StoryEditorOCM
Crna kronikau 'elitnom' društvu

Novo ime na listi splitske 'zločinačke organizacije': reketario muškarca te ga natjerao na bijeg iz države, a majka je platila njegov 'dug'; Sada je u bijegu...

28. kolovoza 2019. - 09:41

Od kada je u ožujku ove godine splitska policija spektakularnim uhićenjima "razbila", kako su to nazvali, zločinačku organizaciju na čijem čelu je bio Željko Rajić, svakih nekoliko mjeseci proširuje se istraga i u "ekipu" stižu nova imena.

Tako je članova zločinačke u ožujku ove godine bilo osam - vođa Rajić, Ante Vučak (29) zvani Australac, Duje Pivčević (23), Tonći Mikelić (26), Robert Žuvela (21) i Petar Vuknić (38), Josipa R. (22) i Tomislav Živković koji je još uvijek u bijegu.

Mjesec dana kasnije u priču se uvodi još četvero osumnjičenih u sklopu prvog proširenja istrage - Leni Ban, Hrvoje Kovčalija, Liridon Berisha i Anita E.

Četiri mjeseca poslije, po najnovijem proširenju istrage, članstvo u zločinačkoj, kao 13. član, "zaslužio" je Ivan Poljičanin (25) iz Segeta Donjeg.

I on je, doznajemo, u bijegu i to navodno u susjednoj BiH, a tereti ga se da je zajedno s Banom i Pivčevićem iznuđivao A.R. iz Trogira tijekom rujna i listopada prošle godine.

USKOK sumnja da su Pivčević i Ban su se u rujnu prošle godine BMW-om u vlasništvu M.Ž.-a (još jedne žrtve koju su zlostavljali i iznuđivali) do Stanice za tehnički pregled u Trogiru gdje je A.R. čekao na tehnički pregled.

Mladića je tog dana na telefon nazvala osoba koja mu se predstavila kao Duje i kazao mu da dođe u jedan lokal u Trogiru. On je znao o kome se radi i mislio je da ga zove radi djevojke. No, kako je znao da se radi o opasnom tipu, poslao je svog prijatelja A.P. da izvidi situaciju.

Naposljetku nije otišao u lokal već na tehnički pregled. Dok je bio tamo opet ga je nazvao Duje i ovaj ga je pozvao da dođe jer je mislio da mu neće ništa loše napraviti ispred ljudi.

No, čim je autom došao do njih, ušli su mu u auto i zapovjedili mu da vozi u Seget Donji na školsko igralište. Ban i Pivčević su mu pokazali pištolje za pojasom. Na igralištu ih je čekao Poljičanin, a čim su izašli iz vozila njih su dvojica počela vikati na njega da im mora platiti 17 tisuća eura jer se druži s Jozom Čabrajom kojeg oni smatraju svojim neprijateljem.

Kazao im je da nema veze s Čabrajom, da nema ni pet tisuća kuna, a kamoli 17 tisuća eura. Tada se uključuje Poljičanin koji govori Banu i Pivčeviću da će on dati pet tisuća eura.

Cijela je iznuda izgledala kao "cjenkanje na pazaru" jer je početna cijena bila 17, pa je žrtva nudila tri tisuće eura jer je rekao Poljičaninu da samo toliko novca ima, da bi Ban i Pivčević rekli da je to malo i da treba dati najmanje pet tisuća.

Čim je došao kući, otišao je s ocem sve prijaviti policiji, a nakon 15-ak dana do njegove kuće su došli BMW-om Ban i Poljičanin te je prijetio da će ubiti njega i obitelj, zapaliti mu kafić.

Koji dan poslije, ovaj put sam, Poljičanin dolazi sam i traži pet tisuća eura. Zbog svih prijetnji, A.R. odlazi u inozemstvo, a njegova majka nakon dodatnih prijetnji i pritisaka plaća danak na jednom parkingu u centru Trogira uz Poljičaninovo obećanje da će ih ostaviti na miru.

Osim na iskazima žrtve i njegovih roditelja, USKOK svoju sumnju na to da je Poljičanin dio zločinačke grupe temelji i na telefonskim razgovorima.

Dakle, članstvo zločinačke je zasad zastalo na broju 13, no kako je krenulo, nema sumnje da će biti novih proširenja, a time i novih osumnjičenih pripadnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 01:52