StoryEditor
Hrvatskanikako na 'zelenu granu'

HDZ prijeti novim izborima ne bi li disciplinirao mostovce

9. travnja 2016. - 01:57
saborproracun00

HDZ neće još dugo trpjeti ucjene iz Mosta. Ako nastave blokirati normalan rad Vlade, ići će se na nove izbore. Na kojima bi puno više mogao profitirati Tomislav Karamarko nego Božo Petrov.

Ova se poruka može iščitati iz posljednjeg intervjua potpredsjednika HDZ-a i bliskog Karamarkova suradnika Damira Jelića Jutarnjem listu. Jelić ne krije da HDZ-ovom bazom dominira mišljenje da je najjača hrvatska stranka previše popustljiva prema Mostu. Da se Petrov u visokoj državnoj politici još uvijek ne snalazi, te da bacanjem klipova pod Vladinu kompoziciju koči i blokira gospodarski oporavak zemlje.

Za sada, prijetnja novim izborima HDZ-u je više oruđe za discipliniranje neposlušnih mostovaca nego neki realan plan. Mostov rejting iz mjeseca u mjesec kopni i sada, prema posljednjem Crodemoskopu, iznosi samo pet posto.

Prije tri mjeseca Petrov i njegovi suradnici imali su 20 posto podrške građana i mogli su se pozicionirati kao stranka koja diktira tempo u Oreškovićevoj Vladi. Danas je njihova politička težina puno manja. Toga su svjesni i u HDZ-u.

Novi izbori u ovome bi trenutku puno više odgovarali Karamarku nego Mostu, i to je pozicija s koje će HDZ u idućim mjesecima temeljiti svoju politiku prema Mostu. Ne s ciljem da doista građane u manje od godinu dana ponovno dovedu na birališta, nego s ciljem da zastraše Most, spriječe njihova veta i pretvore ga u konstruktivnog junior partnera u Banskim dvorima. Ne u političkog čimbenika koji donosi odluke, nego u one koji ih, uglavnom šutke, provode.

Glavni je problem ovog scenarija što Most, bez obzira na to koliko mu rejting padne, još uvijek u Saboru ima 15 zastupnika. Bez njihove potpore ne može proći ni jedan HDZ-ov zakon. Ovakav odnos snaga u parlamentu partnere ipak, bez obzira na sve rezerve koje međusobno gaje, ipak upućuje jedne na druge. Bez obzira na to koliko ta suradnja bila naporna, teška i frustrirajuća.

U HDZ-u ima zagovornika i novih parlamentarnih izbora, i to brzo nakon što Karamarko bude reizabran na poziciju predsjednika stranke. Oni procjenjuju da pakt s Mostom HDZ-u nije donio ništa dobroga, te da se situacija u idućim mjesecima neće poboljšavati, nego pogoršavati. Što Most bude u istraživanjima više padao, to će žešće pokušati blokirati HDZ. I na tome pokušati reanimirati vlastiti politički rejting.

Zato nije isključeno da, u trenutku kada procijeni da mu to najviše odgovara, Karamarko doista zaigra na kartu prijevremenih izbora. U nadi da će kazna zbog neefikasne Vlade pasti na leđa Mostu, a ne HDZ-u. I uz rizik da ga na tim izborima pretekne Zoran Milanović i njegova lijevo-liberalna koalicija, koja iz prikrajka spremno čeka da se koalicija HDZ-a i Mosta raspadne i da oni preuzmu vlast.

Kakav bi mogao biti rasplet

– Marginalizacija Mosta – projektu Bože Petrova rejting rapidno opada, a s njime i Mostova politička težina. No, problem je što Most i s 20 posto podrške, koju je imao prije tri mjeseca, i s pet posto podrške, koju ima sada, u Saboru nominalno ima 15 zastupnika. A time i kontrolni paket dionica Oreškovićeve Vlade.

– Novi izbori – ako se pat-pozicija nastavi, HDZ bi mogao zaigrati na kartu prijevremenih izbora i tako izbaciti Most iz igre. Pitanje je, međutim, hoće li Karamarko na izborima nadmašiti Milanovićevu lijevo-liberalnu koaliciju. I s kim bi, nakon njih, mogao koalirati da spriječi povratak SDP-a na vlast.

– Preslagivanje vladajuće koalicije – u HDZ-u već neko vrijeme diskretno spominju mogućnost da Most izbace iz igre nalaženjem drugih političkih partnera. No, taj je plan na klimavim nogama, i temelji se na mogućem paktu s HNS-om nakon što Ivan Vrdoljak preuzme kormilo te stranke. No, u to, s obzirom na radikalno desnu politiku koju HDZ u Vladi provodi, ipak nije lako povjerovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 19:02