StoryEditor
Crna kronikaMetode splitske trojke kada dužnik nije mogao platiti

Skidali ih do gola i prijetili im ubojstvom, pucali kraj noge, vozili na izolirana mjesta...

Piše PSD.
5. lipnja 2012. - 12:20
Ivan Giljanović (31), profesor kineziologije i bivši boksač, zadržan je u Istražnom zatvoru nakon što je uhićen u subotu zbog sumnje u pokušaj iznude i lihvarske ugovore na štetu sedam osoba. Pritvoren je zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i da bi se spriječio utjecaj na svjedoke.

Giljanović je uhićen zajedno s Henrikom J. (22) iz Splita i Danijelom R. (27) iz Kaštel Novoga, no njih su dvojica nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu puštena da se brane sa slobode. No, izrečene su im mjere opreza - jednom tjedno se moraju javljati nadležnoj policijskoj upravi, a zabranjeno im je približavanje i uspostava kontakta s oštećenicima.

Prema prijavi policije, koja je vrlo šturo izvijestila o ovom događaju, Giljanović je bio “mozak” iznuđivačke trojke, a ostala su dvojica služila kao “zastrašivači”. U razdoblju od prosinca 2009. pa do lipnja ove godine, prema policijskoj prijavi, počinili su više kaznenih djela sklapanja lihvarskih ugovora i pokušaja iznude na štetu ukupno sedam osoba sa splitskog područja.

Radi se uglavnom o mlađim osobama, od studenata do vlasnika obrta, a neki od njih su, kako doznajemo, imali i problema s kockanjem, pa su se zato zaduživali.

Prijetnje smrću dužnicima

Uglavnom, “modus operandi” bio je dobro poznat. Žrtve su se javljale na broj objavljen u oglasniku, a potom bi im Giljanović pozajmljivao svote od 500 do 15 tisuća eura. Kamata je bila 20 posto mjesečno, pa nije teško zaključiti da bi žrtve vrlo brzo došle u situaciju da ne mogu otplaćivati posuđenu glavnicu i toliko veliku kamatu.

Računa se da su osumnjičena trojica na ovaj način u navedenih godinu i pol dana zaradila oko 600 tisuća kuna. Uglavnom, kad više ne bi mogli vraćati novac, počele bi prijetnje smrću, “vozanje” u automobilima, otimanje njihovih vozila, zastrašivanje poput odvoženja na izolirana mjesta i pucanje ustrašenim ljudima pod noge.

Giljanovića se tereti za četiri kaznena djela pokušaja iznude i sedam kaznenih djela sklapanja lihvarskog ugovora, dok se ostalu dvojicu tereti za po jedno djelo iznude u pokušaju i lihvarskog ugovora. Giljanović je također, prema prijavi, prijetio žrtvama da će ih ubiti ako ne vrate novac, uzimao im je osobne iskaznice kao “zalog” da će dug biti vraćen, a u jednom je slučaju odvezao dužnika u trajektnu luku, natjerao ga da se skine do gola i prijetio mu da će ga baciti golog u more ako mu ne vrati novac.

Također mu je slao i prijeteće SMS-ove. Također, Giljanović je zajedno s Henrikom jednu od žrtava udarao šakom u glavu, a jednom je prilikom jedna od žrtava stradala od Danijelovih udaraca šakom u trbuh. Profesoru kineziologije ovo nije prvi put da je uhićen zbog iznuđivanja.

Zadnji put je u siječnju ove godine zajedno s još jednom osobom uhićen zbog iznude i zelenaških kamata. Tako su navodno prijetili ubojstvom muškarcu koji je posudio 2200 eura i tri tisuće kuna. Još je u nekoliko navrata posudio novac za prebijanje kamata. Nakon što je natjeran da preuzme još jedan dug, ukupni njegov dug narastao je u nekoliko mjeseci na više od 200 tisuća eura. Jedan je poduzetnik, pak, posudio od njih pet tisuća eura, no dug mu se ubrzo popeo na 30 tisuća eura.

V. URUKALO

Jamčevina

Index piše kako Giljanović nudi 300 tisuća kuna da ga puste iz istražnog zatvora da se brani sa slobode. Njegov branitelj Željko Gulišija čeka odluku suda o jamčevini.

PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 22:35