StoryEditor

Presuda za iznudu: dvojcu 6,5 godina zatvora i moraju vratiti 188.000 kuna

Piše PSD.
22. siječnja 2016. - 23:50
Ovo neću slušati, pa šta je ovo, kakva je ovo presuda bez ijednog dokaza, je li ovo normalno? - uzviknuo je jučer u sudnici Općinskog suda u Splitu 34-godišnji Ivan Giljanović nakon što mu je sutkinja Tea Budimlić izrekla nepravomoćnu presudu od tri i pol godine zatvora zbog iznude Vlade Žapera (32).

Uz Giljanovića, koji je demonstrativno izjurio iz sudnice, kao prvokrivljeni na tri godine zatvora osuđen je Ante B. (44) koji je ostao do kraja saslušati obrazloženje nakon čega je rekao: "Ne mogu stvarno ovo virovati."

- Prihvaćen je Žaperov iskaz dan tužiteljstvu, a i svjedoci su vidjeli ozljede na njemu. Ovo je sankcija koja je zakonski minimum, a Giljanović je dobio pola godine više jer je već osuđivan zbog istovrsnih kaznenih djela - kazala je sutkinja.

Obojica osuđenih morat će Žaperu vratiti 188 tisuća kuna koliko je dokazano da je uplatio Anti B. na račun, a preostali iznos do milijun i 280 tisuća kuna koliko je Žaper tražio, a što se odnosi na novac koji je on uzeo opljačkavši četiri banke kako bi vratio dug iznuđivačima, sutkinja je odbila.

I Giljanović i Ante B. tvrdili su da ne poznaju jedan drugog i da se prvi put vide u sudnici.

Optužnica ih je teretila da je od kolovoza 2010. do veljače 2012., nakon što je Ante B. posudio Žaperu 13 tisuća eura istog zvao da mu vrati novac jer će ga ubiti. Kad mu je Žaper vratio dug, Ante ga je nazvao i rekao da dug nije vraćen te da iznosi 216 tisuća kuna, a potom je angažirao Giljanovića koji je s još nekim osobama prijetio da će ga ubiti, u nekoliko ga navrata pretukao, pa ga je u listopadu 2010. izudarao na Žnjanu zajedno s još tri osobe, svezao mu ruke i noge, stavio mu povez na oči, ubacio ga u prtljažnik vozila te ga odvezao u Žrnovnicu kraj stadiona gdje su ga udarali nogama i rukama.

Giljanović je, po optužnici, potom pucao iz pištolja ispod Žaperovih nogu te ga je udario drškom pištolja poručivši mu da počne vraćati dugove.

Krajem 2010. Giljanović je s još tri osobe na Žnjanu presreo Žapera, repetirao mu pištolj na čelo, tražio od njega da se skine i uđe u more i pokazivao mu slike njegove sestre govoreći da će je silovati i onda ubiti. Ante B. je od Žapera, po optužnici, u veljači 2011. tražio da mu kod javnog bilježnika potpiše izjavu da mu duguje još pola milijuna kuna i da mu prepiše stan. Žaper je, po optužnici, ukupno predao iznuđivačima milijun i 280 tisuća kuna.

- Žaper je podiga kaznenu prijavu protiv mene dok sam bija u istražnom zatvoru za druga kaznena djela za koja sam odslužio tri godine i 10 miseci. Meni je policija došla 2012. u rujnu i pitala me znan li Žapera, Antu B., Medu i Špacu. Reka san da ih ne znan, nikoga od njih. Rekli su mi da je došla kaznena prijava iz Gospića da san ja Žapera zajedno s Medon i Špacom, a za šta me angažira Ante B, vodija na pljačke banaka i da sam iznudija milijun i 200 tisuća kuna. Tražija san poligraf tada, al su mi rekli da nije potrebno. On je svašta napisa da san mu radija, voza u prtljažniku, puca pod noge...

- Ja san to radija, ali nikad sve to odjednom jednom čoviku. On me u sudnici nije niti prepoznao, ali tad je bila druga sutkinja, pokaza je na mog odvjetnika. Posli san sazna priko nekih koji su bili s njin u ćeliji da je sve to napravija da bi dobija pogodnosti, da su mu dva policajca bila i dala moju sliku i rekli da mene uvali u djelo. Sve je pogodnosti dobija, blage kazne za pljačke, a ja san dobija tri i po godine iako ga ne poznajem.

- Medo i Špaco nisu privedeni jer ne postoje, niti jedan dokaz, ništa ne upućuje da sam ja bija tu. Na osnovu čega se meni sudi, na osnovu imena i prezimena i jer sam osuđivani kamatar ili na osnovu dokaza? Čovik koji mene tereti nije sveti Ante iz Padove, on je osuđivan zbog pljački, njemu se viruje, a meni ne? Zašto? Jer njegov otac ima milijune, a moj stari nema! - u dahu nam je komentirao Giljanović ispred suda na Dračevcu.

V. Urukalo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 20:31