StoryEditor
Ostaloskupljači medalja

Braća Fantela već su slavili u našem izboru, svjetskim zlatom 2018. godine, sad su u konkurenciji s europskom broncom

16. siječnja 2021. - 11:00

Nakon što su 2018. godine senzacionalno postali svjetski prvaci klase 49er u danskom Aarhusu, jedriličarska braća Šime i Mihovil Fantela prošle su jeseni u Zadar donijeli još jednu medalju. Ovaj put brončanu s Europskog prvenstva na austrijskom jezeru Attersee.

Fino se razvija njihovo sportsko partnerstvo koje se rodilo 2017. godine nakon što je Šime zaključio plodnu višegodišnju suradnju s Igorom Marenićem u klasi 470. Došao je red na novi izazov s bratom Mihovilom u posve novoj klasi i, kako vidimo, sjajno im ide. Na „Sportskom imenu Dalmacije” u kategoriji najbolje momčadi godine već su slavili zahvaljujući tom naslovu svjetskih prvaka iz Danske, a sada su opet među nominiranima u istoj kategoriji.

Put do bronce u Austriji bio je stresan, dramatičan i nepredvidljiv. Fantele su mogle i do zlata, ali su mogle i ostati bez ičega. U prvom plovu posljednjeg dana diskvalificirani su jer je sudac procijenio da su prerano startali, s čime se Šime nije mogao složiti te je uložio žalbu. Za njega je to bio savršen start, no sudac je ostao pri svojem stavu. To je Fantele „bacilo” s trećeg mjesta ukupnog poretka na sedmo, no završna tri plova odradili su jako dobro i nekako se domogli bronce. A da nije bilo te nesretne diskvalifikacije, vjerojatno bi uzeli zlato. Ovako su završili treći sa 71 negativnim bodom nakon ukupno 12 regata.

Inače su uvjeti tijekom cijelog prvenstva bili kaotični. Dva se dana nije jedrilo zbog slabog vjetra, a jedan je plov bio prekinut zbog uraganskih naleta vjetra. Nadalje, dvije su regate bile prekinute kada su braća bila druga u poretku, a neke druge regate odrađene su do kraja iako je posada JK Sveti Krševan smatrala da za to nije bilo uvjeta. Trebalo je sve to i psihički izdržati, ostati pribran. Da, moglo se i do zlata, ali ni ovoj bronci nitko nije gledao u zube. Svaka je medalja vrijedna.

A Šime ih je, računajući najveća natjecanja (SP, EP, OI), osvojio već 16 i jedan je od najvećih svjetskih jedriličara svih vremena. Promijenio je klasu i partnera, ali zadržao vrhunsku kvalitetu. To mogu samo najveći.

Braći Fantela sada nedostaje samo jedna medalja da upotpune kolekciju. Ona olimpijska, naravno. Kamo sreće da ju osvoje ovog ljeta u Tokiju. Na ponos tate Ede, Zadra i cijele Hrvatske.

Kliknite na poveznicu ispod kako biste vidjeli kompletnu listu nominiranih sportaša i dali svoj glas.

Sportsko ime Dalmacije‘: ‘Slobodna‘ tradicionalno bira najbolje dalmatinske sportaše, i vi možete dati svoj glas

item - id = 1071209
related id = 0 -> 1086054
related id = 1 -> 1086001
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 09:28