StoryEditorOCM
NeretvaDokazana kvaliteta

Pogledate koje sve vrste meda imamo i kakav mora biti pravi domaći med proizveden u primorskom području

Piše Stanislav Soldo
29. svibnja 2023. - 11:27

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" koji se odnosi na sektor proizvodnje meda. Hrvatski pčelarski savez podnio je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za proznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" za med.

Med označen znakom "Dokazana kvaliteta" proizvode pčelinje zajednice sive pčele (Apis melifera carnica) od nektara medonosnih biljaka i medne rose koja se pojavljuje na crnogoričnim i bjelogoričnim biljnim vrstama. Sukladno EU Direktivi med se sastoji od različitih šećera, pretežno fruktoze i glukoze, kao i drugih tvari kao što su organske kiseline, enzimi, fenoli i hlapljivi spojevi te tvari koje potječu od prikupljanja nektara. Senzorska svojstva meda isključivo ovise o vrsti bilja koje posjećuju pčele. Med može biti tekuće ili viskozne konzistencije, djelomično ili potpuno kristaliziran. Ne smije pokazivati znakove fermentacije i/ili organoleptičke nedostatke. Također ne smije imati umjetno izmijenjenu kiselost ili biti zagrijavan na temperaturi većoj od 40ºC, tako da enzimi budu uništeni. Med ne smije sadržavati tragove pesticida, lijekova ili drugih tvari koje ne pripadaju njegovom prirodnom sastavu. U klimatskom pogledu postoje vrlo jasne razlike između kontinentalne i primorske regije koje uvjetuju prirodnu rasprostranjenost biljnih vrsta. Stoga se u kontinentalnom klimatskom području mogu razlikovati biljne vrste nizinskog i gorskog, a u primorskom, sredozemnog i subsredozemnog podneblja, što je preduvjet proizvodnje različitih vrsta meda.

image
HANZA MEDIA

Vrste meda u primorskom području

Med od ružmarina (Rosmarinus officinalis) je svjetložute boje u tekućem, a bijele ili boje slonovače u kristaliziranom stanju. Sklonost kristalizaciji je umjerena. Nektar se izlučuje tijekom ožujka, a med se vrca u travnju.

Med od mandarine (Citrus unshiu) je svijetložute do narančaste boje s umjerenom kristalizacijom. Nektar se izlučuje krajem travnja i početkom svibnja, a med se vrca krajem svibnja.

Med od kadulje (Salvia officinalis) je svijetlo do tamno jantarne boje sa zelenkastim odsjajem, a zbog spore kristalizacije dulje ostaje u tekućem stanju. Nektar se izlučuje u svibnju, a med se vrca u lipnju.

Med od drače (Paliurus spina christi) je svijetlo do tamno jantarne boje. Sklonost kristalizaciji je umjerena. Nektar se izlučuje polovinom svibnja, a med se vrca u lipnju.

Medu od maklena (Acer monspessulanum) je smeđe do tamnosmeđe boje s crvenkastom nijansom. Sklonost kristalizaciji je spora te med dugo ostaje u viskoznom stanju. Pojava medne rose je u lipnja, a vrcanje meduna u srpnju.

Med od lavande (Lavandula spp.) je slamnatožute do svjetlojantarne boje u tekućem, a bijele do bež sa žutim nijansama u kristaliziranom stanju. Sklonost kristalizaciji je umjerena. Nektar se izlučuje krajem lipnju i u srpnju, a med se vrca krajem srpnja.

Med od vriska (Satureja spp.) je svijetlo do tamno jantarne boje, a zbog spore kristalizacije dulje ostaje u tekućem stanju. Nektar se izlučuje krajem srpnja i u kolovozu, a med se vrca početkom rujna.

Med od vrijesa (Erica spp.) je smeđe do tamnosmeđe boje s narančasto crvenom nijansom. Sklonost kristalizaciji je izrazito brza. Nektar se izlučuje krajem rujna i u listopadu, a med se vrca krajem listopada.

Med od planike (Arbutus unedo) je jantarne boje u tekućem, a boje lješnjaka do smeđe sa sivozelenim nijansama u kristaliziranom stanju. Sklonost kristalizaciji je umjerena. Nektar se izlučuje od listopada do prosinca, a med se vrca u studenom i prosincu.

Cvjetni i livadni med – multiflorni med je od žute do smeđe boje s uglavnom sporom kristalizacijom, međutim ovisno o sastavu nektara može biti i brza. U cvjetnom medu prevladava nektar drvenastih vrsta (stablašice i grmovi), a u livadnom nektar livadnih biljnih vrsta. Nektar se izlučuje od ožujka do kolovoza, a med se vrca od travnja do rujna.

image
HANZA MEDIA
18. travanj 2024 17:51