StoryEditor
Hrvatskanakon što je ravnatelj policije izjavio kako se već smatra smijenjenim

Potres u Vladi: Karamarko ne da Fabera

Piše PSD.
18. lipnja 2009. - 23:15
Najviše se  spekulira kako je Faberov ‘grijeh’ što nije spriječio dolazak seljaka pred Ministarstvo poljoprivrede

Nenad Dugi / CROPIX
Iako se ravnatelj policije Vladimir Faber već smatra smijenjenim jer mu je tako u srijedu priopćio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, premijer Ivo Sanader poručio je kako se o Faberovu odlasku s funkcije još vode konzultacije.

Predsjednik Vlade oglasio se iz Bruxellesa, najavivši kako će se po povratku u Zagreb uključiti u konzultacije oko Fabera, čiju smjenu nije ni potvrdio ni opovrgnuo, kao ni vijest da je Faberovo uklanjanje zatražila Hrvatska seljačka stranka zbog toga što policija nije spriječila prošlotjedni seljački prosvjed traktorima ispred Ministarstva poljoprivrede.

Vladimir Faber izjavio je jučer za Media servis kako čeka službenu odluku Vlade o svojoj smjeni i pripadajuće obrazloženje, izrazivši uvjerenje da će se o njegovu slučaju raspravljati na sjednici Vlade u petak.

Ja sam legalist

- Dobio sam informaciju da ću biti razriješen. Legalist sam, Zakon o policiji je jasan, Vlada imenuje i razrješava ravnatelja policije - kazao je Faber.

Premijer nije pojasnio tko i s kim vodi konzultacije o sudbini ravnatelja policije.

- Sve što radimo u hrvatskoj Vladi, svim institucijama, radimo u smislu poboljšavanja funkcioniranja tijela državne vlasti i naravno prije svega na korist naših građana, ali i u cilju završetka pregovora s EU-om - izjavio je Sanader.

“Zakopčana” je po tom pitanju jučer bila i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

- Ne bih komentirala slučaj ravnatelja policije, a koliko znam, ima nekih razgovora oko restrukturiranja koje bi dovelo do boljeg i učinkovitijeg funkcioniranja nekih sustava - kazala je potpredsjednica Vlade.

Tomislav Karamarko i Vladimir Faber su bili nedostupni za naše upite. Faber se medijski povukao nakon što je u srijedu riječkome “Novom listu” otkrio da će na današnjoj sjednici Vlade biti smijenjen te kako ga je s time upoznao Karamarko. Zasad se najviše barata pretpostavkom da je smjenu Fabera zatražio HSS, nezadovoljan reakcijom policije na seljačke prosvjede prošlog tjedna, no to su jučer oštro odbacili predsjednik HSS-a Josip Friščić i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

- U domeni HSS-a nije rad policije, a prosvjedi su legitimno sredstvo borbe - izjavio je Friščić. Spekulira se i da Faber ustvari smeta HDZ-u zbog toga što je policija pojačano počela istraživati dokumentaciju o aferi “vojni kamioni” i ulogu koju je u toj aferi imao bivši ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.

Angažman policije na ovoj aferi dolazi nakon što je pripadajuće saborsko istražno povjerenstvo zaključilo da nikakvih nezakonitosti s nabavom kamiona za potrebe Ministarstva obrane nije bilo. Kao dokaz da Faber nije po ukusu HDZ-a može se uzeti podatak da je jedan od rijetkih državnih dužnosnika koje je javno kritizirao premijer Sanader.

Bilo je to zimus nakon izjave Fabera na jednom okruglom stolu da vlast mora prestati mazati oči samoj sebi i javnost kad je u pitanju snaga kriminala u državi. Klimanje ravnatelja policije dolazi u tjednu kada su se u dvije vrlo osjetljive policijske istrage neočekivani obrati dogodili ili su naviješteni. Riječ je o zaključku Ravnateljstva policije da u osječkom domu za djecu i mladež nije bilo prostitucije, iako su o tome u medijima objavljeni iskazi djevojaka iz Doma.

Četvrta smjena

Druga istraga s mogućim neočekivanim ishodom, koju MUP, inače, smatra dovršenom, jest ubojstvo Ivane Hodak, odnosno pripadajuće priznanje Mladena Šlogara da ga je počinio. Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec, koji vodi taj slučaj, prema nepotvrđenim informacijama nije zadovoljan dokazima koje Šlogar sam pruža u korist svoje krivnje.

Okolnost da je Karamarko svoj ulazak u Vladu uvjetovao Faberovim imenovanjem bit će sada na kušnji. Prema informacijama koje je “Slobodna” prikupila u neslužbenim kontaktima sa vrhovima vlasti, Tomislav Karamarko zalaže se za ostanak sadašnjeg ravnatelja policije.

U svakom slučaju, bila bi to četvrta Faberova smjena u policiji. Prva je bila 1998. s mjesta zamjenika načelnika PU zagrebačke zbog frakcijskih borbi u MUP-u. Drugi put ga se sklanja 2000., kao pomoćnika ministra, jer je odbio nasilnim putem deblokirati sisačku Rafineriju, koju su opsjedali vozači benzinskih cisterni. Prije dvije godine Fabera je, pak, funkcije načelnika PU osječko-baranjske stajala nemilost u odnosu na tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića.

Ostojić: Šefovi bez prava

Bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić osudio je stalne smjene u policiji.

- Još u ožujku 2008. upozorio sam kako, prema izmjenama Zakona, Vlada može ravnatelja smijeniti svaki četvrtak. Treba mu mandat s pravima i odgovornošću, umjesto što ima samo odgovornost - upozorio je Ostojić.

Mesić iznenađen

- Ne znam razloge zbog čega Fabera smjenjuju, ako ga smjenjuju. Znam da je Sanader imao kritike na njegov račun, no nisam shvatio da su one takve da bi se išlo na njegovu smjenu - ustvrdio je Stjepan Mesić koji je izjavio kako ne sudjeluje u konzultacijama o Faberovoj smjeni. Na pitanje o Karamarkovoj sudbini, Mesić je kazao da ova situacija ne mora biti razlog za odlazak obojice.

Ravnatelji kao na traci

Vladimir Faber izdržao je svega osam mjeseci na ovoj užarenoj funkciji koja je uvedena prije samo osam godina, a već je četiri puta smjenjivan njezin nositelj.

Prvi ravnatelj policije bio je Ranko Ostojić. Njega je zamijenio Ivica Franić koji je ‘pao’ zbog prodora pristaša Borisa Mikšića, predsjedničkog kandidata, na Markov trg. Franića je zamijenio Marijan Benko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 09:12