StoryEditor
Crna kronikazločin u ukrajini

Naš novinar razgovarao s primoštenskim konobarom s Interpolove tjeralice: Ne znam otkud Annino tijelo ispod mog kreveta

Piše PSD.
30. listopada 2013. - 08:46

Ukrajinske vlasti izdale su prije nekoliko dana preko Interpola tjeralicu za 29-godišnjim Branimirom Ćaletom iz mjesta Vinovac u općini Marina, a traže ga zbog optužbe za ubojstvo s predumišljajem za koje mu, po ukrajinskom zakonu, prijeti kazna od 10 do 15 godina zatvora.

U gradu Dnjipropetrovsku u Ukrajini, 16. rujna ove godine, u sobi hostela “Menorah” čistačica je prilikom čišćenja sobe pronašla ispod kreveta u plahtu zamotano tijelo 36-godišnje Anne Kitaeve, menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjipropetrovska.

Nesretna Anna bila je u sedmom mjesecu trudnoće, kako je naknadno utvrđeno obdukcijom, a umrla je od udarca u glavu od kojeg joj je, kako su izvještavali ukrajinski portali, pukla lubanja. Nakon ubojstva, ubojica je žurno pobjegao uzevši sve svoje osobne stvari, a obitelj pokojnice je odmah ukrajinskim istražiteljima izrazila sumnju da ju je ubio njezin zaručnik iz Hrvatske.

- Znamo da je Hrvat s Annom došao u hostel u večernjim satima 15. rujna te da je te večeri napustio sobu, a ujutro je čistačica pronašla njezino tijelo umotano u plahtu i skriveno ispod kreveta. Policija je službenu obavijest zaprimila tek 16. rujna oko 13.45 sati, tako da je ubojica imao dovoljno vremena da nestane, ne samo iz grada, nego i iz zemlje - kazao je ukrajinskim novinarima jedan od članova rodbine pokojnice.

Bila je sunce...

I Annin otac Valery je medijima i policiji kazao kako je uvjeren da je ubojica 29-godišnji Ćaleta. Ukrajinske vlasti tek su prije nekoliko dana, očito prikupivši dovoljno dokaza za osnovanu sumnju, izdale međunarodnu tjeralicu za Ćaletom. Branimir Ćaleta rođen je u mjestu Banska Bystrica u Slovačkoj odakle mu je majka, a ima hrvatsko i slovačko državljanstvo. Prema onome što su ukrajinskim medijima, u kojima je ovo brutalno ubojstvo trudne žene izazvalo dosta zanimanja, kazali prijatelji, članovi obitelji i kolege pokojne Anne, ona je po pitanju privatnog života bila dosta tajanstvena, no znalo se da je upoznala “nekog Hrvata”, te da je neposredno prije smrti govorila kako je neopisivo sretna kao nikada do tada, te da se veselila rođenju djeteta “kojeg je dugo čekala” kao i skorašnjem vjenčanju. Kolege iz njezina ureda su novinarima kazali i da su znali da bi Ćaleta trebao doći kod nje i da ga je ona čekala.

- To je nečovječno nedjelo napravio manijak, to je sve što mogu reći! - kazao je novinarima na pogrebu Annin brat Oleg, a njezine kolegice su rekle da je bila “sunce, da su je svi voljeli i da su Branimira vidjeli prošle zime kad je došao kod nje”. Navodno je čak bila pozvana u ured svog osiguravajućeg društva u Kijev na jednu od viših izvršnih pozicija, ali je preseljenje u taj grad odbila iz kolegama nepoznatih razloga. Zaista, na svojoj Facebook stranici Ćaleta je objavio nekoliko fotografija na kojima se vidi mladi par sretan i zadovoljan. Na fotografiji objavljenoj 10. prosinca 2012. godine vide se njih dvoje nasmijani i zagrljeni uz opis: “Slika sve govori i što više dodati”, dok se na fotografiji objavljenoj istog dana vide njih dvoje u Anninu uredu uz rečenicu: “Ja i Anna u Ukrajini, super nam je...”. Ćaleta je i 27. prosinca 2012. godine objavio status: “Jutros mi je bilo lipo na kavi. Anna i ja kao u bajci. Sunce, more i šetnja po rivi. Super početak”.

Nisu me ispitivali

Sve ovo očito govori o mladom paru koji je bio sretan, a što se zaista dogodilo tog 15. rujna zasad se može samo nagađati, odnosno odgovore na ta pitanje trebala bi dati policijska istraga. Uspjeli smo stupiti u kontakt s Branimirom Ćaletom koji je kazao da je sve ovo za njega užasno te da se sad konzultira s odvjetnikom što mu je činiti s obzirom na raspisanu tjeralicu.

- Mi smo se upoznali pretprošlo lito u Primoštenu i vidili smo se u prosincu kad sam bija u Ukrajini. No, od tada nismo poslije imali nikakve kontakte, niti smo se čuli, niti smo se vidjeli. Istina, objavio sam fotografije na Facebooku, vidimo se nas dvoje slikani u trogirskoj katedrali. Nisam ja to napravio, nitko me nije ispitivao, niti ukrajinska, niti hrvatska policija. Ovo je užas, šokiran sam kao i moja obitelj, živin na selu ovde u Vinovcu i ovo je strašno – kazao je Ćaleta, a na pitanje je li u rujnu bio u Ukrajini i je li se dogovorio za sastanak s Annom, odgovorio je:

- Je, bija san u Ukrajini, ali nismo se ništa dogovarali, slučajno smo se našli u gradu – kazao je Ćaleta.

- Jeste li sigurni, kako se slučajno možete naći s nekim u stranoj zemlji i to u gradu od milijun ljudi? - pitali smo ga

. - Ne znam, ja sam malo šeta, slučajno smo se našli u gradu. Bili smo u tom hostelu, malo smo pričali i ona je otišla ća. Nije išla sa mnom u moju sobu, a ja sam dan poslije išao u Donjeck – rekao je Ćaleta.

- Čekajte, pa Anna je nađena ispod kreveta u vašoj sobi? Kako je tamo dospjela? - pitamo ga.

- Ne znam, rekao sam vam da nije išla u sobu sa mnom. Ne znan šta se to dogodilo, ozbiljna je to stvar – ponovio je.

- A jeste li znali da je trudna, je li vam to rekla? - pitamo ga.

- Nije mi rekla da je trudna, nisan ima pojma za to, ali znan da nije trudna sa mnom i to sigurno. Svi koji me poznaju znaju da ja to nisan napravija, jer nisan takav čovik, nikad nisam ima problema sa zakonom. Rješavam ovu situaciju u dogovoru s odvjetnikom - zaključio je Ćaleta razgovor.

VLADIMIR URUKALO

Ministarstvo pravosuđa: Nema izručenja

Kako je za Ćaletom raspisana međunarodna tjeralica, pokušali smo u Ministarstvu pravosuđa dobiti odgovor je li on u Hrvatskoj može biti uhićen i izručen Ukrajini. Neslužbeno smo doznali da je Ministarstvo pravosuđa zaprimilo informaciju da je za našim državljaninom raspisana tjeralica, no da nikakva službena dokumentacija iz Ukrajine nije došla.

- Ukrajina nije članica Europske unije tako da ne možemo postupati po europskom uhidbenom nalogu, a isto tako Hrvatska s Ukrajinom nema potpisane sporazume o izručenju niti o ikakvoj međunarodnoj pravnoj suradnji. No, i da dođe službeni zahtjev Ukrajine za izručenje, Hrvatska po članku 9. Ustava svoje državljane ne izručuje – doznajemo u Ministarstvu pravosuđa.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 16:38