StoryEditorOCM
Biznistržišni lider

Novi zalet Tommyja: Tomislav Mamić otkrio nam je planove o budućnosti najjače dalmatinske tvrtke, izlazi na burzu po 200 milijuna eura

Piše PSD.
22. svibnja 2020. - 18:32

Osjećajući potrebu za bitnim promjenama koje zahtijeva organizacijska efikasnost, odgovarajući zahtjevu za prilagodbom poslovnoj okolini, a želeći održati svoju konkurentsku prednost, najveći poslodavac u Dalmaciji upravo je završio proces unutarnjeg preustroja. Formirana je Tommy Grupa.

Završna faza reorganizacije kompanije započela je koncem rujna prošle godine, kada je obavljena podjela društva Tommy d.o.o., i to Ugovorom o podjeli odvajanjem s preuzimanjem i prijenosom dijela imovine i obveza s društva Tommy na društvo Tommy 1992. Novo društvo ima temeljni kapital od gotovo 295 milijuna kuna, a jedini je osnivač Tomislav Mamić.

Što je takva podjela, brižljivo pripremana, trebala značiti u razvoju najjače dalmatinske tvrtke i neospornog tržišnog lidera? U prvom redu, to je bio važan iskorak u kvalitetnijem i još efikasnijem strateškom i operativnom upravljanju svih povezanih društava.

Krovno društvo

Tommy 1992 postao je krovnim društvom koje preuzima upravljanje kompletnom imovinom, priprema i razvija investicije svih povezanih društava, daje strateške odrednice i zadaje ciljeve ostalim tvrtkama, koordinira, kontrolira i unaprjeđuje suradnju povezanih društava, te određuje i nameće modele i standarde korporativnog ponašanja.

Ukratko, namjera je da se u društvu Tommy 1992 koncentriraju svi raspoloživi potencijali te spajanjem pojedinih službi postanu kvalitetniji, brži i efikasniji u provođenju svih poslovnih procesa unutar kompanije.

– U sustavu povezanih društava nismo imali optimalnu koordinaciju, a nismo imali ni sinergijske učinke kakvi bi bili očekivani s obzirom na vlasničku strukturu. Stvorili smo, stoga, pretpostavke da možemo nastaviti s procesom strateškog povezivanja, postavljanja standarda i modela upravljanja.

Želimo i moramo raditi kao jedan tim, razmišljati i raditi imajući u vidu dobrobit sustava, ne samo pojedinačnih tvrtki, a Tommy 1992 diktirat će dinamiku i ritam – objašnjava bit promjena Tomislav Mamić.

U viziji vlasnika i najbližih suradnika jasna je namjera da holding društvo Tommy 1992 preuzme iz ostalih društava sve službe koje bi radile servis prema ostalim tvrtkama unutar kompanije. Prema tom modelu u pojedinim tvrtkama, članicama grupe ostat će samo službe računovodstva i financija, dok bi službe marketinga, ljudskih resursa, pravna i tehnička služba bile smještene u krovnom društvu.

Upravljanje na razini grupe odražavat će se kroz strateško usmjeravanje, centralno upravljanje, zajedničke službe, fokusiranje na razvoj i realizaciju potencijala i sinergiju.

Razvoj

U trenutku transformacije Tommy Grupa bilježi sjajne poslovne rezultate. Tri brojke sjajno pokazuju trenutnu snagu kompanije – 3,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, 4700 zaposlenih i 250.000 kupaca dnevno. Uz sjajan poslovni trend, ne želi se uspavati u samozadovoljstvu, nego pojačati tempo i racionalizirati poslovanje.

– Impuls i zadaci, određivanje poslovne kulture rješavat će se na krovnoj razini. Cilj je osnaživanje pozicije daleko najjače kompanije na ovom području – ističe Tomislav Mamić.

Ima li ova promjena i pripremu za financijska tržišta?

– Da. Ovim promjenama napravili smo i pripremu za izlazak na financijska tržišta za prikupljanje kapitala ako procijenimo da će biti potrebno. To isključivo ovisi o tome koliko ćemo imati pripremljenih investicija i projekata u razvojnom smislu – kaže Mamić.

