StoryEditor

Grbić novi načelnik Policije, Faberu nova visoka dužnost

Piše PSD.
19. lipnja 2009. - 17:14

Bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, na čije je mjesto danas imenovan načelnik primorsko-goranske policijske uprave Oliver Grbić po riječima potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, nije smijenjen nego je tek raspoređen na novu visoku dužnost.

- Faber ostaje u krugu najbližih ministrovih suradnika. Rečeno sportskim rječnikom s mjesta centarhalfa prebačen je za glavnog desnog igrača - kazao je Karamarko nakon današnje sjednice Vlade.

Dodao je kako neće dozvoliti da se cijeli slučaj politizira te da je riječ o odluci koju je dogovorio s premijerom, ali i samim Faberom, koji će i dalje ostati u krugu ljudi koji će odlučivati.

Svoj tim nazvao je pobjedničkom ekipom, koja je dolaskom novog privremenog ravnatelja policije ojačana za još jednog vrhunskog profesionalca.

- Dopustite da raspoređujemo ljude kako nam to odgovara, ovo nije smjena -ustvrdio je Karamarko, ističući da će MUP nastaviti raditi na svim poslovima koje je započeo.

Na pitanje kojim će se poslovima Faber ubuduće baviti Karamarko je kazao da će kao novi državni tajnik raditi na novim zakonima, usklađenima s pravilima EU te preustroju policije koji će uskoro uslijediti.

- Faber je odličan poznavatelj europskih policija, posebno Bavarske i njegovo iskustvo uvelike će koristiti - dodao je ministar.

Kao ni potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor Karamarko nije želio govoriti o konkretnim razlozima Faberovog odlaska s čela Ravnateljstva policije te odgovoriti na pitanje je li u svom radu Faber učinio nešto pogrešno.

- Promjene su učinjene u cilju poboljšanja sustava javne vlasti. Sve je učinjeno da sustav bude čvršći i učinkovitiji - ustvrdila je Kosor.

Dodala je da će Grbić kao biti privremeni ravnatelj policije dok se ne raspiše i ne provede natječaj za tu dužnost.

Mesić nezadovoljan Faberovom smjenom

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u Novom Sadu izrazio nezadovoljstvo smjenom ravnatelja policije Vladimira Fabera, ustvrdivši kako ne zna zašto bi Faber trebao biti smijenjen

"Svakako da nisam zadovoljan kad ne znam razloge. Kad bih znao nekakav razlog, možda bih bio zadovoljan, a ja to ne znam", rekao je Mesić novinarima na rubu 16. susreta predsjednika srednjoeuropskih država.

Mesić je dodao kako je tijekom sastanka razgovarao s mnogim ljudima koji prate odnose u Hrvatskoj te da su svi, posebice Faberovi pandani u Srbiji, izrazili čuđenje Faberovom iznenadnom smjenom, i to nakon uspješne suradnje u razotkrivanju kriminalnih slučajeva, u čemu je, po Mesićevim riječima, Faber zasigurno igrao jednu od najvažnijih uloga.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 07:29