StoryEditor
Hajduksport. ime dalmacije

Mladi stoper Hajduka visoko se izdigao svojim talentom: ‘Ovo je poticaj da budem još bolji’

23. ožujka 2021. - 11:59
Vladimir Dugandžić/Cropix

Mario Vušković, nogometaš Hajduka, sportska je nada Dalmacije. 

Mladi stoper, rođen 18. studenoga 2001., usred slabog razdoblja „bijelih” izdigao se visoko svojim talentom. Udahnuo je nadu da bi uz njega Akademija u Poljudu mogla lansirati još nekoliko dobrih „bilih tića”. Mario im je predvodnik...

Brzo je primorao trenere prve momčadi da ga bez obzira na mladost, promoviraju u standardnog prvotimca. Postao je i oslonac i danas više ne idete za tim da će tek u studenom napuniti 20 godina!? Već ste navikli da je važan...

‘Ne žuri mi se iz Poljuda’

Kad netko s nepunih 19 postane istinska klupska vrijednost, da ne kažemo eksponat u izlogu, to dovoljno govori kako se radi o momku pred kojim je značajna karijera.

- Baš ste me iznenadili s ovom nagradom... - Vušković se gotovo zacrvenio od uzbuđenja. 

- Znam da je to nešto veliko, značajno u odabiru Slobodne Dalmacije. Taj izbor sam pratio i otprije kao dječak koji nadasve voli sport, zanimalo me tko su najbolji sportaši Dalmacije. Da ću ja biti izabran kao nada godine, e to zbilja nisam očekivao. Zahvaljujem se svima koji su glasovali za mene. Ovo mi je samo poticaj da budem još bolji.

Potrefilo se baš da uz nagradu ide i asistencija za pogodak još mlađem Marinu Ljubičiću, u pobjedi 1:0 protiv Šibenika. Znači, tajming je bio izvrstan.

Za Vuškovića se već odavna interesiraju mnogi, iz inozemstva ga traže, a Mario nam kaže:

- Nikud mi se ne žuri. Bitno je da igram i to dobro i da svi zajedno napredujemo, da pokušamo izboriti plasman u Europu. Imali smo tešku godinu, ali krenut će nam. Govorilo se i ove zime da ću ići, pa sam ostao. Vjerujte mi, svi moji planovi isključivo su u ovom času vezani za Hajduk. Da osvojimo što više bodova i popravimo se – ispričao nam je naš laureat, s nagradom u ruci.

image
Sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius i Mario Vušković u društvu našeg urednika Marka Bilića i novinara Slavena Alfirevića koji su ‘bilom tiću’ uručili nagradu
Vladimir Dugandžić/Cropix

Hajdukovac o’ kolina

Imat će taj trofej posebno mjesto u, rekli bismo, obiteljskoj vitrini Vuškovića.

Jer, Mario je, prigoda je istaknuti, baš hajdukovac o’ kolina. Pradjed Marko bio je glavni tajnik Hajduka šezdesetih i još igrač u ratnoj epopeji „bijelih” u Drugom svjetskom ratu.

Djed Mario po kojem je i dobio ime bio je član zlatne Ivićeve generacije 70-ih, ali se nije etablirao u prvom sastavu, karijeru je ostvario u Nizozemskoj.

Otac Danijel je također bio nogometaš Hajduka u generaciji Darija Srne i Marija Carevića, a zanimljiva je anegdota kako je odgodio svoj debi. Tog studenog 2001. zamolio je trenera Nenada Gračana da ne putuje u Koprivnicu na utakmicu iščekujući svakog časa da mu se rodi - prvi sin. Rodio se Mario, a Danijel je kasnije stigao debitirati kod Slavena Bilića. Danas je trener u Akademiji „bijelih”.

Engleski The Guardian izabrao je Marija Vuškovića među 50 najdarovitijih svjetskih nogometaša, a sad je Mario i - sportska nada Dalmacije! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 14:59