StoryEditorOCM
Hajdukbijeli kvisko

Robert Pauletić: Neka europski san potraje, da još cvitan gledajući tribine Poljuda

Piše PSD.
6. kolovoza 2015. - 00:21
Oni mali Kastrati, napadač Norvežana šta nan je pogodija stativu u Splitu, zagleda se u našu tv lipoticu Mirtu Šurjak koja za HTV prati utakmice “Hajduka”. Kad ju je vidija na Poljudu, ka da ga je munja pogodila. Tražija joj je, tako san čuja, i telefonski broj, a naša Mirta mu nije tila dat.

Tako je Kastrati tužno otiša put Norveške. Vidi ti njega! Ne samo da nan je skoro zabija gol na Poljudu, nego se uvatija i Mirte, nove miljenice Torcide!

Nadan se da će Kastrati ostat na suvome i sutra u Norveškoj, da će ga kastrirat ovi iz naše obrane. Bila bi prava tragedija da se Norvežani razigraju ka protiv Tromsoa, pa da nas izbace iz Europe. Ne znan kako bi mi to srce izdržalo. Moramo proć, moramo!

Malo toplo, malo ladno

S Hajdukon je, eto, puno toga apsurdno, pa tako i to da je cila Dalmacija sritna i veseli se u fešti baluna, a Hajduk je - osmi na tablici HNL-a. I nikoga još nije pobijedija u prvenstvu. I ko zna kad će.

Na onoj poljudskoj utakmici protiv Splita šta je završila 0:0, frustrirano san sidija na tribinama i nisan moga virovat kako je naš trener postavija igru. Jednu jedinu šansu nismo napravili! Jad i bijeda!

Onda je za par dana doša “Koper” i balun se odma na početku sritno odbija do Kiša. Slovenci su se posli toga gola otvorili, pa smo ih zgazili. Euforija! Zatim utakmica s “Istrom”. Težak poraz, katastrofa!

Posli svih tih šokova, na Poljud protiv Norvežana dođe više od 30 iljada ljudi! Nehajno san se prije utakmice došeta do kioska i tija kupit kartu za istok. Nije bilo! Rasprodano!

Na kraju san sa zapadne tribine gleda i sluša nezaboravnu simfoniju Torcide na sjeveru. Ko nije bija, neka zna: to je bija doživljaj velik ka plasman u Ligu prvaka! Ali nije samo sjever blista: probudili su se i istok i zapad, cili stadion je grmija. Nogometna ekstaza kakve se ne sićan!

Kad bi Dalmatinci u drugin stvarima bili složni ka u ljubavi za “Hajduka”, bili bismo najjači i najbogatiji narod u Europi! E, ali onda je na Poljud doša “Belupo”. I opet - ćorak. Sad bismo po Burićevon redu toplo-ladno opet ka morali pobijedit, a?

Samo da europski san šta duže potraje. Da barem još jedanput ove sezone cvitan na tribinama gledajući našu veličanstvenu Torcidu. Da mi barem još jedanput prijatelji iz Zagreba čestitaju na pobjedi, uz tužno priznanje:
“Ovakvu atmosferu Dinamo nikad ne bu doživel!”.

Europa nan je, znajte, jedina nada za sriću. Jer, činjenica je da prvenstvo ionako nećemo osvojit dok god je Sauron na slobodi. Jeste vidili ono na početku, u prva dva kola?

Pada li Mordor?

Zidine Mordora bile su zadrćale. Plava kula od karata se zagingala i skoro srušila. “Dinamo” je zareda s par loših utakmica, i onda je pustilo šefa iz pržuna. Modri vlak se opet vratija u šine. Funkcioneri, suci, “Dinamove” podružnice u ligi... svi su odahnili.

Na jednoj utakmici in je sviralo penal koji nije postoja ni u primislima, na drugoj protivnicima poništilo čisti gol... I gotovo, ode “Dinamo” u sigurne vode. Ionako kupuju sve šta je najkvalitetnije iz igračkog kadra, ionako podzemnin igrama oslabljuju sve potencijalno opasne protivnike.

Ali zlu ne tribalo, tu su uvik i suci. Kojih, doduše, u Europi nemaju. Pa se onda zna izgubit 1:7 i na Maksimiru, na moje iskreno zadovoljstvo.

Nažalost, neki u nas još ne razume u šta se pritvorila ova Hrvatska nogometna liga. To je, po mome skromnon mišljenju, “natjecanje” u kojemu “Dinamo” uvik mora bit prvak. To je, čini se meni, improvizirana “firma” koju kontrolira ista skupina ljudi šta nadzire i “repku”.

Svi, reklo bi se, imaju svoj zub. Suci uzimaju za pošteno suđenje, disciplinski suci dobivaju pozajmice od “Dinama”, novinari vjerojatno isto ne prolaze lišo...

Nažalost, vještinom i lukavošću glavni su pauci ispleli mrižu u kojoj i većina ostalih prvoligaša vidi neki svoj mali interes. Tu je jedino nepokoreni “Hajduk” osta na tuku. Mi se moramo borit i protiv “Dinama”, i protiv “Dinama 2”,  “Dinama 3”, “Dinama 4”.... I još protiv sudaca, i protiv većine medija!

S godinama san izgubija volju gledat tu farsu od lige. Priznajen, bija san se ponada u pozitivan ishod ono kad ih je Igor Štimac skoro srušija. I bija bi ih na kraju srušija da lukavi Sauron nije smislija pakt i pronaša slabu točku protivniku. Štimac je u zamjenu za varljivi prsten izbornika sklopija dogovor s đavlon, odusta od općeg cilja i tako nažalost kompromitira sve dobro šta je dotad bija napravija.

Opet će doć pehari

Ali neka Sauron zna jednu stvar: “Dinamo” nikad neće bit “Hajduk”. Može osvojit 855 ovakvih falših prvenstava, ali veličinu i povijest “Hajduka” nikad neće doseć. Niti će ikad imat ovakve navijače.

Kad san ono 2009. doša na Južni pol, zabija san koplje sa zastavicon “Hajduka” u led. U samo srce Antarktike. Tamo je na Polu i američka baza u kojoj je, između ostalih, i jedan mladi njemački znanstvenik iz Berlina.

Mali Švabo je pokaza moju zastavicu i pita me: “Hajduk?”. Skoro san se onesvistija. Kako on zna za “Hajduka”? “Znan, kako ne bi zna. Litujen u Povljima na Braču! Hajduk, Split!”, nasmija se mladi Nijemac.

Simbolika Vinka Coce

U tom času, tu kraj Južnog pola, sitija san se pisme našega Vinka Coce i protresla me neviđena simbolika. Coce je davno u pismi proreka to šta mi se dogodilo. Pazite riči stihova: “Ako te ko pita, i na kraju svita, odakle si doša, reci mu iz Splita. Ako te ko pita, reci mu bez stida, reci mu za Hajduk i ime Torcida!”

I na samome kraju svita, na Južnom polu, znaju za “Hajduka”. Zna li se za “Dinamo” i Mamića? Malo teže. I doć će dan kad će silnici past i kad će “Hajduk” opet osvajat prvenstva. Opet ćemo mi gomilat pehare u vitrinama, ali na pošten način. Virujen da taj dan nije daleko, “Hajduk” i Dalmacija to zaslužuju.

U međuvrimenu, ajmo dobit te Norvežane! Ajmo dalje u europski boj! Neš, Kastrati, ne! •

robert pauletić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 23:32