StoryEditor
BiznisiGLOBE

Irena Sinovčić Trumbić razvila je školu stranih jezika u kojoj su znanje i kvaliteta prioritet: Prvi smo u Dalmaciji uveli mobilnu tehnologiju

Piše Ljubica Vuko
9. rujna 2020. - 12:51
Irena Sinovčić TrumbićDuje Klarić/Cropix

Nakon 15-ak godina rada u zagrebačkim i splitskim školama stranih jezika i fakultetima, stalnih stručnih usavršavanja, održanih predavanja i radionica, želja za novim znanjima i izazovima, 2015. me dovela i do poduzetništva, odnosno realizacije „moje idealne škole”, kazuje nam na početku razgovora o svom poduzetničkom putu Irena Sinovčić Trumbić, vlasnica škole stranih jezika “iGlobe”, za koju će reći da je inovativna škola za digitalno doba.

- "iGlobe" je škola po mjeri učenika i profesora 21. stoljeća, u kojoj su znanje i kvaliteta prioritet. To je škola u kojoj uz udžbenike najboljih međunarodnih izdavača đaci u nastavi aktivno koriste iPade, te uz strani jezik ujedno savladavaju i danas tako potrebne digitalne kompetencije – kazat će naša sugovornica.

A prije nego što se rodila ideja o takvoj školi, prisjeća se kako su je poslije završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu praksa i interesi vodili prema stalnom usavršavanju u smjeru osuvremenjivanja nastave, te pedagoški utemeljene primjene tehnologije u podučavanju stranih jezika, tako da još 2013. završava edukaciju British Councila o „Learning Technologies“, na University of California Irvine specijalizaciju „Virtual Teacher Practicum“, dok je na natjecanju u organizaciji U.S. Department of State zajedno s kolegicama iz Splita i Zagreba predstavljala Hrvatsku, osvojivši treće mjesto na English Language Learninig Mobile Appliacation Learnathonu…

- Logičan nastavak te priče je edukacija i suradnja s Apple Education timom i primjena tih istih znanja u nastavi… I tako dolazimo do škole "iGlobe" - kazuje nam.

Četiri temelja

Kazat će i da se rad ove škole bazira na četiri osnovna temelja. Prvi je europski okvir zasnovan na preporuci Europskog parlamenta i Vijeća o 8 ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje (2006/962/EC), kojom se naglašava razvoj kompetencija u kontekstu društvenog, aktivnog učenja u stvarnim životnim situacijama.

- Europski okvir uključuje osam kompetencija koje se smatraju ključnima za osobno ispunjenje i razvoj, aktivno građanstvo, društvenu uključenost i punu zaposlenost. One su: komunikacija na materinskom jeziku, komunikacija na stranim jezicima, matematička kompetencija, digitalna kompetencija, učiti kako učiti, društvene i građanske kompetencije, smisao za inicijativu i poduzetništvo, kulturna osviještenost i izražavanje. Svi naši programi temelje se na Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, stupnjevima od A1 do C2, te ujedno vršimo pripreme za sve međunarodne ispite jezika – ističe Irena Sinovčić Trumbić i dodaje da je sljedeća odrednica u radu škole "Građani svijeta - suradnja s europskim i svjetskim vršnjacima”. To znači da su uključeni u rad svih međunarodnih obrazovnih platformi.

- eTwinning je tehnološka platforma za škole i obrazovne sustave koja potiče međusobnu suradnju njezinih sudionika. Đaci različitog porijekla i kultura razvijaju zajedničke online projekte i uče jedni od drugih – kazuje nam.

Treći od četiri temelja ove škole je iPad lab, a naša sugovornica naglasit će da je tehnologija u razredu u funkciji otvorenosti, kreativnosti, povezanosti i komunikacije sa svijetom.

Također, u radu im je bitna izvrsnost i individulizirani pristup.

- Kako bi suvremeni dizajn nastave i prostora uistinu zaživio u učionici, zaslužan je pomno odabran tim iskusnih profesora koji su posvećeni uspjehu svakog učenika. Okosnicu našeg rada sačinjava individualizirani pristup svakom polazniku, koji je moguć jedino kroz rad u malim grupama, gdje svatko ima pravo na svojih “5 minuta". Sve to naše učenje potiče i suvremeni dizajn učionica, gdje uz posebno izrađene klupe i stolice ravnopravno stoje i kauč i šarene vreće za sjedenje – pojašnjava nam specifičnosti škole “iGlobe” njezina osnivačica.

Nadalje, kazuje da današnji đaci žive u svijetu proširene stvarnosti i instant informacija, a motivaciju za učenje pronalaze u njima bliskom okruženju.

