StoryEditor
Crna kronikaUPORNA PONAVLJAČICA

Nezaposlena laborantica iz Splita optužena za dilanje heroina vrijednog 13.000 kuna: branila se da je ovisnica, ‘ukopala‘ je vaga s tragovima droge

30. ožujka 2020. - 17:48
Nikša Stipanićev/HANZA MEDIA

Protiv nezaposlene 38-godišnje laborantice iz Splita podignuta je optužnica zbog dilanja heroina. Uhićena je u studenom prošle godine na Trsteniku s 30 grama heroina i digitalnom vagom s tragovima praškaste materije.

Poznata je policiji na šibenskom i dubrovačkom području, isto zbog umiješanosti u preprodaju heroina, a prije toga je imala prijavu za neovlašteno posjedovanje droge.

Sudska vještakinja psihijatrica je procijenila je kako se radi o ovisnici o drogi koja je zbog toga smanjeno ubrojiva. Naime, želja za drogom će je poticati na nova kaznena djela, navela je psihijatrica u svom nalazu.

Nakon uhićenja se laborantica u policiji branila šutnjom, ali je u svojoj obrani na državnom odvjetništvu priznala ovisnost.

- Istina je da sam imala heroin, ali to je za moje potrebe jer sam ovisna, a ne za prodaju - rekla je.

Međutim, toksikološko vještačenje je na vagi utvrdilo tragove i heroina i kokaina što je narušilo njenu obranu i potkrijepilo sumnje da je dilala. Osim toga, tužiteljica s Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je navela u optužnici kako bi za kupnju tolike količine heroina optužena trebala izdvojiti 13.000 kuna.

Postavila je pitanje kako je laborantica mogla izdvojiti toliku količinu novca, a nezaposlena je i bez primanja. Nedvojbeno je stoga kako se bavila prodajom droge da bi stekla sredstva za život i nabavu heroina, smatra tužiteljica.

Heroinu je inače cijena 400 kuna po gramu, ali kod prodaje na "pizeve", od 0,1 do 0,2 grama, dođe po 100 kuna po komadu.

Osim osuđujuće presude tužiteljstvo traži da optužena plati 1.700 kuna toksikološko vještačenje, 2.000 kuna psihijatrijsko vještačenje i 700 kuna troška kaznenog postupka do podizanja optužnice. Priložili su i nalaz psihijatrice koja je preporučila obvezno liječenje od ovisnosti za optuženu.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 23:07