StoryEditorOCM
BiznisLIJEPA NASHA 2.0

‘Pro instalacije‘: Posla imamo i zato stalno zapošljavamo

Piše Vlado Ozretić
6. rujna 2021. - 13:00
Zaraditi za koricu kruha u inozemstvu daleko je od lakog. Ništa manje teško nije ni u Hrvatskoj. No, ipak je slađe nešto napraviti kod sebe doma nego u tuđini. Toga je itekako svjestan Ivan Vrbatović, direktor tvrtke "Pro instalacije", koji je nakon četiri godine mukotrpnog rada u Njemačkoj odlučio vratiti se u Hrvatsku.

– Odsutnost od kuće i obitelji natjerala me je da se vratim i uđem u poduzetničke vode – rekao nam je Vrbatović, koji je tvrtku "Pro instalacije" osnovao u travnju 2019. godine u Šibeniku.

Kao što to često biva, ni ovaj početak nije bio lagan.

– Naravno, bilo je teško u startu. Ne toliko zbog posla, koliko zbog pronalaska radne snage. Prvih sam pola godine radio sam jer je bilo izazovno pronaći zaposlenike. Evo, i danas je to također slučaj – kazao je Vrbatović.

Kao što samo ime kaže, tvrtka se bavi instalacijama. Konkretno, realiziranjem rješenja ugradnje centralnog grijanja, klimatizacije, vodoinstalacija…

image
Vojko Basic

Kvalitetno i uredno

– Naš je moto da jedan kvalitetno, čisto i uredno odrađen posao donosi drugi. Naše su stranke zadovoljne jer svoj posao obavljamo prema strogim pravilima struke. Radimo s fizičkim, ali i s pravnim osobama. Od privatnih kuća do hotela, vila, poslovnih prostora, pa čak i na luksuznim jahtama – objasnio je Vrbatović, dodajući kako su upravo jahte najviše komplicirane.

– Ima manje prostora za manevriranje i ugradnju nego, recimo, na gradilištu. Osim što je samim time teže raditi, i materijali su dosta skuplji, samim tim i kvalitetniji. Zahtjevi jednog hotela i luksuzne jahte jako se razlikuju.

A razlikuje se i potražnja za uslugama tijekom godine. Naime, tvrdi direktor tvrtke "Pro instalacije", od svibnja do kolovoza najviše se bave ugradnjom klimatizacije u privatnim kućama. Poslije toga perioda kreću na instalaciju centralnog grijanja, također u kućama, ali ujedno tada kreću i veliki poslovi koji ih angažiraju na hotelima i jahtama gdje, osim klimatizacije, ugrađuju i ventilaciju, te se bave vodoinstalacijama.

Teško u koroni

– Ne staje se cijelu godinu. Uvijek je nekakav presing i žurba, ali volimo to, na to smo navikli. Zbog toga stalno tražimo novu radnu snagu, a nju nije lako naći. Ne biste vjerovali, ali upravo mi je ovo vrijeme korone najteže palo baš zbog nedostatka radne snage. Više puta sam se oglašavao na raznim mjestima, ali, jednostavno, ili su ljudi već zaposleni ili su otišli u inozemstvo. Zato je iznimno teško pronaći čovjeka koji ima znanje i određenu odgovornost prema poslu – kazao je Vrbatović.

Dosta je radne snage, dakle, otišlo. Brojni su radnici, kao i sam Vrbatović, odlučili sreću pronaći u Njemačkoj.

– Ma i tamo je situacija slična. Doduše, veći je izbor materijala, ali zato su i cijene više. Sve ima svoje za i protiv. No, unatoč nekim olakšicama u Njemačkoj, puno mi je draže živjeti i raditi u Hrvatskoj, gdje sam svoj na svome. Preciznije, drago mi je što sam u Drnišu. Na tom području ne postoji ovakva firma, ali kako je Drniš malo područje, više se orijentiram na Split, u kojem ima jako puno sličnih tvrtki, ali uz kvalitetan rad ništa ne predstavlja problem – kazao je Vrbatović.

Sve osim – vraćamo se – radne snage.

– Trenutno imam tri zaposlenika i stalno sam u potrazi za novima. Trebaju mi najmanje još četiri radnika – kaže Vrbatović, te potom opisuje kako izgleda radni dan u tvrtki "Pro instalacije".

image
Vojko Basic

Radni dan

– Do sedam sati ujutro nađem se u skladištu sa zaposlenicima. Planiramo tekući dan i nakon razgovora se izlazi na teren. Radno je vrijeme do 15 sati, ali ja ga konkretno nemam, jer nakon 15 sati uvijek slijede sastanci s investitorima, obilasci gradilišta, izrada ponuda i ostali uredski poslovi.

Što se tiče materijala koji se koriste, domaće su proizvodnje ili su kvalitetni uvozni.

Oko 40 posto klima-uređaja, radijatora, kotlova za centralno grijanje, cijevi, raznih "fitinga" i ostalog materijala i alata hrvatske su proizvodnje, a ostalo je iz Njemačke i drugih europskih zemalja. No, u planu imamo izgradnju i otvaranje male tvornice materijala potrebnih za moju struku, što će značiti zapošljavanje barem još 10 radnika – kazao je Vrbatović.

– To bi bila tvornica potrošnog materijala, vijčane robe, obujmica, nosača i sličnog. Čak postoji ideja o proizvodnji cijevi za sprinkler instalacije (protupožarne instalacije) jer je na tržištu velika potražnja za njima, a trenutno ih se malo proizvodi – zaključio je direktor tvrtke "Pro instalacije" Ivan Vrbatović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 02:39