- Prva smo škola stranih jezika u Splitu i Dalmaciji koja je to prepoznala i uvela mobilnu tehnologiju u nastavu. iPad u nastavi zapravo je vizija učenja koje nije ograničeno zidovima škole. S kvalitetnom tehnologijom u rukama đacima se zapravo otvara inovativni pristup učenju u skladu sa suvremenim svijetom oko nas. Skype služi za upoznavanje razreda iz cijelog svijeta, gramatika se ponavlja kroz uzbudljivo online natjecanje, od pjesmice o životinjama lako se napravi hit video koji se dijeli sa školama iz cijelog svijeta, a kroz suradničko učenje rađaju se prekrasni projekti đacima bliskih tema, među kojima i onaj o Luki Ritzu. I sve se to, naravno, odvija na stranom jeziku, razvijajući cijeli niz vještina potrebnih za uspješno komuniciranje na stranom jeziku: slušanje, čitanje, pisanje, govor, ne zanemarujući ni standardnu gramatiku, te kulturne značajke pojedinačnih zemalja i jezika – kaže Irena Sinovčić Trumbić.

Izazovna godina

Reći će i da je 2020. godina izazovna za cijeli svijet pa tako i za rad ove škole. No upravo orijentiranost tehnologiji i izvrsnosti dala im je, kaže, prednost te su u trenutku proglašenja karantene mogli odgovoriti kvalitetnom nastavom na daljinu nakon koje se đaci nisu ni htjeli vraćati u klasične učionice.

- Ove školske godine smo odlučili hrabro krenuti u još jedan iskorak i zbog epidemiološke situacije pojedinačnu i grupnu nastavu organizirati isključivo online u realnom vremenu. Premda nam je žao ostaviti naše vesele i moderne učionice i ljepotu druženja uživo, u ovoj školskoj godini odlučili smo dati prednost virtualnim učionicama i virtualnom druženju, te kvaliteti kontinuirane nastave i pozitivnim stranama nastave na daljinu. To zapravo znači da više nema prostornog ograničenja, gubljenja vremena na odlaske i dolaske, autobuse i traženja parkinga, brige o udaljenosti, profesor dolazi na vaša vrata i možete pohađati nastavu gdje god bili – ističe Irena Sinovčić Trumbić, dodajući da posjeduju sva znanja, iskustva i tehnološke mogućnosti s kojima mogu ponuditi vrhunsku online nastavu za djecu i odrasle ne samo Splitu već i cijeloj Dalmaciji i šire.

Prijelaz na online nastavu, odnosno izgradnja kvalitetne verzije iGlobe škole “u oblaku” logičan je korak i novi izazov.

- Polaznicima je potrebna samo stabilna internetska veza, kompjuter ili mobitel, po želji i slušalice, i kao i uvijek - želja za znanjem. Kako bismo našim novim polaznicima olakšali prijelaz na online nastavu, mjesec rujan posvećujemo edukaciji i popularizaciji nastave na daljinu - ističe naša sugovornica, pojašnjavajući da će korisnici, nakon što im se jave e-mailom, na probnom mini online satu moći upoznati svog profesora i sve prednosti online nastave, te isprobati kako se snalaze u virtualnoj učionici, pa čak i nešto napisati na virtualnoj ploči.

Satovi u realnom vremenu


- Kvalitetna online nastava sadrži satove za male grupe u realnom vremenu preko besplatnih mobilnih aplikacija kao što je Zoom, i koje koriste i svjetska sveučilišta. Takve aplikacije, osim videopoziva, odnosno izravne komunikacije đaka i profesora, sadrže i ploču na kojoj se može pisati, baš kao i u razredu, u njoj se može otvoriti e-udžbenik kroz koji se jednostavno prezentira novo gradivo, te se također može povezati na sve druge online aplikacije koje koristimo u nastavi. Drugi dio nastave se odvija asinkrono, tj. koristi se tzv. Learning Management System kao što je npr. Moodle ili slično, u koji se učenik logira i gdje profesor postavlja sve materijale, individualizirane zadatke, etc, a đak može npr. slati svoj domaći rad i nadalje komunicirati s profesorom. Đak nije u niti jednom profesionalnom segmentu zakinut u odnosu na klasičnu nastavu već se kroz ovakav rad pristup pojedinom đaku može još više individualizirati – pojašnjava Irena Sinovčić Trumbić.

Prioriteti za bolju Hrvatsku


- Prioriteti bolje Hrvatske su univerzalni temelji kvalitetnog života njezinih građana na svim razinama… Izvrsnost kao prioritet na svim poljima, svejedno govorimo li o zdravstvu, sudstvu, obrazovanju ili bilo kojoj drugoj sferi života. No to je, naravno, nešto što se ne postiže u pet minuta. A gradi se kroz svakog pojedinca, svakog od nas… I tu se, naravno, krug zatvara i vraćamo se na temu kvalitetnog obrazovanja, koje je temelj svakog društva. Naš idealni đak je građanin svijeta koji spremno prihvaća svakodnevne tehnološke promjene na poslu i u domu. Njegove su kvalitete inovativnost, kritičko mišljenje, poduzetnost, kreativnost, digitalne kompetencije…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. rujan 2020 12:52