StoryEditorOCM
Crna kronikasvi ga traže

Policija na nogama, najveći prioritet je pronalazak luđaka koji im je pregazio kolegu. Ako ga ubrzo ne nađu, to će utjecati na tijek postupka, vodi se prava bitka s vremenom

30. studenog 2022. - 13:29

S teškim po život opasnim ozljedama 20-godišnji vježbenik iz Postaje prometne policije nalazi se u KBC Split dok se pokušava ući u trag vozaču koji ga je udario crnim Golfom 7.  Nesreća se dogodila u srijedu oko 00.50 sati u ulici Domovinskog rata u Splitu, nasuprot hotela “Atrium” za vrijeme obavljanja nadzora i kontrole prometa.

Policija je u najkraćem roku pustila u javnost fotografije skinute sa snimki nadzornih kamera na tom prometnom pravcu na kojima se vidi vozilo. Osim marke, modela i boje vozila kao znak raspoznavanja mogu se uočiti aluminijske felge, koje se ne dobivaju sa standardnom opremom.

image

Crni Golf za kojim se traga

PU SD

Svi raspoloživi policijski službenici sudjeluju u potrazi, a građani su jednako zgroženi činjenicom da je na prometnicama osoba koja  bešćutno može ostaviti na cesti ozlijeđenog mladića. Upravo stoga pokušavaju pomoći policiji na sve načine te su se po društvenim mrežama počele dijeliti objave vozila koje po pojedinim karakteristikama izgledaju kao Golf za kojim se traga.

Svaki pojedini trag provjerit će se do u detalje prije nego što se krene po osobu za koju će se iskristalizirati sumnja da je počinitelj ovog teškog kaznenog djela.

- Ako je netko na ovaj način nasrnuo na policajca koji je službena osoba, zamislite što bi tek napravio “običnom” čovjeku - komentirao je jedan Splićanin nakon objave vijesti o događaju.

Vrijeme pronalaska vozača je bitno radi utvrđivanja je li vozač bio pod utjecajem alkohola ili droge. Protokom vremena dolazi do eliminacije pojedinih supstanci i njihove količine u krvi.

Alkohol se umanjuje za 0,1 svaki sat što znači da ako je vozač imao, primjerice 1,10 promila alkohola u krvi u vrijeme događaja, za sat vremena količina dođe na 1.0 promil. Droga ostaje duže u organizmu te je nju moguće otkriti i protekom duljeg vremenskog razdoblja.

image

Crni Golf za kojim se traga

PU SD

U konačnici se o stupnju opijenost vozača izjašnjava vještak sudske medicine. Koliko je teško naći navedeni automobil te time i vozača upitali smo Stanka Smodlaku, stalnog sudskog vještaka za strojeve, cestovni promet i motorna vozila.

- Kako sam vidio iz podataka objavljenih u medijima, riječ je o Golfu sedmici crne boje za koje nema dodatnih dopunskih podataka kao što je registarski broj i slično. Nadam se da će policijski službenici ući u trag vozaču koji je prouzrokovao prometnu nesreću te da će vrlo brzo biti priveden u policijsku postaju.

Što se tiče detalja tijeka i dinamike nastanka prometne nesreće teško je išta reći, samo se već sada može pretpostaviti da je nalet vozila na policajca bio takvog intenziteta da se sigurno radilo o brzini preko 50 kilometara na sat. naime, ako se navodi da postoje oštećenja prednjeg dijela i vjetrobranskog stakla to znači da je policajac bio nabačeno na njega.

Vjerujem da će to biti dodatni putokaz ka otkrivanju ovog počinitelja teškog djela. Ako je ovo djelo namjerno napravljeno to se može tretirati kao pokušaj ubojstava, ali o tome će se izjasniti pravosudno tijelo.

image

Crni Golf za kojim se traga

PU SD

Policija, naravno, u bazi podataka ima sve golfove sedmice crne boje i može se suziti krug kako bi se moglo utvrditi tko je počinio nedjelo. Međutim, između otprilike 60.000 svih vozila kojih ima u Splitu, zasigurno postoji veliki broj Golfova sedmice jer su ovi tipovi vozila jako zastupljeni na našem tržištu pošto se proizvode se od 2013. godine - kazao nam je stručnjak za promet.

Nije želio kalkulirati o broju Golfova 7 na ovom području, ali prema laičkim procjenama u Splitu bi ih moglo biti oko dvije do tri tisuće. Naravno, taj broj se odnosi na vozila te marke i tog modela svih boja tako da na isključivo crne automobile otpada manji broj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 09:42