StoryEditorOCM
ŽivotŠaljite račune za šporke kune

Robert Pauletić: Kakvi to ljudi za novčanu nagradu postaju 'špije'?!

Piše PSD.
14. listopada 2015. - 14:16

Isus ih je spominja u istoj rečenici s bludnicama. “Poreznici i bludnice idu isprid vas u kraljevstvo Božje!”, točno tako je Isus reka pokvarenin vođama u hramu.

Znači, da pojasnimo, Kristova poruka je bila: čak će i kurbe i skupljači poreza, oni najgrešniji, uć u raj prije vas. Najveća moguća osuda: da te proglase nekim ko je gori od poreznika i prostitutki.

U Bibliji su poreznici više puta spominjani u tandemu s kurbetinama. To je lako objasnit kad se zna da su Židovi u Isusovo doba (i Isus se, znamo, rodija ka Židov) poreznike općenito smatrali najpokvarenijin ljudima i najviše su ih mrzili.

Rimska je vlast tražila od naroda da plaća visoke poreze. U nekim područjima Galileje i Judeje porez su ubirali bogati židovski trgovci, koji su za tu povlasticu čak i plaćali rimskin vlastima. Sunarodnjaci su takve dobrovoljne poreznike prezirali jer su iz koristi radili za mrsku rimsku upravu, pa su ih smatrali, citiran, “izdajicama i otpadnicima, nečistima zbog čestog kontakta s poganima” (“Biblijska Cyclopaedia” od McClintocka i Stronga).

Da bi lakše doznali koga mogu odrat porezon za svoje gospodare Rimljane, ti bi poreznici u pravilu razvijali mrižu anonimnih dojavljivača, kojima bi dali neku sitnu nagradu za njihove informacije.

Daj i krave i telad!

Znate već: “špije” bi poreznicima javile koji je seljak u okolici Nazareta od vlasti sakrija podatak da ima četri krave, a ne dvi, koliko je prijavija. Onda bi došli poreznici i čoviku odnili sve četri krave i još tri teleta, a u određenon broju slučajeva bi poslali i rimske vojnike da seljaka odvedu u pržun ili mu okinu jednu šaku za upozorenje.

Na kraju bi stiga bubnjar, pa usrid sela bubnja i vika: “Grešnik je zaslužija takvu sudbinu! Porez se mora plaćat, jer onaj ko ne plaća porez, nanosi štetu svima poštenima!”Za razliku od Isusova doba, nema više ni bubnjara po selima: to je na sebe preuzela televizija.

A sad ozbiljno. Nagradna igra poreznika i dalje traje. Preporučujen svakome ko tura te račune po kuvertama da to proba radit isprid zrcala, za to vrime gledajući i proučavajući vlastitu facu.

Niko nije reka da poreznici ne moraju skupljat porez. Neka skupljaju, za to su plaćeni. Koliko je ta profesija danas zaista ugledna? Ja se recimo ne bi družija ni s poreznicima ni s kurbama, ali Bože moj, svako ima svoj ukus.

Važno je da nigdi, ni u jednome zakonu, ne piše da se običan čovik mora šporkavat i nekoga špijavat. Te vaše vriće s kuvertama su, dragi pošiljatelji i pošiljateljice, zapravo - vriće srama. Ako ipak i dalje budete gurali fiskalne papiriće u kuverte, gonjeni pohlepon, zavišću ili glupošću, svejedno, mogu van nešto iskreno poručit: prije će kurbe i poreznici u raj, nego šta će vama to uspit, poštovane dame i gospodo. Eto, reka san, pa makar me razapelo!

PIŠE: ROBERT PAULETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 23:26