StoryEditorOCM
Crna kronikaNEMA PRIHODA

Odvjetnik narkobosa iz Splita tražio od suda smanjenje troškova vještačenja kilograma  nađene droge: ‘Ne znam tarife, ali preskupi su!‘

22. travnja 2020. - 11:26

Potvrđena je presuda od tri godine zatvora za Anel Hadžića (30) uhićenog u Splitu s dva kilograma heroina, 1,7 kg marihuane, pola kilograma kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina. Iako se radi o jednom od vodećih narkobosova s ovog područja te mu je ovo treći kazneni postupak zbog dilanja, Županijski sud u Zagrebu je procijenio kako su tri godine primjerena kazna.

Odbacili su stoga žalbu Općinskog državnog odvjetnika iz Splita koji je tražio višu kaznu zatvora i potvrdili presudu iz prosinca prošle godine. Za navedeno kazneno djelo je zapriječena kazna od jedne do 12 godina zatvora. Na sjednici na kojoj se odlučivalo o presudi putem video veze iz Zatvora u Splitu sudjelovao je i Anel Hadžić te njegov odvjetnik Vinko Gulišija.

Osim smanjenja kazne tražili su i da se umanje sudski troškovi od 52.000 kuna koje Anel Hadžić mora platiti. Najveći dio se odnosi na toksikološko vještačenje opijata. Upitali smo odvjetnika Gulišiju tko bi točno trebao platiti troškove vještačenja droge koja je nađena kod njegovog klijenta i je li zadovoljan visinom kazne.

image
Vinko Gulišija/privatni album

- Smatram da je trošak vještačenja prevelik, moj klijent ne bježi od plaćanja već smatra da su troškovi ogromni. Koliko se ja sjećam nikada do sada nisam imao ovoliki trošak vještačenja, ne znam tarife centra “Ivan Vučetić”, ali to mi se čini previsok iznos. Za mene ni jedna kazna nije preniska, ali je bitno je li moj klijent zadovoljan te to trebate pitati njega - kazao nam je odvjetnik.

Tri mjeseca nadzora

Inače, nabavna cijena kilograma heroina je oko 25 tisuća eura, u protuvrijednosti je to 185.000 kuna. Kilograma kokaina dođe 40 tisuća eura, što je u protuvrijednosti 300.000 kuna dok je marihuana 2.000 eura tj. 15.000 kuna po kilogramu. Od količine droge nađene kod Anela Hadžića prodajom na ulici može se utržiti 3 milijuna kuna.

Uhićen je na Veliki četvrtak prošle godine nakon što su policajci tri mjeseca nadzirali kuću na predjelu Brda u blizini osnovne škole u čijem zadnjem dvorištu je bila ostava koju je uzeo u najam od susjeda za 1.500 kuna mjesečno. Kada je policija krenula u akciju u betonskoj “šupi” površine 7 metara četvornih našli su osim droge i tri digitalne vage, aparat za vakuumiranje, više vakuum vrećica i rolu polietilenske folije.

Imao je i 2,3 kilograma mješavine paracetamola i kofeina tzv. punila za povećanje mase droge prilikom prodaje. Nađena su i dva pištolja Glock te 85 metaka uz kriptirani mobitel. Nakon uhićenja je Ante Matković, šef kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske izjavio za Anela Hadžića kako se radi o jednom od nositelja organiziranog kriminaliteta kada je u pitanju zlouporaba opojnih droga.

Priznao i pokajao se

Njegovo priznanje tijekom suđenje kojim je skratio postupak je sudsko vijeće Općinskog suda u Splitu na suđenju uzelo kao olakotnu okolnost prilikom određivanja sankcije. Kao otegotne je cijenilo pobude prijašnju osuđivanost i veliku količinu droge. Viši sud je tu odluku sada potvrdio.

Anel Hadžić je već osuđen zbog dilanja MDMA na Hvaru tijekom 2017. godine. Dobio je tada 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro. Nakon što je uhićen u travnju prošle godine za tu kaznu mu je Ured za probaciju Split odobrio odgodu izvršenja. U tijeku mu je postupak za prodaju kokaina u Splitu tijekom 2017. godine. Otprije u dosjeu ima presudu na uvjetnu kaznu od devet mjeseci zatvora uz rok kušnje dvije godine za tešku krađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2023 16:46