StoryEditorOCM
Ostalooi 2024

Plenković, Kolinda i Tomašević na otvorenju Hrvatske kuće: ‘Igramo u najjačoj ligi svijeta‘

Piše Dean Bauer/SN
27. srpnja 2024. - 19:07

Kao i na mnogim prijašnjim Igrama, s iznimkom Tokija 2021. koji je bio specifičan poradi pandemije koronavirusa, naša domovina ima svoj nacionalni kutak i na ovim Igrama, odnosno Hrvatsku kuću.

Mjesto okupljanja kako naših sportašica i sportaša, tako i središnja točka gospodarsko-turističke promidžbe Hrvatske, Hrvatska kuća je zamišljena i kao odredišna točka predstavljanja ne samo turističkih potencijala i gastronomske ponude, već i mjesto na kojem će se odvijati i poslovni susreti naših s francuskim gospodarstvenicima, ali i pozivati predstavnike ovdašnjih turističkih agencija, tour operatora, kao i - kako se to na engleskom veli - influencera. Osobe koje u modernom svijetu društvenih mreža mogu imati izrazito bitan značaj, učinak.

Hrvatska kuća je otvorena u subotu, prvog natjecateljskog dana Pariza 2024. i to na praktički najvišoj nam nacionalnih razini. Naime, Zlatko Mateša i Siniša Krajač, predsjednik i glavni tajnik HOO, te Damir Šegota, šef Misije HOO na OI u Parizu dočekali su kao domaćini Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tončija Glavinu, ministra turizma i sporta, no otvaranju djelića Lijepe naše u Parizu nazočila je i Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica države, danas članica MOO. Bio je ovdje i Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

- Drago mi je da su sva ulaganja u sport, ali i predani rad naših nacionalnih saveza, doveli do toga da danas imamo u Parizu 73 naših sportaša plus petero koji su u tzv. pokaznim sportova, onda i 22 paraolimpijaca koji stižu kasnije. To je ukupno 100 sportaša iz Hrvatske, što je respektabilna brojka - u uvodnom će slovu premijer Plenković koji je i otvorio Hrvatsku kuću.

- Natjecanja su u tijeku, siguran sam jasno da ćemo se veseliti svakoj hrvatskoj medalji. U Riju ih je bilo 10, u Tokiju osam, dakle tu smo negdje u približno istim brojkama. Želim nam svima nama puno uspjeha i da ova Hrvatska kuća bude intenzivno posjećena sljedećih nekoliko tjedana.

Prvi čovjek olimpizma u Hrvata, Zlatko Mateša je dodatno naglasio značaj Hrvatske kuće.

- Ovo je mjesto koje smo mi zamislili kao jednu interakciju sporta, gospodarstva i turizma. Ovo je dobra prilika i savršeno mjesto za zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku, gospodinu Plenkoviću, kao i ministru Glavini jer bez njih, bez Vlade ne bismo mi baš tu sada stajali. Prigoda je to i pozdraviti naše sponzore koji su nam također pripomogli u ideji ove Kuće, ali i na pratnji minulih godina. Mi smo im na tome u ime hrvatskih sportaša i sportašica, iznimno zahvalni.

Tonči Glavina, prvi čovjek upravo onog vladinog resora koji objedinjuje dvije stavke koje obilježavaju Hrvatsku kuću - sport i turizam - pripomenuo je:

- Ova kuća, zajedno s turističkim razglednicama, podsjetnik su da igramo u najjačoj ligi na svijetu. To je upravo naš sport, sportski uspjesi i naravno naša prekrasna zemlja.

Za razliku od premijera Plenkovića koji je nakon otvaranja Igara u petak, boravio u Parizu još u subotu, te pogledao rukometni sraz Hrvatske i Japana, ministar Glavina bi trebao ostati dan dulje.

Kolinda Grabar Kitarović je pak dobrodošlicu svima u Hrvatskoj kući poželjela ispred Međunarodnog olimpijskog odbor, dok je u šali naglasila:

- Ispričavam se samo što nismo mogli osigurati malo bolje vrijeme na otvaranju, pa i samog prvog dana natjecanja. Obećavam međutim da ću sljedeći put među vama biti u našim navijačkim, crveno-bijelim kombinacijama. Pariz obilježava jedno novo doba, novu eru olimpijskih igara, pod motom Igre širom otvorene. Nastoji se doista uključiti što je više ljudi moguće. Ne samo one koje imaju pristup stadionima, dvorana... Na moje veliko, nadam se i vaše zadovoljstvo, postignut je i ravnomjeran omjer žena i muškaraca. Postignuto je puno i po pitanju zaštite okoliša, održivom razvoju i sve će se to primjenjivati i pri odabiru domaćina sljedećih olimpijskih igara, odnosno od 2036. pa na dalje. Svim hrvatskim sportašicama i sportašima želim puno uspjeha, medalja, nadam se da ću imati tu čast mnogima od vas i udijeliti medalju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 17:17