StoryEditor
Hrvatskapromijenili ploču?

HNS više nije tako čvrsto protiv uvođenja poreza na nekretnine

Piše PSD.
22. listopada 2013. - 16:22
Najjači partner SDP-a u vladajućoj koaliciji HNS više nije tako čvrsto protiv uvođenja poreza na nekretnine. Naime, do danas nije bilo narodnjačkog dužnosnika koji nije ponavljao kako uvođenje tog porez ne dolazi u obzir.

No, u utorak na pitanja novinara u Saboru kako gledaju na najave ministra financija Slavka Linića da bi se zbog velikog deficita mogao opet povećati PDV te uvesti porez na nekretnine, zastupnik HNS-a Srđan Gjurković odgovorio je kako je njihov načelan stav protiv povećanja porezne presije, ali da kao 'odgovorni partneri moraju uvažavati dubinu i težinu situacije i biti spremni na razgovor i o najtežim odlukama'.

- Ministar Linić stvari sagledava iz svoje točke gledišta i on iznimno kvalitetno radi. Sama činjenica da je Hrvatska u smanjenju deficita u odnosu na prethodnu vladu, da je smanjila javnu potrošnju i uvela red u porezni sustav pokazuje da ova Vlada zna raditi i voditi državu i javne financije što je ključno i za investicije – tvrdi Gjurković.

HNS-ovci su predstavili i Zakon o strateškim investicijama koji će idućih dana biti raspravljen u Saboru u drugom čitanju.

Dok civilne udruge GONG, Transparency International, Zelena akcija, Pravo na grad, Udruženje arhitekata i sindikalisti otvaraju žestoku paljbu po Ministarstvu gospodarstva zbog prijedloga Zakona o strateškim investicijama, HNS-ovi zastupnici uvjeravaju kako nema nikakve opasnosti da će Zakon narušiti hrvatski pravni sustav.

- Stanje je takvo da temeljem postojeće legislative nismo u stanju privući investicije. Zakon počiva na načelima tržišnog natjecanja i jednakog tretmana, te ne može narušiti pravni sustav Hrvatske. Zakon omogućava da neki rokovi za donošenje odluka o velikim investicijama budu kraći te da se veliki investicijski projekti odmah uoče, a ne stoje u nekom uredu zaboravljeni jer nije prepoznata njihova važnost – objasnio je Jozo Radoš te dodao kako je bilo nekoliko neuspjelih pokušaja olakšavanja investicija, poput Hitro.hr, Hitroreza.

A. B. Krile
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 12:16