StoryEditor
Hrvatskatemeljito pripremiti

HNS: Ne "miniramo" zakon o nekretninama

Piše PSD.
19. ožujka 2014. - 12:50
HNS nije protiv niti jednog zakona koji je na dobrobit građana, ali svaki takav zakon mora biti temeljito pripremljen i provediv, što nije slučaj s najavama uvođenja zakona o porezima na nekretnine, poručeno je s današnje konferencije za novinstvo riječkog ogranka HNS-a.

Predsjednik podružnice Juraj Bukša istaknuo je da se HNS protivi uvođenju bilo kojeg dodatnog poreza u okviru sadašnjih gospodarskih okolnosti.

Kazao je da su konferenciju za novinstvo sazvali kako bi reagirali na tvrdnje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela tijekom razgovora za jednu lokalnu televiziju u kojima je ocijenio da HNS "minira" zakon o nekretninama.

Bukša je naveo da su za donošenje tog zakona nužne brojne predradnje i da se one upravo obavljaju u ministarstvima koje vode HNS-ovi kadrovi.

Među ostalim, nužno je urediti zemljišne knjige, utvrditi koliko je legaliziranih građevina, urediti vlasnička odnose pri nasljeđivanjima, ali i izraditi modele procjene vrijednosti nekretnina i tek nakon toga se može razgovarati o uvođenju novog zakona i poreza, kazao je.

Potpredsjednik riječkoga HNS-a Andrej Poropat je naglasio da građani u Hrvatskoj uglavnom nisu štedili u novcu ili zlatu, nego su ulagali u vlastite nekretnine pa bi porez na nekretnine značio porez na životnu ušteđevinu.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić (HNS) ustvrdio je da HNS ima pravo na svoj stav u ovom slučaju te da je pogrešno shvaćati taj stav kao podmetanje ili "miniranje". Ustvrdio je da se moraju poštivati sve hrvatske specifičnosti pri donošenju tog zakona te se ni u kom slučaju ne može oporezovati prva nekretnina, odnosno ona u kojoj građani žive.

HNS je danas izrazio protivljenje i uvođenju oporezivanja drugih dohodaka poput autorskih honorara znanstvenika, umjetnika, prevoditelja ili novinara po stopi od 40 posto.

Tu je riječ o potpuno nepotrebnom udaru na privatni sektor i to onaj dio s vrlo razvijenim smislom za poduzetništvo i kreativnost koje bi trebalo poticati, a ne dodatno oporezivati, navela je potpredsjednica riječkoga HNS-a Snježana Čop.

(H)
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 11:36