StoryEditor
Biznisforum u splitu

Azimov: Nitko ne voli Hrvate kao Rusi

Piše Ljubica Vuko
28. rujna 2018. - 19:39

Nitko ne razumije Hrvate kao mi i nitko ih ne voli kao mi. Mi se s poštovanjem odnosimo prema toj maloj talentiranoj naciji. Europska unija i Amerika su strateški partneri Hrvatske, a ja pitam što je s Rusijom? Potpišimo političku deklaraciju o strateškom partnerstvu! Rusija može pomoći Hrvatskoj u razvoju, ali nama tu mogućnost ne daju. Sve zemlje Europske unije i Amerika ne mogu Hrvatskoj dati koliko Rusija...

Kazao je to Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, sudjelujući u radu dvodnevnoga međunarodnog Energetsko-bankarskog foruma "Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive" u hotelu "Cornaro" u Splitu.

Dok su se u četvrtak sudionici skupa bavili energetskim temama, drugog dana razgovaralo se o mogućnostima financiranja i proširenju ekonomske suradnje hrvatskih i ruskih kompanija.

Azimov je naglasio da je Rusija spremna uložiti milijarde eura u hrvatsko gospodarstvo, u razne sektore, od energetike do poljoprivrede i hotelijerstva; mogućnosti suradnje su brojne. Ruske tvrtke zainteresirane su i za Inu, Rusija je svakako jedna od zemalja koje mogu pomoći u modernizaciji te naftne kompanije ako bude u prilici.

Ruski veleposlanik izrazio je zadovoljstvo što, unatoč sankcijama koje je EU uveo Rusiji, raste robna razmjena, a u ovoj godini očekuje da će trgovinska razmjena naših dviju zemalja dosegnuti dvije milijarde dolara.

Sudjelujući u panel-raspravi Azimov se osvrnuo i na situaciju sa Sberbankom i "Agrokorom".

– Sberbank priprema jak tim za rad u "Agrokoru". Glavna zadaća je da "Agrokor" bude profitabilna i konkurentna tvrtka. Bankrot "Agrokora" bio bi katastrofa za hrvatsko gospodarstvo – istaknuo je Azimov.

Ruski veleposlanik zadovoljan je i dostignućima u političkom dijalogu na najvišim razinama, u čemu je značajna uloga hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a osim nje za poboljšanje odnosa važna je i uloga Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

– Očevidan je napredak u svim područjima u našim uzajamnim odnosima. Radimo sve u zajedničkom interesu – kazao je Anvar Azimov.

Da su i ruske banke zainteresirane za ulaganja u Hrvatsku, u izjavi novinarima potvrdio je Garegin Tosunjan, predsjednik Ruskog bankarskog udruženja.

– Banke su zainteresirane za ulaganja u energetiku, ali ne samo u taj važni sektor, već i u druge, poput turizma i nekretnina. Banke mogu pomoći u tim investicijama – kazao je Tosunjan.

Ovo udruženje nije sudjelovalo u rješavanju problema "Agrokora" s obzirom na snagu Sberbanka, a na pitanje je li moguć ulazak i drugih ruskih banaka na hrvatsko tržište, odgovorio je:

– Moguće je, ali potrebno je vrijeme da bi se odnos povjerenja stabilizirao i mi se prema tome krećemo.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), izjavio je da je nakon sankcija Rusiji zabilježen negativni trend u robnoj razmjeni.

– Hrvatski robni izvoz u Rusiju je godinama u padu, iznosi oko 170 milijuna eura godišnje, što je osjetno manje nego prethodnih godina. Naravno da hrvatske kompanije imaju potrebu izvoza u Rusiju jer je to veliko tržište, ali u danim okolnostima situacija je osjetljiva i hrvatske tvrtke teško nalaze prostor za izvoz. Postoje ipak neki proizvodi koji su vrlo traženi na ruskom tržištu, poput farmaceutskih, neke opreme, pojedinih strojeva, eteričnih ulja i drugih, ali je problem što su trendovi negativni. Robna razmjena pada, to je najočitije ako gledamo energente. Uvoz plina i nafte je u padu, ide preko drugih dobavnih kanala, preko Azerbajdžana i Kazahstana. Najvažnije je kazati da postoji velik potencijal i interes za robnu razmjenu. Poboljšanjem geopolitičke situacije, u situaciji smo da Rusija postane još važnije izvozno tržište. HGK ima predstavništvo u Rusiji, a hrvatske kompanije koje već posluju stvaraju atmosferu za nove koje će doći na rusko tržište – istaknuo je Savić.

#RUSIJA#ANVAR AZIMOV

Izdvojeno

03. srpanj 2020 13:18