StoryEditor
Ostalosport. ime dalmacije

Jedriličarka splitskog Mornara juniorska je prvakinja Europe u ‘laseru’: ‘Želim svjetsku titulu ove godine, a u budućnosti i olimpijsko zlato’

23. ožujka 2021. - 09:20

Skromna, pomalo i uplašena, stigla je Petra Marendić do hangara svog Mornara.

Splitska jedriličarka prvakinja je Europe u klasi Laser 4,7 do 16 godina, pa smo je proglasili smo najvećom ženskom nadom.

Došla je nakon škole, točno u 13 sati, spremna primiti pokal kao svojevrsni rezime sezone u kojoj je u Portugalu, osvojila naslov prvakinje Europe u klasi Laser 4.7. do 16 godina, a u ukupnom plasmanu zauzela šesto mjesto.

Ukratko nam je Petra opisala svoju prošlu godinu.

- Odlično sam jedrila Špinutovu regatu. Potom smo se pripremali za državno koje je bilo tu u Mornara, tu sam bila druga, a nas šest iz Mornara u prvih deset. Nakon toga išli smo na Europsko prvenstvo. Nisu se svi najbolje snašli. Ja sam dobro krenula, u sredini regate malo slabije, ali kraj sam dobro odjedrila - prisjetila se Petra.

Ima već i nove planove.

- Jako sam sretna a ovom titulom, htjela bih ako bude europsko i svjetsko ove godine, ovisno o koroni, opet biti europska, ali sada i svjetska prvakinja.

Čeka te uskoro i prelazak u Laser Radial koji je olimpijska klasa?

- Ne znam kad ću u Radial jer to ovisi o težini i snazi, nadam se brzo i da ću jednog dana otići na Olimpijske igre i biti prva.

Ideš u srednju školu?

- U prvi razred Pete gimnazije Vladimir Nazor, u sportskom sam razredu.

Kako si završila u jedrenju?

- Prvo sam trenirala balet jer sam bila ljubomorna na sestru Anastaziju, ona je sada četvrti srednje. Onda mi je brat Antonio trenirao jedrenje, a ja sam planirala na nogomet, ali bila sam ljubomorna i na njega pa otišla na jedrenje, haha - priznala je simpatična Petra.

Koliko si trenirala balet?

- Od pete do desete godine.

Je li to recept za jedriličarski uspjeh? Pomažu li ti baletni pokreti na brodu?

- Pa ne znam baš, haha.

Zadovoljan je i Petrin trener Toma Višić.

- Nismo znali što očekivati jer nismo znali kakvi su konkurenti zbog nedostatka regata uvjetovanog koronom. Ukupno je Petra završila šesta u konkurenciji do 18, a prvakinja je do 16 godina. Mogla je i bolje, koliko god zvučalo pretenciozno. Malo se izgubila u sredini regate, ali bila joj je to prva velika regata. Ove godine očekujemo velike stvari i na svjetskom prvenstvu - rekao je Višić.

A Mornareva škola jedrenja neprestano izbacuje nove bisere.

- Imamo odličnu generaciju juniora,  spremnu naslijediti postojeću garnituru seniora. Dominiramo u klasi Laser ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire - zaključio je Višić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 17:41