StoryEditor
Hrvatskaogorčeni proračunom

Hrvatski znanstvenici pisali Saboru i Vladi: Dajte da hrvatska znanost bude pobjednik, a ne gubitnik!

Piše PSD
12. ožujka 2016. - 14:41
znanost

Grupa hrvatskih znanstvenika upitula je javni zahtjev Vladi RH apeliravši da se "znanost i obrazovanje iz gubitnika pretvore u dobitnike".

Sadržaj apela prenosimo u cijelosti:

"U prijedlogu proračuna za 2016. godinu sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta su smanjena za 158 milijuna kuna. Znanost i obrazovanje su među najvećim gubitnicima ovog prijedloga proračuna, a time je u stvari najveći gubitnik – budućnost Hrvatske. Ovom peticijom zahtijevamo od Vlade da znanost i obrazovanje od gubitnika pretvori u najveće dobitnike i time sačuva nadu u budućnost Hrvatske.

Stoljeće u kojem živimo neće biti samo stoljeće znanja, nego stoljeće znanosti. Zemlje i društva koje su to shvatile, postavile su obrazovanje i znanost kao prioritete i u njih ulažu sve više sredstava, kako bi njihovi građani što bolje iskoristili mogućnosti koje budućnost donosi, ali i sudjelovali u stvaranju takve, svijetle budućnosti.

U međuvremenu, u Hrvatskoj stvari ne idu dobro. Za znanost i obrazovanje smo i do sada odvajali iznimno malo sredstava, a posljednji prijedlog proračuna u ovome resoru je dodatno nastavio negativni trend. Znanost i obrazovanje opet nisu među prioritetima našega društva, dok se istovremeno neki drugi dijelovi sustava, uglavnom zbog politikantskih razloga, obilno financiraju.

U trenutku kad mnogi drugi dijelovi proračuna rastu i po nekoliko puta, smanjivanje proračuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta je nedopustiv, politički i civilizacijski kratkovidan potez. Svjesni smo teške financijske situacije u kojoj se nalazi cijela Hrvatska.

Stoga je važno napomenuti kako ovaj zahtjev nije borba za plaće znanstvenika i nastavnika, već apel Vladi RH da ojača upravo razvojnu komponentu znanstveno-obrazovnog proračuna. Upravo je razvojni dio pretrpio najveće rezove, kako kroz ukupni iznos sredstava, tako i posebno zabrinjavajućom
preraspodjelom unutar proračunskih stavki samog Ministarstva.

Razvoj obrazovanja i znanosti nema alternative. Budućnost naše djece nema alternative.  Stoga tražimo od Vlade RH i hrvatskog Sabora:

- da znanost i obrazovanje u postotku postanu najveći dobitnici ovog proračuna,
- nastavak reforme obrazovanja kroz kurikularnu reformu,
- žurni početak promjena sustava znanosti i visokog obrazovanja natemeljima povećanja kompetitivnosti, internacionalizacije i odgovornosti  prema širem društvu,
- neodgodivu implementaciju svih mjera i aktivnosti predviđenih u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije".

Inicijatori peticije:

 

1. dr. sc. Tome Antičić
2. prof. dr. sc. Frano Barbir
3. dr. sc. Drago Cmuk, Pametno
4. prof. dr. sc. Srđan Čapkun
5. prof. dr. sc. Željko Domazet, Pametno
6. izv. prof. dr. sc. Nikola Godinović, Pametno
7. prof. dr. sc. Ranko Goić, Pametno
8. izv. prof. dr.sc. Pavel Gregorić
9. prof. dr. sc. Alen Harapin, Pametno
10. Ana Nikolić, prof., Pametno
11. Maja Pivčević, dipl. psih., prof., Pametno
12. izv. prof. dr. sc. Srdjan Podrug
13. prof. dr. sc. Ivica Puljak, Pametno
14. prof. dr. sc. Janoš Terzić
15. Akademik Vlatko Silobrčić, Pametno
16. prof. dr. sc. Maja Vehovec, Pametno
17. dr. sc. Branimir Urlić, Pametno
18. prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček
19. prof. dr. sc. Saša Zelenika

Izdvojeno

12. srpanj 2020 19:30