StoryEditorOCM
Hrvatska25 godina od smrti

Hrvatska pošta izdaje poštansku marku s likom Gojka Šuška, ratnog ministra obrane RH

Piše HINA
27. travnja 2023. - 16:35

Hrvatska pošta će 3. svibnja u povodu obilježavanja 25. obljetnice smrti Gojka Šuška pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom njegova portreta, pri čemu nominalna vrijednost marke iznosi 0,47 eura i bit će otisnuta u 30.000 primjeraka.

Zagrebačka dizajnerica Sabina Rešić autorica je poštanske marke, a fotografiju koja je poslužila kao predložak za izradu marke ustupila je redakcija časopisa Hrvatski vojnik, izvijestila je Hrvatska pošta u četvrtak.

Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, tj. FDC (First Day Cover).

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Studij je započeo u Rijeci, a školovanje nastavio na Sveučilištu u Ottawi.

Od 1969. živio je i radio u Kanadi gdje je bio predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije, predsjednik Zaklade za Hrvatske studije i ravnatelj Hrvatske škole u Ottawi.

U Hrvatsku se vraća prije Domovinskog rata i postaje suradnik prvog predsjednika Franje Tuđmana te postaje ministar iseljeništva i zamjenik ministra obrane.

Ministrom obrane postao je 18. rujna 1991. i tu je dužnost obnašao do svoje smrti 3. svibnja 1998. te je pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:28