StoryEditor

Perica Bukić: Pomoći ću POŠKU, nisam arogantan

Piše PSD.
14. srpnja 2008. - 00:36

Hrvatski vodeni sportovi od sada imaju svoja četiri asa, fantastičnu četvorku uz čija će imena uvijek stajati kako su članovi Kuće slavnih u vodenim sportovima.

Prvi velikan koji se “nastanio“ na Floridi, u Fort Lauterdaleu, gdje je smještena Kuća slavnih, bio je veliki Tarzan Johnny Weissmuller, još 1963. godine

 A prvi koji je od Hrvata “probio led“ i zaslužio svoje mjesto u Kući bio Zdravko Ćiro Kovačić 1984. godine, dok je Đurđica Bjedov svoje mjesto dobila tri ljeta poslije. Trebalo je punih 20 godina da opet netko iz Hrvatske postane član. Prvo je to bio Ratko Rudić, a ubrzo mu se pridružio i aktualni predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić.

Svih 185 predstavnika članova Odbora za imenovanje jednoglasno je podržalo njegovo primanje. Na večeri zatvorenoj za javnost, u sklopu Europskog vaterpolskog prvenstva u Malagi.

Bukić je primio službenu potvrdu svojeg “stanovanja“ u obliku plakete koju mu je uručio Ratko Rudić.

- Malo je tko od Hrvata, općenito u sportu, postigao da ga se uvede u Kuću slavnih. Evo, mi se u vodenim sportovima možemo izbrojiti na prste jedne ruke - kazao je Bukić, dodajući kako priznanje shvaća i kao veliku čast iskazanu ne samo njemu, nego i hrvatskome vaterpolu.

- Nisam samo ja u pitanju, prošle je godine Rudić također postao članom. Bez obzira na to koliko ti osvojene medalje donose sportsku besmrtnost, mogu kazati da je ovo ipak kruna svih mojih postignuća – izjavio je predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, kojemu su njegovi suradnici, kao uspomenu na Malagu i sve lijepo što mu se tamo dogodilo, kupili bika.

Brončanog! Koliko je god bilo lijepo postati članom Kuće slavnih, toliko je radost remetio i onaj osjećaj koji ne da spavati. Bukić priznaje kako je očekivao pobjedu svjetskih prvaka protiv Crne Gore u polufinalu. 

- Nitko ne može biti zadovoljan porazom. Izgubili smo utakmicu koju smo očekivali dobiti bez obzira na činjenicu što se Crna Gora pripremala isključivo za Europsko prvenstvo u Malagi, dok mi ipak ciljamo na Peking. Ipak, nije sve tako crno...

- Realno gledajući, došavši u borbu za medalju, ostvarili smo cilj s kojim smo i došli u Malagu. Istina, šteta je što nismo iskoristili priliku da idemo do kraja...

Na ovom prvenstvu nastupio je “kontigent” starijih igrača, koji unatoč godinama igraju sjajno: Vrdoljak, Hinić, Smodlaka, Barać...

- Da, ali oni ne postaju mlađi. Unatoč tome, apsolutno sam protiv toga da sada naglo mijenjamo sastav, da se na silu pomlađujemo. Na Svjetsko prvenstvo u Rimu dogodine će ići najbolji, isto tako će na Euru u Zagrebu nastupiti najbolji - tvrdi Bukić.

Kad smo kod toga, kakve promjene možemo očekivati na smotri najboljih vaterpolista Europe u Zagrebu u odnosu na ovu minulu u Malagi?

- Baš smo prije nekoliko dana obavili razgovor s LEN-inom komisijom u vezi s tehničkim stvarima. Sigurno ćemo poboljšati neke stvari, a najvažniji nam je prijedlog o promjeni sustava natjecanja.

Hm, zvuči zanimljivo, evo i objašnjenja:

- Ritam od osam utakmica u 10 dana prejak je, na taj se način radi protiv promocije vaterpola. Namjeravali smo ponuditi dan odmora između svakog susreta, te da se sve utakmice igraju samo popodne. Nikome ne odgovaraju jutarnji termini.

Između ostalih, još su neki prijedlozi našli svoj put do Europske plivačke federacije.

- U suradnji s mađarskim, srpskim i crnogorskim vaterpolskim centrima, pokrenuli smo inicijativu da se Svjetska liga igra u zimskom razdoblju. Tada će svima biti lakše pripremiti se, vaterpolo će biti ljepši, a k tome, hrvatska će reprezentacija imati još jednu priliku zaigrati i kod kuće.

Što je s pričom o Vašoj kandidaturi za predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora?

- Ništa. Istina, spreman sam razgovarati o tome s osobama čije bi mišljenje moglo odlučiti hoću li se kandidirati ili ne. No, zasad nemam konkretnih planova. Imam, to naglašavam, odlične odnose s aktualnim predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom.

No, zato je Bukićeva pozicija čelnog čovjeka hrvatskog vaterpola čvrsta. Uspjesi reprezentacije i klubova sve govore.

- Ne bih želio zvučati arogantno, ali moji suradnici i ja dosta smo visoko podigli letvicu u našem vaterpolu. Stoga osjećam obvezu da i dalje ostanem predsjednik Saveza, gdje volontiram, a isti je slučaj i s mojom funkcijom direktora Mladosti.

Bukić s planira kandidirati i za člana LEN biroa, “vlade vodenih sportova“.

- Hrvatska, s uspjesima u plivanju i vaterpolu, zaslužuje predstavnika, te sam odlučio kandidirati se. Naravno, to nam može samo pomoći.

Pomoći POŠK-u da ga Cattaro ne izbaci iz lige

U velikom intervjuu koji je dao hrvatskim novinarima akreditiranima na Europskome prvenstvu u Malagi, Perica Bukić kazao je da će Hrvatski vaterpolski savez pomoći splitskome POŠK-u kako bi mogao odigrati iduću sezonu u novooformljenoj Jadranskoj ligi.

- Postoji tendencija da se nađu klubovi iz Hrvatske lige, skupa sa Savezom, te da se nađe neko rješenje za POŠK. Nije nam cilj da prvu sezonu umjesto kluba sa Zente igra Cattaro, novoosnovani klub iz Kotora. Cilj nam je da dogodine Cattaro uđe u Jadransku ligu zajedno s još jednim našim klubom - objasnio je Bukić.

Karijera s 40 medalja

Perica Bukić naš je najtrofejniji vaterpolist, koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza. Rođen 1966. u Šibeniku, Bukić je počeo igrati za Solaris, potom za zagrebačku Mladost i splitski Jadran (u osvajanju Kupa prvaka 1992.), a u karijeri je osvojio točno 40 medalja, među kojima se posebno ističu olimpijsko zlato s Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988., te srebro s Hrvatskom iz Atlante 1996. godine.

Najboljim je hrvatskim vaterpolistom bio proglašen 1991., 1992. i 1998. godine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 05:39