StoryEditorOCM
Biznislijepa nasha 2.0

Ornamenti rozeta, kapica, naušnica i marama s utkanim daškom tradicije Župe, Konavala i Primorja

26. kolovoza 2020. - 14:31

Nakon 11 godina iskustva s "Christmas shopom", božićnom butigom koja radi tijekom cijele godine, gotovo kultnom trgovinom božićnih ukrasa unutar povijesne jezgre Dubrovnika, poduzetnica Vera Skaramuca odlučila se za novi iskorak. U Gružu je otvorila "hobby art" butigu, u kojoj svi sugrađani koji osobno vole nešto sami izraditi ili urediti mogu pronaći nešto za svoj hobi ili bilo kakvu kreativnu aktivnost koja ih oplemenjuje u slobodno vrijeme. Uz butigu je smještena i radionica, tako da kupci mogu i osobno sugerirati koji i kakav detalj žele dodatno naglasiti kao osobnost koja će ih predstaviti u još boljem svjetlu i bez suvišnog "zašto" ili "zato" objasniti tko su i što su.

Koronom uvjetovani poduzetnički iskorak

– U neizvjesno doba koronavirusa, koji je zatvorio mnoge obrtničke objekte i butige, odlučila sam se za suprotno, a sve kako bih održala radna mjesta svojih zaposlenica. Korona mi je bila pravi izazov i dok nas je lani sa sezoncima radilo 12, ove godine bez sezonaca imam sedmero zaposlenika. Ovdje u prostoru "Duhana" smo i prije imali skladišni prostor "Christmas shopa", ali sam taj prostor odlučila korisno prenamijeniti tako da svi mogu pronaći nešto za sebe i realizaciju svojih ideja: za pozamanteriju, potrepštine za kreativce, slikarski pribor, sitnice kojih u gradu inače nema u drugim objektima... Nije tajna kako je naše ljude teško "dovući" u Grad, osobito ljeti, te je i to bio dodatni razlog da se skrasimo ovdje, gdje smo sugrađanima i svim kupcima uopće omogućili čak i besplatni parking. Kako? Pa platili smo ga za njih! – žustro govori Vera Skaramuca, Dubrovkinja iz doline Neretve, koja je u rodnom Kominu naučila raditi i nije joj to teško ni u novoj životnoj sredini.

image
Hobby art nostalgia u Dubrovniku
Božo Radić/Hanza Media

U butigi su odlučili kupcima ponuditi i mogućnost najma dekoracija i sličnih artikala za vjenčanja, krizme ili krštenja. Svjesni su kako je korona uvelike utjecala na financijsku situaciju sugrađana te su im omogućili da uštede koju kunu. Najozbiljnije razmišljaju i o pokretanju raznih radionica na kojima će sugrađane, ali i sve zainteresirane goste Grada, učiti o izradi decoupagea i dekoracija, ali i pokrenuti božićne radionice na kojima će ih naučiti kako izraditi jaslice i kuglice za bor ili, pak, igračke. Uz domaće ljude vične svakoj aktivnosti, po potrebi će angažirati i stručnjake sa strane da pouče sve koji žele kreativno provoditi i oplemeniti slobodno vrijeme.

Neiskorišteno bogatstvo baštine

– Imamo mjesto, vrijeme i dobru volju te skromno znanje koje želimo prenijeti na sve zainteresirane koji nam se mogu javiti. Još uvijek aktivno osluškujemo što ljudi traže. Tako trenutačno za jedno vjenčanje radimo ukrase za crkvu i kuću, cvjetni zid za fotografiranje... Sve to se nema gdje kupiti, ali to možemo po želji i dogovoru izraditi ili po potrebi prodati, odnosno kome treba iznajmiti. Za svatove radimo ornamente rozeta, kapica, naušnica i marama u koje smo utkali dašak tradicije Župe, Konavala i Primorja – kazuje nam Vera Skaramuca, koja je svjesna kako ni izdaleka još nismo iskoristili ne sve, nego ni polovicu mogućnosti koje nam pruža bogata kulturno-povijesna baština juga Hrvatske.

U radionici koja je u susjedstvu butige zatekli smo Karmen Tomašević i Mariju Ramineli: vrijedne ruke dovršavaju dio ukrasa koji će našim mladim sugrađanima vjenčanje iz snova uskoro učiniti još ljepšim i nezaboravnijim. Tko ne vjeruje, neka navrati u hobby art "Nostalgia Sacra". Od svih dojmova koje će sa sobom ponijeti, vlasnica jamči najmanje jedan: da doslovce nitko neće ostati ravnodušan na bogatstvo umjetničkog i kreativnog izričaja zaposlenica "Nostalgije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 04:38