Tommy je, kroz svoj razvoj, uvijek težio stabilnom i kontroliranom rastu bez velikog izlaganja financijskim tržištima. Razmišlja li se o prikupljanju kapitala prodajom manjinskih udjela ili nekih dijelova tvrtke?

– Naša poslovna politika uvijek je bila da stabilan rast i razvoj što manje vežemo uz izloženost prema financijskim institucijama.
Sada smo spremni za izlazak na burzu te u varijanti prodaje manjinskog udjela kroz IPO možemo prikupiti 150-200 milijuna eura za snažan investicijski ciklus.

Pojačanja

Tommy Grupa, ističe njezin vlasnik, ostaje obiteljska tvrtka koja nije na prodaju. Poslovanje je tijekom desetljeća uvelike nadraslo početne okvire, ali u upravnim strukturama i sa zaposlenicima i dalje se održava svojevrsni obiteljski odnos. Fluktuacija kadra kompaniji nije svojstvena, a kadrovske promjene više su vezane uz dolaske nego odlaske. U nadzorne odbore tako su, uz dokazane suradnike, sada angažirana i dva značajna pojačanja – prof. Marko Ivkošić i dr. Tomislav Šušnjar.

Kako bi se što lakše i što brže realiziralo postavljene ciljeve, dokazani stručni tim pojačan je novim kadrovskim rješenjima, pa je Petar Bašić imenovan direktorom strateških operacija koji je došao s pozicije direktora prodaje tvrtke Roto dinamic, a Dejan Tomić imenovan je članom Uprave Tommy d.o.o. s pozicije izvršnog direktora tvrtke Mansped.

– Smatramo da smo ovim promjenama napravili novi veliki iskorak u kadrovskom i organizacijskom smislu te da ćemo uz planiranu digitalnu transformaciju poslovanja biti spremni za sve izazove koji predstoje. Tommy Grupa ostaje na tragu ostvarenja visokih poslovnih ciljeva i vrhunske kvalitete, daljnjeg rasta i razvoja – naglašava Tomislav Mamić.

Tommy Grupa


Zoran Mamić (Tommy 1992 – član Uprave)
Ante Josić (Tommy – predsjednik Uprave 2008.)
Joško Rađa (Tommy – član Uprave)
Petar Bašić (Tommy 1992 – direktor Strateških operacija)
Dejan Tomić (Tommy – član Uprave)
Marin Kaštelančić (Bobis – član Uprave)
Zdravko Plazonić (Petason – član Uprave)
Dario Mamić (SpectarTrade – član Uprave)

Nadzor


TOMMY 1992:
Tomislav Mamić (predsjednik Nadzornog odbora)
Ivica Pervan (član Nadzornog odbora)
Marko Ivkošić (član Nadzornog odbora)

TOMMY
Zoran Mamić (predsjednik Nadzornog odbora)
Ivica Pervan (član Nadzornog odbora)
Marko Ivkošić (član Nadzornog odbora)

BOBIS
Zoran Mamić (predsjednik Nadzornog odbora)
Ivica Pervan (član Nadzornog odbora)
Tomislav Šušnjar (član Nadzornog odbora)

Kompanije


Tommy d.o.o.
Projekt Bokanjac d.o.o.
Bobis d.o.o.
Petason d.o.o.
Vila Rosina d.o.o.
Dugiš d.o.o.
Effector d.o.o.
Spectar trade d.o.o.
Tommy 1992 d.o.o.
Robna kuća Prima 3 d.o.o.

Investicije


- Završna je faza izgradnje novog pogona tvornice Bobis, vrijedne oko 130 milijuna kuna, a otvaranje se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja.
- Preko tvrtke Dugiš izgrađen je trgovački centar u Makarskoj koji će se otvoriti početkom lipnja, a vrijedan je 180 milijuna kuna.
- Priprema se projektna dokumentacija za izradu Logističkog centra na 32.000 četvornih metara u Dugopolju, a početak gradnje planiran je za kraj godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 12:27