je glavno pravilo- izađi vanka!

Međutim, po svemu sudeći, najgore što se tiče potresa je prošlo, jer u pravilu svi naknadni potresi u pravili budu slabiji.

Tako tvrde i na Geofizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

-  Ostanite pribrani, nemojte paničariti. Morate biti svjesni da slijedi pojačana seizmička aktivnost u sljedećim tjednima, možda mjesecima. Ne možemo vam reći hoće li doći jači potres, ali možemo očekivati oko desetak potresa magnitude oko 4.0, stotinjak magnitude 3.0, oko tisuću magnitude 2.0.

Neće biti ugodno, ali ni katastrofa – nakon nekog vremena ćete se čak i naviknuti. Ovi magnitude oko 4.0 mogu manju štetu prouzrokovati, prvenstveno na lošije građenim i starijim građevinama i onima već oštećenima.

Ako netko ima oštećenja, neka zatvori plin i vodu. Ako vas je strah vratiti se u kuću/stan, ostanite vani – samo bez panike! Panika nikome nije ništa dobro donijela... Nije kraj svijeta, samo je potres! - poručili su jutros PMF-ovci.

Ono što je jako važno, u slučaju da se ponovi potres: ne bježite za vrijeme trešnje iz visokih zgradai i ni slučajno ne ulazite u liftove, oni su najopasnija mjesta! Sklonite se uz čvršće zidove i štokove, a kad prođe trešnja pažljivo iziđite vanka. Ne bi bilo zgorega pripremiti kod izlaznih vrata osnovne stvari koje bi vam mogle zatrebati u slučaju da budete morali izlaziti zbog potresa, ali nadajmo se da za tim neće biti potrebe. 

Dakle, reklo vam se, glavni potres bi, tvrde stručnjaci, trebao biti iza nas, ali moglo bi ih biti još manjih. U pravilu bude tako. No, ogromnu štetu sad možemo napravit ako se ljudi grupiraju, a grupiranje je impulzivna reakcija na takve šokantne stvari.

Zatomimo potrebe za grljenjem, ljubljenjem, tješenjem... odradite to porukama, pozivima, jer, ne zaboravite, virus je vanka, neće biti dobro ako se još više proširi.

Slušajte upute Kriznog stožera i Civilne zaštite, a one kažu: držite distancu. Budite pametni i odgovorni, proći će sve ovo, a na nama je da prođe sa što manjim posljedicama.

I nikako ne zaboravite kontaktirati naše najstarije i u svakom pogledu najugroženije sugrađane. Pomozite im, ali uz minimalne fizičke kontakte.

Ukoliko vam treba koja informacija ili psihološka podrška u vezi koronavirusa, na ovom LINKU su svi mogući brojevi i kontakti.

Na koncu, još jedna bitna stvar: iz telekoma su već upozoravili da što više koristimo fiksne telefonske i fiksne internetske linije da nam se u cijelom ovog košmaru još ne bi srušio internet. Ajdemo ih poslušati.

image
Park Pravednika među narodima
Ronald Goršić/ HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 13:02