StoryEditor

Roditelji Ukrajinke: Ćaleta je ubio našu trudnu kćer zbog ljubomore

Piše PSD.
14. siječnja 2014. - 10:07
Dok hrvatsko pravosuđe još uvijek čeka službeni zahtjev Javnog tužilaštva Ukrajine za izručenje ili ustupanje kaznenog postupka protiv 31-godišnjeg Branimira Ćalete iz mjesta Vinovac u općini Marina kojeg ukrajinske vlasti preko tjeralice Interpola traže zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu 36-godišnje državljanke Ukrajine Anne Kitaeve, njezina obitelj uvjerena je da je upravo on ubojica i ne odustaje od toga da istjera pravdu i da on odgovara za Anninu smrt.

Stupili smo s njima u kontakt preko njihova bliskog prijatelja i preko e-maila dobili neke informacije koje mogu ukazivati na mogući motiv brutalnog ubojstva.


Podsjetimo, u gradu Dnjipropetrovsku u Ukrajini, 16. rujna 2013. godine, u sobi hostela “Menorah” pronađeno je, ispod kreveta, u plahtu zamotano tijelo 36-godišnje Anne Kitaeve, menadžerice u osiguravajućem društvu. Iako su informacije ukrajinskih medija govorile da ju je našla čistačica prilikom čišćenja sobe, obitelj pokojnice kaže da su je našli oni, a ne osoblje hostela. Nesretna Anna bila je u sedmome mjesecu trudnoće, kako je naknadno utvrđeno obdukcijom, a umrla je od udarca u glavu od kojeg joj je pukla lubanja. Nakon ubojstva, ubojica je žurno pobjegao uzevši sve svoje osobne stvari, a obitelj pokojnice odmah je ukrajinskim istražiteljima izrazila sumnju da ju je ubio njezin zaručnik iz Hrvatske.

Otac je našao tijelo

- Želimo pravdu i želimo da kriminalac bude kažnjen zbog toga jer je brutalno ubio trudnu ženu. Upoznali su se u kolovozu 2012. godine kad je Anna bila na ljetovanju u Hrvatskoj, u Primoštenu, gdje je on radio kao konobar. Ne, nismo znali da će on doći u Dnjipropetrovsk u rujnu prošle godine i ne znamo tko je bio inicijator tog susreta između Anne i Branimira. Bio je tu dva dana, 14. i 15. rujna i dosta svjedoka ih je vidjelo zajedno. Znamo samo da je prije on bio taj koji je inzistirao na tome da se vide – kazali su nam Annini roditelji u pismenom odgovoru na naša pitanja.
Na pitanje znaju li je li Branimir bio upoznat s time da je Anna trudna, budući da je on u razgovoru za naš list kazao da to nije znao, odgovorili su da se sedmi mjesec trudnoće nikako nije mogao sakriti i da je takvo stanje vidljivo na ženi. Potvrdili su da je u Anninu životu postojala i “treća” osoba.

- Postoji takav muškarac i Anna je govorila o njemu kao ocu svog djeteta, djevojčice koja se trebala roditi za dva mjeseca – napominju roditelji nesretne djevojke.

Moguće je da je upravo to saznanje da je ona trudna s drugim muškarcem utjecalo na izljev nekontrolirane ljubomore i da je baš zbog toga Ćaleta tog dana napravio ono za što ga sumnjiče ukrajinske vlasti i Annina obitelj.
- Kad su roditelji ušli u sobu, vidjeli su krvave mrlje na podu sobe. Njezin otac kleknuo je na pod i ispod kreveta vidio kćerkino tijelo zamotano u plahtu. Nakon toga šoka, pozvali su policiju i Hitnu pomoć. Koliko znamo, policija je obavila tridesetak ispitivanja svjedoka i drugih radnji te potvrdila Ćaletinu umiješanost u ubojstvo. Koliko je nama poznato, Ćaleta, koji ima i slovačko državljanstvo, prešao je granicu sljedećeg dana, i to kod grada Chopa koji se nalazi na zapadu Ukrajine, blizu granice sa Slovačkom i Mađarskom. Ubojica je za sobom počistio sobu koliko je mogao i odnio je krvave stvari sa sobom, a gdje ih je bacio, ne znamo. Koliko je nama poznato, službeni zahtjev Hrvatskoj ukrajinske su vlasti poslale 26. studenog prošle godine, no on i dalje slobodno šeta – pojasnio je obiteljski prijatelj Kitaevih.

- Takođe, Annu je znala i Branimirova obitelj i susjedi. Njegova je majka znala telefonski razgovarati s Annom. No, otkad se ovo dogodilo, nitko od te obitelji nije nas nazvao. Ako on u to nije upetljan, zašto nas nitko od njih nije nazvao, pitao nas kako smo? - pitaju se članovi Annine obitelji.

‘Nisam ja to napravio’

Branimir Ćaleta posjetio je Annu u prosincu 2012. godine u Ukrajini, a o tome je na svom Facebook profilu objavio i fotografije tada sretnog i nasmiješenog para. I njezini prijatelji potvrdili su, nakon otkrića njezina tijela ispod kreveta u sobi hostela, da je Branimir bio kod nje te zime.

Doznajemo, pak, da je Ćaleta vrlo brzo nakon povratka iz Ukrajine u Hrvatsku angažirao jednog poznatog splitskog odvjetnika da ga zastupa, što očito dokazuje da je bio svjestan onoga što će uslijediti i prije negoli se priča probila do hrvatskih medija.

Podsjetimo također da je Ćaleta, nakon što su o tom slučaju doznali hrvatski novinari, potvrdio za “Slobodnu Dalmaciju” da su se on i Anna vidjeli u prosincu 2012. godine kad je on bio u Ukrajini te da nakon toga nisu imali nikakve kontakte.

- Nisam ja to napravio i nitko me nije ispitivao, niti ukrajinska, niti hrvatska policija. Bio sam u rujnu u Ukrajini, ali nismo se ništa dogovarali, slučajno smo se našli u gradu. Bili smo u tom hostelu, malo smo razgovarali i ona je otišla. Nije išla sa mnom u moju sobu, a ja sam dan poslije išao u Donjeck. Nije mi rekla da je trudna, nisam imao pojma o tome, ali znam da nije trudna sa mnom, i to sigurno. Svi koji me poznaju znaju da ja to nisam napravio jer nisam takav čovjek, nikad nisam imao problema sa zakonom – kazao je tada Ćaleta.

VLADIMIR URUKALO

DORH: Nikakav zahtjev za sada nismo primili

DORH je krajem listopada 2013. godine uputilo Uredu glavnog tužitelja Ukrajine, pozivajući se na Memorandum o suradnji između Javnog tužiteljstva Ukrajine i Državnog odvjetništva RH u suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala i pranja novca stečenog od kriminala iz lipnja 2005. godine, zahtjev za razmjenu informacija i dokumenata. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, a ni Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, nisu primili nikakvu dokumentaciju od Ukrajine, niti bilo kakav zahtjev Tužiteljstva Ukrajine koji se tiče kaznenog progona B. Ć. zbog kaznenog djela ubojstva Anne Kitaeve - stoji u odgovoru DORH-a koji potpisuje glasnogovornica Martina Mihordin.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2022 03:01