StoryEditor
Crna kronikaindicije i tragovi

Ubojstvo Ukrajinke u hotelskoj sobi: Ćaleta zanijemio pred sucem

Piše PSD.
26. veljače 2014. - 21:27
Usprkos tome što je posljednjih mjeseci Ukrajina bila u totalnom kaosu i što se po ulicama prolijevala krv, tužiteljstvo te države ipak nije zaboravilo na ubojstvo 36-godišnje Ane Kitajeve iz Dnjipropetrovska, za što je osumnjičen 31-godišnji Branimir Ćaleta iz Vinovca kod Marine i zbog čega je za njim izdana i Interpolova tjeralica.

Istražni sudac i Javno tužiteljstvo Ukrajine, odnosno grada Dnjipropetrovska, poslali su splitskom sudu, u sklopu predistražnih radnji koje provode, zamolnicu u kojoj se moli sud da ispita Branimira Ćaletu, i to uz obrazloženje da postoje indicije i tragovi koji upučuju na to da je on povezan s kaznenim djelom koje mu se stavlja na teret.

Shodno tome Ćaleta se, doznajemo, sredinom prošlog tjedna, u pratnji svojih odvjetnika Damira Primorca i Hrvoja Krište, i pojavio pred istražnim sucem splitskog Županijskog suda Stankom Grbavcem. No, odlučio je iskoristiti svoje zakonsko pravo te sucu nije iznio apsolutno nikakvu obranu niti je želio odgovarati na tridesetak pitanja koje je u zamolnici navelo ukrajinsko tužiteljstvo, nego je šutio kao zaliven.

Od Ćalete su djelatnici splitske policije, s obzirom da je i to stajalo u zamolnici ukrajinskog tužiteljstva, dan prije ispitivanja uzeli uzorke krvi i kose kako bi se izuzeo njegov DNK. Osim njega, pred istražnim sucem su se trebali pojaviti Branimirovi otac i majka kako bi dali svoje izjave, no svoj su izostanak opravdali.

Nema izručenja

Zapisnik o njegovu ispitivanju, kao i uzeti uzorci bit će poslani Tužiteljstvu Ukrajine koje će nakon toga odlučiti koje će daljnje radnje poduzeti. Mogu podići optužnicu pa shodno tome zatražiti izručenje od Hrvatske, no Hrvatska ne izručuje svoje državljane, a Ukrajina nije članica EU-a, pa se ne može primijeniti europski uhidbeni nalog.

Osim toga, ukrajinske vlasti mogu dostaviti predmet hrvatskom pravosuđu na postupanje, no u tom slučaju za realizaciju je potreban pristanak oštećenika, odnosno obitelji pokojne Ane.

vladimir urukalo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 22:10