StoryEditor
Biznissustav kvalitete

Voće s hrvatskih polja nositi će oznaku ‘Dokazana kvaliteta – Hrvatska‘. Potrošači će znati što kupuju, a proizvođači će biti zaštićeni od nepoštenih praksi

6. travnja 2021. - 12:05
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Jabuke, kruške, trešnje, breskve, nektarine, šljive, smokve, marelice, jagode, borovnice, maline, stolno grožđe, mandarine, aronije, višnje, orašasto voće (orah, lješnjak, badem), proizvedene na hrvatskim poljima nositi će oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.

Riječ je o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zbog postizanja bolje prepoznatljivosti i promidžbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tako će potrošači u svakom trenutku biti informirani da kupuje voće domaćeg podrijetla dobre kvalitete i kontrolirane proizvodnje.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ je upravo sektor proizvodnje voća, a zahtjev Ministarstvu poljoprivrede je podnijela prvi Hrvatska voćarska zajednica.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za voće.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nacionalni sustav kvalitete osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda, pri čemu je naglasak na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Kroz ovakav sustav potrošaču se osigurava da na prodajnom mjestu kupi voće provjerene kvalitete. Optimalna zrelost kod berbe ključna je za potrošača i važno je da je plod „punog okusa“. Iz tog razloga, proizvođač je dužan dostaviti u hladnjaču plod s odgovarajućim sadržajem topive suhe tvari i sadržaja vlage kod orašastog voća - pojašnjavaju u Hrvatskoj voćarskoj zajednici.

Znak „Dokazana kvaliteta” na ambalaži mora se nalaziti u glavnom vidnom polju. S obzirom da certifikacija poljoprivrednih proizvoda uzrokuje dodatne troškove u poslovanju, proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prvih pet godina od ulaska u nacionalni sustav kvalitete imaju pravo na naknadu troškova kontrole u okviru Programa ruralnog razvoja. Iznos potpore je tri tisuće EUR-a po obiteljskom gospodarstvu godišnje.

Nakon petogodišnjeg razdoblja potpora se ukida zbog pretpostavke da se poljoprivredno gospodarstvo prilagodilo novim zahtjevima sustava kvalitete, stabiliziralo proizvodnju i počelo postizati veću cijenu proizvoda.

Osim u sektoru proizvodnje i prerade voća nacionalni sustav kvalitete „Dokazana kvaliteta” namijenjen je označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i u proizvodnji mlijeka, mesa, jaja, meda, uljarica, proizvodnji i preradi maslina te u ribarstvu i akvakulturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 21:11