StoryEditorOCM
Ostalomali peh

Hrvatski kanuist na divljim vodama Matija Marinić osmi u finalu, upao je u vir i izgubio šansu za medalju

Piše Ivan Renić
29. srpnja 2024. - 18:15

Krenula je hrvatska berba medalja u Parizu. Početak tjedna, ponedjeljak i prvo odličje! Miran Maričić je oko vrata stavio broncu u finalu zračne puške na 10 metara, a blizu medalje bio je kanuist Matija Marinić. Na kraju finala završio je na osmom mjestu.

Prve dvije vožnje na divljim vodama Pariza odradio je fantastično. Na koncu vrijeme od 98.35 sekundi u finalu nije bilo dovoljno za medalju i novo veliko hrvatsko slavlje u Parizu. Bilo je hrvatskih navijača na tribinama, žestoko su navijali za vrijeme Marinićeve zadnje vožnje. Krenuo je sjajno. U jednom trenutku bio i na prvom mjestu, ali potom je napravio malu pogrešku u sredini staze koja ga je koštala boljeg vremena. Vožnju je završio na trećoj poziciji. Ali za njim je još na redu bila polovica kanuista, stoga je bilo jasno da će Marinić ostati bez medalje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Da bi u Parizu mogao napraviti veliki posao Marinić je nagovijestio već u prvoj vožnji kvalifikacija. Imao je treći najbolji rezultat i suvereno, bez problema prošao u polufinale. I sljedeća trka nije bila ništa slabija. Na prvom mjerenju sat se ‘zazelenio’ što je značilo da je u tom trenutku imao najbolje vrijeme. Nakon tri četvrtine staze imao je drugo najbolje vrijeme, a po koncu polufinala bio je sedmi s rezultatom od 98.82 sekundi.

Prvih 12 od 16 kanuista izborili su finale. Do tada, uvjerljivo najbolji nastup kvalifikacije imao je Francuz Nicolas Gestin s vremenom 93.12 sekundi. Tri i pol sekunde za njim je zaostajao Španjolac Miquel Trave, a 3.62 sekundi sporiji je bio Nijemac Sideris Tasiadis.

image
Tom Dubravec/Cropix

Već sljedeći natjecatelj iza Marinića je, nažalost, otklonio svaku nadu u novu hrvatsku medalju. Prestigao ga je Irac Liam Jegou koji je izborio tada drugo vrijeme finala. Marinić je ‘kliznuo‘ na četvrto mjesto i tu je priči što se odličja tiče bio kraj.

Bez obzira na sve, sjajan je ovo rezultat za Marinića i hrvatski kanu. Samo jedna greška koštala ga je puno boljeg rezultata u finalu C1 slaloma na divljim vodama. Pljeskom su ga ispratili hrvatski navijači. Nada je živjela sve do finala...

Popravio je ipak svoj najbolji rezultat. Nedugo nakon njegove vožnje postalo je jasno da ne može biti lošije plasiran od osmog mjesta što je njegov najbolji rezultat na olimpijskim igrama. Podsjetimo, U Tokiju je prije tri godine završio na 11. mjestu.

Veliki je ovo uspjeh za Marinića koji se dugo borio s ozljedama. Kobno je bilo koljeno kojega je operirao nekoliko puta. Uporno se oporavljao i vraćao. Kanu slalom na divljim vodama iznimno je zahtjevan sport. Zvuči ironično kada znamo da kanuisti sjede, ali onaj tko je barem jednom pogledao vožnju zna o čemu pišemo. Potrošnja tijeka je velika, a nerijetko stradaju baš koljena što je i kod Marinića bio slučaj.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nažalost, ostao je Marinić bez sna o tome da u Parizu olimpijskom medaljom okrunio svoju karijeru. Matiji su 33 godine i jasno je da se karijera polako približava kraju, iako ga nećemo još otpisivati. I ove Olimpijske igre dokazale su da nikad nije kasno... Često je govorio o tome, najavljivao najveće dosege. Sjajno je odradio prve dvije vožnje, ali u finalu ga je samo jedna greška koštala borbe za odličja. Šteta za Marinića i hrvatski kanu, ali bez obzira na to najbolji je ovo hrvatski rezultat u kanuu na olimpijskim igrama i na Marinića možemo samo biti ponosni.

Marinić: ‘Šteta samo što se dogodila ta kaznena sekunda i još jedna greška‘

Nema za čime žaliti Marija Marinić. Na kraju je završio na osmom mjestu s 8.99 sekundi zaostatka za pobjednikom Francuzom Nicolasom Gestinom. Dominantna je bio domaći kanuist pobijedivši s 5.48 sekundi prednosti pred Adamom Burgessom iz Velike Britanije i 5.67 sekundi pred Matejom Benušom iz Slovačke. Marinić je dao sve od sebe, a presudile su sitnice...

- Zadovoljan sa svojim rezultatom. Šteta samo što se dogodila ta kaznena sekunda i još jedna greška. Između vrata 13 i 14 sam izgubio još nešto vremena. Bez toga mislim da bi bilo jako dobro. Trebat će mi još vremena da se sve slegne. Moglo je bez toga, bez greški, bilo bi bolje. Zadovoljan sam ulaskom u finale. A tamo je svaka sitnica važna. Što je tu, je, glavu gore. Biti u finalu Olimpijskih igara je velika stvar. S obzirom na to da dolazimo iz zemlje bez staze za divlje vode, mislim da je ovo velika stvar.

Velika je potrošnja na divljim vodama. Potrebno je nevjerojatno puno energije za ići ‘protiv‘ vode.

- To je tako na divljoj vodi. Ako radiš protiv nje potrošit ćeš puno energije. Treba gađati prave momente i iskoristiti vodu te tako pomoći sam sebi. Olimpijske igre su jedina prilika gdje se može saznati za moj sport, da uopće postoji u Hrvatskoj. Prvo ću se malo odmoriti, a onda me čeka novi nastup. Natjecat ću se i u drugoj disciplini koja je nova na Olimpijskim igrama. Skaču četvorica u isto vrijeme i idu kroz istu stazu. Nije to moja primarna disciplina, ali okušat ću se – zaključio je Marinić.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Olivier Morin/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 01:28