StoryEditor
HrvatskaPratimo uživo

Ozlijeđena djevojčica i dalje je kritično, ozbiljno oštećen simbol Zagreba, križ probio krov i pao kardinalu Bozaniću pred sobu

Piše PSD
22. ožujka 2020. - 12:25
Marko Miscevic/ Cropix

Iz minute u minutu:

13:07 Zbog snažnog potresa koji je zatresao Grad Zagreb u jutarnjim satima, do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke za sad policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.

12:56 - Djevojčica je zaprimljena u teškom stanju, nakon reanimacije poduzete su intenzivne mjere liječenja. Još uvijek je u vrlo teškom i kritičnom stanju, oko nje je tim stručnjaka i poduzima se sve da joj se pomogne - izjavio je dr. Goran Roić, ravnatelj Klinike u Klaićevoj.

- Jedna zgrada pretrpjela je znatna oštećenja, ali nitko od pacijenata nije ozlijeđen - dodao je dr. Roić.

12:10 - U potresu stradala katedrala i bazilika u Palmotićevoj, jedan od simbola Zagreba. Križ je probio krov i pao pred sobu kardinalu Bozaniću. Opširnije OVDJE.

11:57 - Nikakva panika nije vladala, ni u bolnicama ni u Petrovoj među rodiljama. One su evakuirane na ulicu, to je bila instinktivna reakcija i dobra reakcija. Nakon što smo dobili informacije od seizmologa kako ne očekujemo nove veće potrese već niz slabijih, donosimo odluke da pacijente vraćamo u bolnice. Stvari su pod kontrolom - poručio je ministar Beroš.

11:29 Nakon prva dva potresa jakosti 5,3 i 5,0 i trećeg jakosti 3,7 seizmografi su zabilježili:

- u 9,04 sati potres jakosti 3,1,  na dubini sedam kilometara, šest kilometara sjeverno od Zagreba i pet kilometara južno od Kašine

- u 9,10 sati potres jakosti 3,0,  na dubini pet kilometara, sedam kilometara sjeverno od Zagreba i šest kilometara jugozapadno od Kašine

- u 10,11 sati potres jakosti 3,2, na dubini pet kilometara,  šest kilometara jugoistočno od Zagreba i  šest km zapadno od Sesveta

11:23 Zgrada Sabora je znatno oštećena. Nitko ne može unutra bez dopuštenja nadležnih službi.

10:34 Vatrogasci Grada Zagreba do 10 sati danas odradili su 50-ak hitnih intervencija. Radilo se uglavnom o zatočenim osobama u stanovima i liftovima, no imali sui ozbiljne požare poput onog trafostanice na Bukovcu, težak požar vrlo bitne centrale u Draškovićevoj ulici i požar krovišta u Kozari putevima. Zanimlljivo je da su odmah nakon požara dojavljena dva požara bolnica, na Srebrnjaku i u Petrovoj i koja su na sreću bila samo od prašine. Dojava o požaru u Katedrali u 8.33 sati također je uzdrmala vatrogasce, ali se i za nju pokazalo da je od istog uzroka.

- Na terenu su sve raspoložive snage, molimo građane da se pripaze pri kretanju kroz grad pošto je ogroman broj dimnjaka i krovova oštećeno. Također vas molimo da ogradite opasne dijelove oko objekata kako ne bi došlo do ozljeđivanja. Vatrogasci su i dalje tu za vas, no primamo na stotine poziva i molimo vas da ostavite linije hitnih službi za najhitnije situacije - apeliraju iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

10:26 Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Zagreba Žarko Rašić je Hini pojasnio zašto je ranije tijekom jutra izjavio da je 15-godišnje dijete poginulo u potresu. Kaže da je taj podatak iščitao iz tzv. disponentske liste koju mu je predočio liječnik hitne medicine, koji je sudjelovao u prijevozu bolesnika u Klaićevu. Također kaže da ga je dobio od šefa službe u zagrebačkoj Hitnoj pomoći, koji ga je obavijestio da je obavljen prijevoz bolesnika "koji nije pokazivao znakove života".

Kao što smo javili, ravnatelj Dječje bolnice u Klasićevoj Goran Roić demantirao je Rašića i potvrdio da je dijete teško ozlijeđeno i u kritičnom stanju.

10:30 Jaki potres i prijeteći koronavirus u kombinaciji, može li gore? Može, ali ne mora, zato ostanite pribrani i držite se ovih savjeta

10:19 - Koronavirus ugroza je trenutno veća i značajnija od ugroze od potresa: To je jako važno za zapamtiti, pazite na razmak! - poručio je ministar Beroš.

10:18 - Sve zgrade izgrađene iza 1965. ne bi smjele biti ugrožene potresima, čak ni jačim od ovog jutros. Morate nas razumjeti, ne možemo nikome savjetovati da se u ovoj situaciji mirno vrati kući pa što bude. Građani, izađite ispred svojih zgrada, pogotovo ako su starije, ali pazite na pravila društvenog distanciranja - poručio je premijer.

10:10 - Imali smo kritičnu situaciju s deset rodilja u Petrovoj, no sve su majke na sigurnom i zbrinute su. Jedna pacijentica teže je ozlijeđena u potresu, nalazi se u Klaićevoj bolnici s teškim cerebralnim ozljedama - poručio je ministar Vili Beroš.

10:00 - Ovo je najjači potres u Zagrebu u posljednjih 140 godina. Bio je jačine 5,5 po Richteru. Preporučujemo svima da budu ispred svojih zgrada, ali držite razmak - poručio je premijer Plenković nakon sastanka državnog vrha.

- Imamo informaciju o djetetu koje je teško ozlijeđeno, drugih informacija o težim ozljedama nemamo. Štete su velike, to znamo.

- Angažirat ćemo sve dostupne statičare da pregledavaju zgrade, osobito starije. Trenutno ne znamo u kakvom su stanju stoga sve građane pozivamo na poseban oprez. Ne zadržavajte se u neposrednoj blizini starijih zgrada i fasada - poručio je premijer.

09:52 - Iz Stožera civilne zaštite poručili su građanima kako je sada izrazito važno zadržati smirenost te posebno paziti na društvenu distancu. Ne približavajte se drugima na manje od dva metra, u automobilima se zadržavajte samo s članovima obitelji. Svim građanima koji su izašli na ulice poručeno je da pronađu način da se utople i zaštite od hladnog zraka koji može pogodovati širenju koronavirusa.

09:36 - Iz Klaićeve bolnice javnost su obavijestili kako je ozlijeđeni dječak reanimiran! Iako je informaciju o smrti Hini potvrdio ravnatelj zagrebačke Hitne pomoći, naknadno su se javili iz Klaićeve i poručili kako je dječak u jako teškom stanju, ali je reanimiran.

09:22 - Iz Petrove bolnice za N1 televiziju su poručili kako će se svi hitni porodi obavljati u automobilima.

9:04 - Novi potres u Zagrebu, i ovoga je puta riječ o blažem podrhtavanju.

8:56 - Petnaestogodišnje dijete teško je ozlijeđeno u potresu u Zagrebu, potvrđeno je Hini u nedjelju u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba.

Dobili smo dojavu o urušavanju zgrade u Đorđićevoj 13. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško ozlijeđeno dijete koje više nije pokazivalo znakove života, rekao je Žarko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. Dijete je, potvrdili su naknadno iz Klaićeve bolnice, uspješno reanimirano te se sada nalazi u kritičnom stanju.

RANIJE

 

 

#POTRES ZAGREB

Izdvojeno

17. lipanj 2020 01:02