StoryEditor
Ostalotek počinje

Hrvatska uložila žalbu na odluku o samoizolaciji olimpijca Marinića: Sustav u Tokiju je neodrživ, tražimo od MOO-a da zaštiti sportaše

13. srpnja 2021. - 17:52

Iz Misije HOO-a u Tokiju stigla je informacija o uloženoj žalbi na odluku o samoizolaciji našeg olimpijca, kanuističkog slalomaša Matije Marinića, koji je 5. srpnja doputovao zrakoplovom u kojem je bila Covid-19 zaražena osoba. Zamjenica šefa Misije HOO-a Petra Nosso pojasnila je da su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi "sankcionirani" na temelju uvida u sjedeća mjesta otisnuta na aviokartama, a prema njima su trebali sjediti u blizine zaražene osobe.

Međutim, kako nisu sjedili na tim pozicijama, bili su prilično daleko od potencijalnog izvora zaraze. Nosso je dodala i to da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokušava riješiti ovaj slučaj razgovorima s partnerom u organizaciji Igara - Japanskom vladom, koja bi i u ovakvim slučajevima trebala biti iznad vlasti pojedine prefekture.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša također je u konzultacijama s relevantnim ljudima iz olimpijske zajednice, a cijeli slučaj prokomentirao je s puno gorčine:

- Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima, kako je predviđeno od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup? Ovo je eklatantan primjer nesposobnosti organizatora da se nosi s problemima povezanim s pandemijom. Tražimo od Međunarodnog olimpijskog odbora da se zaštite sportaši koji svakodnevnim testiranjima dokazuju svoj zdravstveni status i da se nad njima ne provode ovako rigorozne i ničim utemeljene mjere, jer sve onda gubi smisao.

item - id = 1112454
related id = 0 -> 1129306
related id = 1 -> 1127820
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 03:30