<p>Split, 010221.<br>
Nutricionistica Iva Tokic iz nutricionistickog savjetovalista Nutrivat.<br>
Riječ stručnjakinje

Nutricionistica Iva Tokić Sedlar precizno je otkrila kako pobijediti ‘jesenski blues‘, samo trebamo paziti što će se naći pjatu, evo i kako

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
Foto Jakov Prkic/Cropix
21. rujna 2022. - 12:19

Kako se vrijeme mijenja tako se i naši hormoni mijenjaju. Procesi u organizmu su drugačiji. Nedostaje nam energije, brže se umorimo. Ljeti je, pak, sve lakše. Lakše ustajemo, manje nam sna treba… 

- To je prilagodba slična onoj koju i životinje prolaze. Nismo ništa drugačiji. Zato počinjemo jesti težu hranu. Prije pojedemo varivo, kobasice nego što to radimo ljeti. I to je normalna potreba kako bi imali više energije. Ali, moramo paziti da to ne bude uvijek ta visoko kalorična hrana – kazala je m.sc. nutricionizma Iva Tokić Sedlar, ujedno i osnivačica savjetovališta za prehranu Nutrivat.

Umjesto masnije hrane, u potrazi za prijeko potrebnim kalorijama, možda se bolje odlučiti za škrobastu sezonsku hranu. 

-  Najčešće su to mahunarke u različitim varivima koje nam mogu dati energiju tijekom dana, održati nas sitima, a opet nisu toliko teške i neće potaknuti to famozno pitanje nakupljanja kilograma. Obično ta promjena u kilaži je periodična, i prevencije radi treba imati na umu kaloričnost hrane – kazala je Iva.

Ljetne namirnice bile su pune vode i lakše, a jesen nam donosi jabuke, kruške, mandarine, citruse. To je voće koje ima manje vode, tvrdi m.sc. Tokić Sedlar, ali više škroba koji je dobar radi vlakana koji nam pomognu oko probave teže hrane.

Borba protiv bolesti

- Važno je nastaviti jesti voće i povrće, iako izbor nije kao ljeti. Naime, dolazi nam vrijeme viroza i infekcija i upravo nam vitamin C kojeg možemo pronaći u citrusima može pomoći da što lake prebolimo kakvu bolest. Ne smijemo zaboraviti ni na vitamin D, budući da nismo više na suncu kao što smo bili ljeti - u prijevodu ribu ne petkom već dvaput tjedno. Mahunarke i jesensko voće i povrće općenito bogati su B kompleksom vitamina i magnezijem koji nam mogu pomoći oko kvalitetnog sna – kazala je Iva koja se osvrnula i na Tommyjev izbor namirnica.

- Svaka namirnica koja je sezonska ima ulogu u našem zdravlju u svakodnevnom životu. Što se krumpira tiče, on je odličan izvor energije, a često ga stigmatiziramo kako deblja. No, sve je stvar pripreme. Ako je kuhan, odnosno lešan, uz minimalan dodatak ulja, on je odličan. Ujedno je i sjajan izvor vitamina C. Bundeva ima dosta minerala, i vitamina B kompleksa s kojima možemo ublažiti sve negativne promjene u tijelu i raspoloženju koje nam dolaze s jeseni. A kruška je odličan izvor topljivih vlakana te nam pomaže kod probave kada krenemo jesti težu hranu. Svaka od namirnica ima svoju ulogu u ovom periodu i teško je izabrati favorita. Važno je da na pojatu bude – raznoliko – zaključila je Iva.

____________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:31