StoryEditor

Faber o tužbi protiv Pukanićeva Nacionala: Profesionalac sam, istražit ću zločin

Piše PSD.
28. listopada 2008. - 13:08
Nacional je pokušao Fabera ocrniti objavljivanjem razgovora s Ana-Marijom Getoš, u kojemu on nije izgovorio ni jednu rečenicu koja bi ga mogla kompromitirati

Vladmir Faber
Vladimir Faber, vršitelj dužnosti ravnatelja policije, na svojoj je koži nedavno osjetio nesavršenost pravne države: on je, naime, tužio Nacional za uvredu i klevetu nakon što je taj tjednik, početkom godine, objavio snimku njegova razgovora s Ana-Marijom Getoš, sestrom Gordane Getoš, drugooptužene u slučaju Glavaš, no Faberova tužba nije procesuirana.

Nacionalovi su autori, pod komandom Ive Pukanića, uz stenogram tajno snimljenog razgovora Fabera s Getoševom, ispisali poveći tekst u kojemu su Faberu pokušali montirati da je posredstvom Ana-Marije nezakonito utjecao na Gordanu.

‘Neka ti se sestra Gordana na Sudu samo drži istine’

Premda je do takvog zaključka teško doći i uz najmaštovitiju interpretaciju razgovora – Faber je Ana-Mariji govorio da je najbolje da se njezina sestra drži istine – Nacional je pokrenuo prljavu kampanju, o čemu i danas ima dovoljno dokaza na internetu, a njezini su se autori iz tjedna u tjedan natjecali u ocrnjivanju Fabera.

A Faber je bio meta jer je kao bivši načelnik Policijske uprave osječko-baranjske najzaslužniji za provođenje istrage i podizanje optužnice protiv Glavaša, Getoševe i ostalih. U kraćem telefonskom razgovoru, Faber nam je potvrdio da je zbog tog slučaja zaista podnio privatnu tužbu protiv Nacionala, te je dodao:

- Ne volim gledati u prošlost, jer je pred nama jako puno posla. Gospodin Pukanić sada je žrtva i zaista veliki dio svoje energije usmjeravam prema razrješenju toga slučaja - kazao nam je Faber.

Nacional se u slučaju Getoš-Faber poslužio metodom koja s novinarstvom nema puno veze. Čitateljima su prezentirali dijalog Fabera i Getoševe, tajno snimljen u zagrebačkom centru “Branimir” krajem prošle godine, nekoliko mjeseci nakon što je Faber otišao s čela PU osječko-baranjske.

Interna kontrola mu ništa nije pronašla

Nacionalovi žbiri pobrinuli su se da razgovor, koji je inicirala Getoševa, bude snimljen i tonski i fotografski. Ana-Marija Getoš očito je bila dobro instruirana i postavljala je brojna trik pitanja poput “što biste poručili mojoj sestri”, no Vladimir Faber nije izgovorio ni jednu rečenicu koja bi ga mogla kompromitirati. Konačno, ni interna kontrola Ministarstva unutarnjih poslova nije utvrdila nezakonitosti u Faberovu postupanju u tom slučaju, a i Vrhovni je sud odbio svih osam žalbi koje su uložili Branimir Glavaš i ostali optuženici.

U trenutku kada ga je Nacional pokušao difamirati, Faber je već mjesecima bio na beznačajnoj savjetničkoj funkciji u MUP-u. Premda je u Osijeku besprijekorno odradio jedan od najtežih policijskih poslova u Hrvatskoj, donedavni ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević nije smatrao potrebnim zadržati ga u policijskoj operativi.

Štoviše, čak i nakon što je policijski nadzor utvrdio da Faber nije prekršio nijedan propis, Rončević je našao za shodno ustvrditi da Faberovo ponašanje ne osuđuje, “ali to je neprimjereno mojem poimanju profesionalnog odnosa”.

Rončevićevo nezadovoljstvo Faberom postaje razumljivije kada se podsjeti na dvije činjenice: prvu, da je Rončević 2004. godine rekao “sve što sam u politici postigao dugujem Branimiru Glavašu” i, drugu, da je Faber bio prvi načelnik Policijske uprave osječko-baranjske dovoljno hrabar i sposoban za rasvjetljavanje Glavaševe ratne epopeje.

Predložio ga Ivica Kirin

Vladimir Faber imenovan je načelnikom PU osječko-baranjske u srpnju 2005. godine, na prijedlog Ivice Kirina, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a s te je dužnosti otišao u svibnju 2007. godine, nekoliko dana nakon podizanja optužnice protiv Branimira Glavaša. U policiji je 22 godine, a bio je jedan od osnivača i ratnih zapovjednika Alfi, postrojbe specijalne policije.

Izvukao ga Karamarko

Apsurdno je da se tek nakon aktualnog vala nasilja hrvatska politika sjetila Faberovih profesionalnih sposobnosti: točnije, sjetio ga se Tomislav Karamarko, Rončevićev nasljednik na mjestu ministra unutarnjih poslova, koji je s Faberom odlično surađivao devedesetih godina u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 06:08