StoryEditor
Crna kronikanema mu vani  

Splitski lihvar htio platiti jamstvo i pobjeći u Dominikansku Republiku

Piše PSD.
13. lipnja 2012. - 13:41
Osumnjičenom za lihvarenje i iznude Ivanu Giljanoviću (31) odbijena je jamčevina od 300.000 kuna kojom je trebao platiti izlazak iz istražnog zatvora jer se sumnja kako je namjeravao pobjeći u Dominikansku Republiku. Na istražnom zatvoru je ustrajalo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu smatrajući kako će Giljanović pokušati pobjeći u inozemstvo, a ako se i ne ostvari takav scenarij, da će braneći se sa slobode nastaviti činiti ista kaznena djela.

Giljanović je zajedno s Henrikom J. (22) i Danijelom R. (27) uhićen početkom ovog mjeseca zbog sedam kaznenih djela lihvarskog ugovora i četiri kaznena djela iznude. Žrtve su se javljale na broj objavljen u oglasniku, a zatim bi im Giljanović pozajmljivao svote od 500 do 15 tisuća eura. Kamata je bila 20 posto mjesečno, pa bi brzo došli u situaciju da ne mogu otplaćivati posuđenu glavnicu i toliko veliku kamatu.

Računa se da su trojica na ovaj način u navedenih godinu i pol dana zaradili oko 600 tisuća kuna. Kada zadužene osobe više ne bi mogle vraćati novac, počele bi prijetnje smrću, otimanje vozila, zastrašivanje odvoženjem na izolirana mjesta i pucanje pod noge. Nakon privođenja sucu istrage, nad Giljanovićem je određen istražni zatvor. Ostala dvojica su puštena da se brane sa slobode uz obvezu javljanja policiji jednom tjedno i zabranu približavanja svjedocima u postupku.

Dan kasnije Giljanović je od suda zatražio određivanje jamstva za izlazak na slobodu. Sudac istrage odredio je 300.000 kuna jamčevine kao zamjenu za boravak u ćeliji, međutim na odluku su se žalili i tužitelj i branitelj Osumnjičenoga Giljanovića. Tužiteljstvo smatra kako jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor jer Giljanović nije obećao da se neće kriti i činiti nova nedjela.

Operativna saznanja

Također su naveli da su splitski policajci operativnim saznanjima došli do informacije da je Giljanović rezervirao avionsku kartu za Dominikansku Republiku za dan nakon određivanja jamčevine i izlaska na slobodu. Istaknuli su i kako je kod njega nađeno 150.000 eura koje smatraju ilegalnom zaradom.

S druge strane, odvjetnik Vinko Gulišija, koji zastupa Giljanovića, usprotivio se daljnjem istražnom zatvoru. Istaknuo je kako njegov klijent nije do sada osuđivan, već je protiv njega tek u tijeku još jedan kazneni postupak. Za 150.000 eura je kazao da ih je Giljanović dobio od prijatelja kojem je spasio život. U slučaju da se za Giljanovića odredi istražni zatvor, odvjetnik je suglasan s jamčevinom, ali u iznosu od 200.000 kuna. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu ocijenilo je opravdanijim razloge tužiteljstva i ukinulo je odluku suca istrage o određivanju jamčevine.

Ocijenili su kako postoji opasnost od utjecaja na svjedoke jer se u kaznenoj prijavi spominje čak sedam oštećenih osoba koje su izjavile kako su u strahu od njegove reakcije. Zatim je prilikom pretrage stana nađena i bilježnica s brojnim imenima osoba kojima je Giljanović pozajmljivao novac uz zelenaške kamate. Osim bilježnice, nađene su i potvrde o dugovanju koje je potpisao Giljanović.

Drugi razlog za pritvor im je mogućnost ponavljanja kaznenog djela, bez obzira što Giljanović nije prije osuđivan, jer se protiv njega na Općinskom sudu u Splitu vodi postupak zbog istih kaznenih djela, što upozorava da se time bavi duže vremensko razdoblje. Pronađena bilježnica potvrđuje kako se ilegalnim poslom bavio kao obrtom i tako ostvarivao prihode, što potvrđuje pronađenih 150.000 eura koje je imao iako nije zaposlen i nema vlastitih izvora prihoda. Treći razlog zadržavanja u istražnom zatvoru je sumnja da namjerava pobjeći avionom izvan Hrvatske.

katarina marić banje


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 05:45